Rašon Rade
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Košarkaši Partizana pobedili su Veneciju u odloženom meču sedmog kola grupe A Evrokupa i trijumfom su završili 2020. godinu - 79:59.

PROČITAJTE JOŠ:

Od sjaja do očaja, tom starom floskulom se savršeno može opisati igra Partizana u dva poluvremena utakmice odigrane u Italiji. Od brda izgubljenih lopti i loših procenata šuta u prvom, do trojki pogođenih po volji i serije 21:0 u drugom poluvremenu igrali su crno-beli.

Upravo su spomenutom serijom u trećoj četvrtini za samo pet minuta totalno preokrenuli meč i rešili ga u svoju korist. Meč viner je bez dileme Rašon Tomas koji je sa nekoliko skokova u jednom napadu sredinom treće četvrtine ubrizgao energiju i potpuno pokrenuo svoj tim koji je u završnih 15 minuta demolirao Veneciju.

Tomas je utakmicu završio sa 17 poena i bio je najefikasniji u svom timu, dok je 12 poena ubacio Ognjen Jaramaz, a po 11 Uroš Trifunović i Markus Pejdž. Na drugoj strani je prednjačio Mičel Vot sa 21 poenom.

Prvo poluvreme nije bilo idealno za crno-bele. Izgubljene lopte su nizali kao na traci, a njihovi organizatori igre nisu bili posebno inspirisani.Venecija je zaigrala nešto odlučnije i to joj je tokom prvih 20 minuta donosilo prednost.

Crno-beli su u obe četvrtine tokom prvog poluvremena igrali tvrdo sa rivalom do završnice i onda su popuštali, a Italijani su stvarali prednost.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

Meč je počeo trojkama Markusa Pejdža koji je nagovestio dobro šutersko veče sa dva dalekometna hica. Međutim, posle njegove trojke za 6:5 u korist srpskog kluba, kreću problemi.

Ajzak Fotu preokreće mini-serijom od četiri poena i od tog trenutka Venecija je vodila sve do velikog odmora.

Džeremi Čapel je krao lopte, Ostin Dej je blokirao, a crno-beli nisu uspevali da probiju kroz zgusnut reket Venecije koja je u drugih pet minuta prve četvrtine ubacila devet poena, a primila samo dva za 18:11.

Drugi period je bio jednako tvrd. Crno-beli nisu lepo branili poludistancu, odakle su relativno otvorene šuteve imali domaći i jednim takvim je Davide Kazarin doneo Veneciji +10 i 23:13.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

Partizan je mic po mic stizao i smanjivao taj zaostatak, da bi posle lepog prodora Dangubića i polaganja uz faul crno-beli došli do 27:23.

U jednom od sledećih napada, Dangubić je lepo uposlio Vila Mozlija, ovaj je izgubio loptu, iako je imao otvoren koš ispred sebe i Čapel je to kaznio trojkom za 30:23, a Venecija je do pauze sačuvala prednost od šest poena.

Time su Beograđani mogli da budu i zadovoljni, s obzirom na to da su izgubili čak 12 lopti za 20 minuta. Drugo poluvreme je počelo trojkom Venecije i izgubljenom loptom Partizana posle koje su Italijani u kontri ubacili flouter za 38:27.

Međutim, baš tada je srpski klub ušao u seriju kao da je video da mora. Dangubić se za prethodno izgubljenu loptu iskupio trojkom, nadovezao se Rašon Tomas i crno-beli su prišli serijom 7:0.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

Domaćin je odgovorio svojom serijom od pet poena i vratio devet razlike do sredine trećeg perioda kada je bilo 43:34.

Upravo tada kreće totalni raspad Venecije. Italijani su gubili lopte, Rašon Tomas je dominirao u skoku, a on i saigrači su počeli da pogađaju i trojke.

Posle jedne Pejdžove, crno-beli su poveli sa 44:43, ali se tu nije stalo. Dve kontre Jaramaza i Tomasa, dva zakucavanja i prednost je nastavila da raste.

 

Samo četiri minuta kasnije, Partizan je bio u seriji 21:0, koju je u poslednjim sekundama treće četvrtine prekinuo Tonut za 60:50 posle 30 minuta.

Četvrta deonica je bila samo potvrda da treća nije bila fol. U njoj je Partizan nastavio da igra istim intenzitetom, „kasno paljenje“ mu se nije osvetilo i pokazao je da u timu koji predvodi Filipovski ima mnogo potencijala.

Treba napomenuti da je u tom delu igre agresivan bio i Kodi Miler-Mekintajer, Italijani su završnici iz očaja probali da igraju presing po celom terenu, što se nije isplatilo i razlika je na kraju narasla i do 20 razlike, koliko je ostalo na kraju.

Crno-bele sada čeka naredna faza Evrokupa u koju su prošli kao četvrtoplasirani iz grupe A, iza Huventuda, Burža i Uniksa, a u novoj godini će im se u grupi F suprotstaviti Levaloa, Trento i Lokomotiva Kubanj.

Četvrta četvrtina u toku, Venecija – Partizan 59:79 (18:11, 15:16, 12:28, 14:24)

Dvorana: Palasport Đuzepe Talijercio, bez publike

Venecija: Kazarin 4, Stoun 0, Tonut 4, Dej 3, De Nikolao 5, Čapel 8, D’Erkole 3, Cerelja 3, Posamai 4, Bjankoto 0, Fotu 4, Vot 21. Trener: Valter De Rafaele.

Partizan: Miler-Mekintajer, 9 Mika 2, Zagorac 2, Pejdž 11, Dangubić 7, Jaramaz 12, Veličković 0, Tomas 17, Trifunović 11, Mozli, Janković 8. Trener: Sašo Filipovski.

Četvrta četvrtina:

40′ Ubedljiva pobeda Partizana 79:59!

Nisu mogli igrači Venecije nikako da zaustave crno-bele koji su završili posao rutinski u poslednja četiri minuta koševima Trifunovića i Jaramaza.

36′ Italijani ne znaju šta da rade

Prodor i pogodak Miler-Mekintajera, Venecija igra presing po celom terenu kako bi bilo šta promenila u odnosu snaga, ali to ne uspeva. Trifunović nije pogodio trojku, Posamai je na drugoj strani pogodio za dva, 70:55 za Partizan.

34′ Partizan ne popušta, naprotiv!

Trojkom Jaramaza Partizan dolazi do najveće prednosti na meču +15, a Venecija deluje sve lošije na terenu, 68:53 za goste. Bolja odbrana i energija Partizana u poslednjih desetak minuta, Rašon Tomas igra pod punim adrenalinom.

32′ Raste prednost Partizana

Otišli su crno-beli na 12 poena prednost posle trojke Miler-Mekintajera iz stepbeka, Vot je to smanjio na deset razlike 60:50, a Erik Mika je napravio faul u napadu pri postavljanju bloka.

Treća četvrtina:

30′ Priključio se Tomasu i Pejdž, serija Partizana 21:0!

Lep flouter Pejdža posle trojke, nastavlja se niz Partizana koji je naplatio Veneciji za njenu bolju završnicu u prve dve četvrtine. Posle dve izgubljene lopte Venecije, usledile su dve kontre crno-belih, prvo Jaramaza, a onda i Tomasa za 50:43. Partizan je nastavio da „melje“ u završnici i trojkom Trifunovića je otišao na +10, 53:43. Janković pogađa za dva, a tek onda Tonut završava četvrtinu i prekida seriju Partizana od 21:0!

28′ Kakva rola Tomasa, preokret Partizana!

Novi poeni iz reketa, ušao je u ritam i sada ga niko na parketu ne može zaustaviti ako to Rašon Tomas ne učini sam. Petnaest poena, tri skoka i jedna asistencija, Pejdž trojkom vraća prednost Partizanu serijom 10:0!

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

27′ Četiri ofanzivna skoka Partizana u jednom napadu!

Toliko je bilo potrebno posle promašaja Tomasa, Pejdža i Miler-Mekintajera da bi Rašon iz četvrtog pokušaja ubacio loptu u koš. Tomsa je potom pogodio još jedan šut za tri poena i opet prilazi Partizan – 43:39.

26′ Trojka Venecije, kraj niza crno-belih

Serija na seriju! Venecija trojkom Cerelje i kucanjem Vota u kontri posle nove izgubljene lopte crno-belih odlazi na devet razlike, 43:34.

Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

24′ Serija Partizana!

Pet vezanih poena Partizana, Tomas je lepo prošao po sredini, a pre toga je Dangubić pogodio trojku. Vot je napravio faul u napadu, a onda je Tomas iznudio faul na šutu za nastavak serije 7:0, 38:34 za Veneciju.

22′ Surova kazna Venecije!

Ostin Dej se podigao na trojku i pogodio, Dangubić je izgubio loptu De Nikolau je u kontri istrčao i doneo najveću prednost Veneciji 38:27. Vot je to mogao dodatno da uveća flouterom ali ga je promašio.

21′ Zicer Kodija

Miler-Mekintajer posle nekoliko loših uvodnih napada u drugom poluvremenu kreće u krosover, dribla i ide na obruč gde je promašio polaganje.

Druga četvrtina:

20′ Šta uradi, Mozli?! Venecija kontroliše rezultat

Dangubić je sjajno pronašao prostor da doda slobodnom Mozliju ispred reketa, ali je Vil izgubio i 12. loptu Partizana u prvom poluvremenu. Čapel je to kaznio trojkom (30:23), a Dangubić posle ofanzivnog skoka nije pogodio teško polaganje.

Vot nije bio precizan iz prvog slobodnog bacanja posle faula Mozlija, ali drugi put jeste, pa je Venecija vezala četiri poena i opet odmakla u završnici četvrtine (31:23). Poeni Tomasa pod košem, a onda i Vota, koji faulira Miler-Mekintajera. Kodi pogađa bacanja za 33:27 Venecije na poluvremenu.

18′ Prekinuta serija Partizana, lopte se gube kao na traci

Venecija je šutem i pogotkom Kazarina presekla nešto bolji ritam crno-belih koji opet zaostaju sedam poena 27:20. Trifunović je loše dodao u reket, nikome, pa su crno-beli nastavili da ređaju izgubljene lopte.

Uroševa je bila 11. mada sedam skokova više ima srpski klub. Dangubić je promenio malo ritam i krenuo na obruč, pogodio uz faul iz prodora i posle dodatnog slobodnog bacanja, Partizan je na četiri poena minusa – 27:23.

16′ Trifunović hrabro na obruč!

Pokušao je da zakuca mladi igrač Partizana i dobio je faul Tonuta. Promašio je prvo, pogodio drugo bacanje, pa je Partizan prepolovio prednost Venecije na pet poena, 25:20. De Nikolau je bio sam na tri metra i promašio je u narednom napadu domaćih.

14′ Primakla se malo ekipa Partizana

Posle pogotka sa poludistance za Veneciju i Čapela, Janković „mekano“ spušta flouter iz okreta u obruč. Tonut je u jednom od sledećih napada optimistično digao šut za dva, a Dangubić je zatvorio Čapela – 25:19.

12′ Trifunović u igri, šta može da promeni?

Kazerin pogađa za dva, Mika konačno prekida loš niz Partizana, ali srpski tim i dalje zaostaje deset poena (23:13). Menja to Zagorac lepim fejdavej šutem iz okreta. Jaramaz nije dao trojku u sledećem napadu Partizana.

11′ Prva dvocifrena prednost za Veneciju!

Dej ne pogađa s jedne noge iz prvog napada Venecije, nije ni Jaramaz odgovorio trojkom. Vot je pod faulom Jankovića ubacio novi koš i on je jedan od najraspoloženijih u dresu italijanskog kluba (21:11).

Prva četvrtina:

10′  Odlepila se Venecija!

Koš Dangubića sa slobodnog bacanja, pa novi poeni za Veneciju. Domaćoin se bolje snalazi na malom broju poena. Tek Nikola Janković u finišu malo otvara i opcije u reketu pogotkom sa leve strane (13:11 za Veneciju). U sledećem pokušaju centar Partizana nije pogodio od table, a Mičel Vot je bio precizan sa poludistance (15:11). D’Erkole je pogodio trojku sa zvukom sirene za prvu osetnu prednost Venecije od sedam poena.

8′ Dug post Partizana

Mičel Vot „zida“ u reketu pored igrača Partizana i uspeva da pogodi horog, dugo Partizan ne može da pogodi koš Venecije, a u međuvremenu je izgubio dve lopte. Srećom po srpski klub, Ostin Dej je promašio zakucavanje.

6′ Crno-beli izbegli „metak“

Izašao je iz bloka i šutirao Tonut za tri poena, pogodio je prvi obruč i crno-beli su nekako uspeli da se odbrane mada Vil Mozli nije dobro skočio. Miler-Mekintajer udara rampu na obruču Tonutu u kontri posle izgubljene lopte.

5′ Mini-serija Italijana

Dva koša Ajzaka Fotua, slabo se za sada brane igrači u crno-belim dresovima. Miler-Mekintajer i Pejdž dodaju Tomasu, ovaj prolazi uz čeonu liniju i dobija faul – dva bacanja i 9:8 za Veneciju.

4′ Preokret Venecije, pa „hladan tuš“ Pejdža

Dve trojke na obe strane, prvo Venecije, a onda i novi pogodak Pejdža za 6:5 u korist Partizana!

2′ Dobar Pejdž na startu!

Trojkom je plej Partizana otvorio meč, odgovorio je Stefano Tonut pogotkom za dva. Za sada Partizan ne igra isključivo sa distance, već njegovi igrači pokušavaju da iskreiraju za unutrašnje pozicije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar