Pau Gasol, Foto: Printscreen Twitter

Legendarni španski košarkaš Pau Gasol objavio je da odlazi u penziju na pres konferenciji u utorak popodne.

PROČITAJTE JOŠ:

Gasol se povlači posle 19 NBA sezona, šest ol-star izbora i dva šampionska prstena, ali i brojnih drugih titula i medalja u reprezentaciji Španije.

Pau će ostati upamćen kao jedan od najboljih i najdugovečnijih košarkaša sa Starog kontinenta.

„Ne bih uzeo te prstenove bez Paua. Kad se on penzioniše, on će svoj broj imati pod svodovima dvorane pored mojih“, rekao je svojevremeno Kobi Brajant o svom saigraču iz Los Anđeles Lejkersa.

Ove reči dovoljno svedoče o tome koliko je značaja i doprinosa imao Gasol za svetsku košarku.

„Ovde sam da objavim da se povlačim iz košarke, bila je to teška odluka, želeo sam da završim sa igrom na terenu i uživam, a ne na štakama. Veoma sam zahvalan što sam uspeo to da uradim u Barseloni i što sam mogao da odem na pete Olimpijske igre sa Španijom“, započeo je Gasol.

 

Četrdesetjednogodišnjak iz Barselone igrao je na pozicijama krilnog centra i centra i u NBA je otišao kao treći pik Atlante Hoks 2001. godine.

„Pričao sa sa Jasikevičusom, uspeo sam da doprinesem timu na neočekivan način. Imam mnogo prijatelja među igračima. Imao sam priliku da igram opet sa ‘Familijom’, da bude tu da igram sa najvećim uspesima“, nastavio je Pau.

Igrao je sedam godina za Memfis Grizlise, još šest za Los Anđeles Lejkerse sa kojima je bio šampion 2009. i 2010. godine. Onda je od 2014. do 2016. nastupao za Čikago Bulse, pa do 2019. za San Antonio Sparse i kratko za Milvoki Bakse.

Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

U klupskoj karijeri je triput bio i prvak Španije, uključujući i ovu godinu sa Barselonom, četiri puta je bio u „All NBA“ timovima, bio je ruki godine u NBA ligi, triput je bio najbolji strelac Evropskih šampionata,

Za sve to vreme, sa kraćim prekidima zbog povreda ili odmora, bio je deo jedne od najboljih generacija evropske košarke u reprezentaciji Španije.

Sa Špancima je uzeo jednu od dve titule prvaka sveta (Japan), dva srebra na Olimpijskim igrama (Peking i London), bronzu u Rio de Žaneiru, zlata na Evrobasketima u Poljskoj, Litvaniji i Francuskoj 2009, 2011. i 2015. godine, još dva srebra i dve bronze.

BONUS VIDEO: Veselin Petrović i anegdota sa Karijem Pešićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar