Foto: Youtube/FIBA - The Basketball Channel

Srpski košarkaški trener Zoran Lukić sa ekipom Nižnjeg Novgoroda učestvovaće na finalnom turniru FIBA lige šampiona koji se u ovom ruskom gradu održava od 5. do 9. maja.

On je govorio o šansama svoje ekipe, kao i o eventualnom dolasku u Partizan.

Protivnik Nižnjeg u četvrtfinalu je španska Saragosa, a Lukićev tim nalazi se u prilično nezavidnoj situaciji pred izuzetno važne utakmice.

PROČITAJTE JOŠ

„Imamo brojne probleme unutar ekipe sa povredama i odsustvima igrača. Jedan je operisao slepo crevo, drugi je slomio ruku, treći prst. Kejsi Šeperd, koji je bio MVP plej-ofa imao je povredu kolena, nije trenirao 15 dana i potpuno je van forme. Amerikanac Petresak ima porodičnih problema, njegov otac je u komi…“, sumirao je zdravstveni bilten svog tima Lukić.

Srpski stručnjak koji je, u dva mandata, već 10 godina na klupi Nižnjeg Novgoroda shodno svim okolnostima ulogu favorita prepušta Saragosi.

„Oni su u odličnoj formi. Poslednjih nekoliko utakmica odigrali su izvanredno. Moram da naglasim da smo mi napravili odličan rezultat, prva smo ekipa koja je izborila učešće na Fajnal-ejtu. Međutim, zbog svih problema evidentno je da trenutno nismo tim kakav smo bili do pre samo dvadesetak dana, ali probaćemo da napravimo iznenađenje“, konstatuje Lukić.

Ovo je peta godina kako FIBA organizuje Ligu šampiona, a dosadašnji osvajači pehara bili su Tenerife, AEK, Virtus i Burgos.

Ovogodišnjem pobedniku pripašće nagrada od čak milion evra, a u četvrtfinalu snage će još odmeriti Nimburk – Karšijaka, Tenerife – Strazbur i Holon – Burgos.

Lukić smatra da najveći kvalitet poseduju španski timovi, jer dolaze iz najkvalitetnije lige u Evropi, ali da nokaut sistem takmičenja svakoj ekipi daje pođednake šanse.

U godini za nama, koju su obeležile prazne tribine na sportskim borilištima usled pandemije virusa korona, raduje podatak da će u sportskom kompleksu Nagorni u Nižnjem biti publike. Odlučeno je da će 60 odsto kapaciteta dvorane moći da bude popunjeno.

„Dvorana će izgledati kao „svemirski brod“. Ljudi iz FIBA su se zaista potrudili da od ovog turnira naprave pravi spektakl. Dvorana je u potpunosti preuređena i verujte mi da, s obzirom na sve izmene, imamo osećaj kao da ne igramo na domaćem terenu“, kaže Lukić i potom iznosi još pohvala na račun koncepta organizacije FIBA Lige šampiona.

„Kompletno takmičenje je bilo besprekorno. Organizacija je izvanredna i mislim da sve to izgleda jako dobro. Bez ikakve dileme, FIBA je sa ovim takmičenjem napravila pun pogodak. I kada govorimo o kvalitetu, smatram da ima odličnih timova i nema sumnje da bi bilo koja od ovih osam ekipa imala značajnu ulogu u Evrokupu“.

Lukić je istakao da je izuzetno zadovoljan uslovima u Nižnjem Novgorodu i demantovao navode pojedinih srpskih medija da će sledeće sezone preuzeti mesto šefa struke Partizana.

„Čuo sam za te medijske natpise, ali Nižnji je moja prva opcija. Prezadovoljan sam ovde, ponudili su mu novi ugovor i mi nastavljamo našu saradnju. Imam izvanredne odnose sa ljudima u klubu, posebno sa generalnim menadžerom Seregom Panovim, koji me je pre 15 godina doveo u Rusiju“.

Lukića, koji je i selektor reprezentacije Srbije do 19 godina, ovog leta očekuje i učešće na Svetskom prvenstvu za juniore u Letoniji. Na nedavno održanom žrebu odlučeno je da će Srbija igrati u grupi sa Portorikom, Iranom i domaćinom Letonijom.

„Po imenima protivnika moglo bi se reći da smo imali dobar žreb. Međutim, treba biti svestan da neće biti nimalo lako. Junirorska selekcija Irana igrala je tamošnju prvu ligu i bila najprijatnije iznenađenje. Letonija je domaćin i sigurno ima svoje ambicije. Mnogo toga će zavisiti kakvu ćemo selekciju napraviti i koliko ćemo imati vremena za pripreme. Sve u svemu, grupa nije loša, ali papir je jedno, a parket nešto sasvim drugo“, zaključio je Lukić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar