Foto: aba-liga.com

Košarkaši Partizana pobedili su Krku 79:63 u meču 18. kola regionalne ABA lige i potvrdili dominaciju nad slovenačkim klubom u oba okršaja ove sezone.

Tim Željka Obradovića je prekinuo i neugodnu mini-seriju od dva poraza, prvo od Mege u ABA ligi, onda i od Turk Telekoma u Evrokupu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni u pobedi nad Krkom tim iz Humske nije bio savršen, odbrana spoljnih pozicija nije bila idealna. Energije na terenu je bar bilo više, a upravo na to je Obradović ukazao u prethodna dva meča i poraza.

Najefikasniji je kod pobednika bio Balša Koprivica sa 15 poena, Alen Smailagić je imao deset, Kevin Panter devet, a ostali manje.

Na drugoj strani je Rok Stipčević imao 15 poena, a Luka i Miha Lapornik po deset i nisu sprečili deseti uzastopni poraz Krke, iako su trojke pogađali 14 od 34. Falili su šutevi za dva, gde je Partizan stegao defanzivu, pa su Slovenci postigli samo pet koševa iznutra, iz 19 pokušaja.

Crno-beli su prvo poluvreme krenuli veoma moćnom odbranom. Morali su da poslušaju trenera koji je insistirao na većoj energiji u defanzivi i to im je donosilo rezultat.

On se postepeno menjao u korist crno-belih, prvo zato što je Krka gubila lopte, a onda i zato što su Obradovićevi igrači uglavnom birali lakše koševe.

Šut spolja u prvom poluvremenu i samo dve trojke iz deset pokušaja nisu bile rešenje, ali procenti za dva, uz bolje postotke slobodnih bacanja jesu.

Krka je zato prilično rano, u osmom minutu poveo dvocifrenom razlikom kada je otišao na 19:8, trojkom Dangubića.

Do isteka prvih deset minuta ta prednost gostiju je iznosila 12 poena, da bi u drugoj četvrtini Krka počela da kažnjava slabiju odbranu na perimetru.

Foto: aba-liga.com

Tamo su igrači slovenačkog kluba imali više mesta, pa su Tomas, Miha Lapornik i Stavrov to koristili da pogađaju spolja.

Partizan je posle zakucavanja Ledeja imao i 15 poena viška, sredinom druge četvrtine (26:11), ali je Krka trojkama to uspela da ublaži i na poluvreme ode u zaostatku 39:30.

Krka je i u trećoj četvrtini nastavila da pogađa spolja, ali je stala posle pogodaka Stipevića i Lapornika.

U tim trenucima je jedino Balša Koprivica, najbolji pojedinac iz prvog poluvremena, pronalazio dobra rešenja.

Foto: aba-liga.com

Nalet Krke je potrajao do pred kraj treće četvrtine, kada je Koprivica pogodio težak šut od table iz prodora, ispratio ga je Smailagić pogotkom sa poludistance i onda Dangubić trojkom iz ugla za 52:38.

U seriji 7:0, crno-beli su na dva minuta pre kraja treće deonice stvorili bitan kapital pred poslednjih deset minuta.

Čak su ga i „podebljali“ do najveće prednosti u meču i to slobodnim bacanjima Pantera za 56:40.

Stavrov i Tomas su na početku četvrte deonice dali još dve trojke, ali je Lesor zaustavio Špana na polaganju u kontri fantastičnom „bananom“.

Foto: aba-liga.com

Crno-beli su tako nastavili da muče domaćina na unutrašnjim pozicijama, mada je sve spolja ostalo „bušno“.

Rodions Kurucs je vratio Partizanu „plus“ od 16 poena sredinom poslednjeg perioda, ali je onda usledila nova serija u režiji Luke Lapornika.

Kada već nije ostalo mnogo vremena, Lapornik je dao dve trojke i na dva minuta pre kraja primakao Krku na 67:57.

Od tog trenutka je praktično postalo jasno da nema mnogo šanse da se bilo šta promeni, a od lošeg ka gorem je po Krku krenulo kada se neposredno pred kraj povredio Adonis Tomas.

Završio je meč minut pre kraja, u trenucima kada je njegov tim već bio osuđen na novi poraz.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Krka – Partizan 63:79 (11:23, 19:16, 10:17, 23:23)

Dvorana: Leon Štukelj, Novo Mesto; Sudije: Denis Hadžić, Bojan Kruljac, Gordan Terlević

Krka: Frenč 1, Stergar 4, Stipčević 15, Špan, Stavrov 6, Medved, Kosi 2, L. Lapornik 10, M. Lapornik 10, Macura 2, Klobučar, Tomas 13. Trener: Dalibor Damjanović.

Partizan: Kurucs 6, Panter 9, Ledej 4, Avramović 4, Koprivica 15, Dangubić 8, Smailagić 10, Mur 9, Glas 7, Lesor 5, Trifunović, Madar 2. Trener: Željko Obradović.

Četvrta četvrtina:

40′ Bitna pobeda Partizana!

Prekinuta je serija od dva poraza, razlika je uvećana na kraju na 16 razlike, koliko je bila i tokom meča, pa su crno-beli štiklirali još jedan trijumf – 79:63.

38′ Krka ne prestaje s trojkama

Luka Lapornik je ubacio jednu, a onda još jednu loptu sa spoljnih pozicija. Željko Obradović je morao da traži tajm-aut da bi prekinuo seriju protivnika na dva minuta pre kraja – 67:57.

36′ Trojka Kurucsa, Partizan se opet odlepio

Važan koš Glasa, Frenč se gura sa Kurucsom u reketu, Koprivica nije uspeo da mu iščačka loptu sa strane, pa je Frenč dobio slobodna bacanja, a Kurucs treći faul. Koprivica je iznudio faul i postigao 15. poen za 14 minuta u igri. Kurucs je potom pocepao mrežu trojkom – 65:49 za Partizan.

34′ Tvrdo, tvrdo…

Dobro brani Glas Tomasa koji jedva dobacuje do prvog obruča. Tomas je zatim promašio i trojku, a igrači Partizana su pokretljiviji u odbrani. Međutim, malo ko sada može da poentira i ubaci nešto u obruč – 59:48.

32′ Kakva banana Lesora!

Stavrov ubacuje novu trojku za Krku, opet je ostao otvoren šut. To je deveta trojka za Krku, koja ima samo četiri pogotka za dva poena. Priliku za peti takav koš je zaustavio Lesor koji je Španu smečovao loptu na polaganju u aut.

Francuski centar je ubrzo fauliran na šutu i ubacio je jedno od dva slobodna bacanja – 57:43 za Partizan.

Treća četvrtina:

30′ Najveća prednost Partizana!

Zakucavanje Macure, pa lep prodor i promašaj Avramovića na drugom obruču. Ispravio je to Smailagić ofanzivnim skokom i košem. Krka je prokockala i naredni napad, Partizan je imao šansu za poene da Lesor nije napravio korake, ali je Panter u poslednjoj akciji slobodnim bacanjima doneo maksimalnih +16 Partizanu, pa crno-beli vode 56:40.

28′ Greške Krke, važna trojka Dangubića

Težak šut i koš Smailagića za dva poena. Stipčević nije ubacio trojku, ali je Dangubić prekršajem zaustavio Luku Lapornika u borbi za loptu. Špan je potom poslao lošu loptu, a Dangubić je dao trojku kad treba – 52:38.

Foto: aba-liga.com

26′ Koprivica jedini „završava posao“ Partizanu

Tomas koristi faul na šutu i pogađa dva slobodna bacanja. Dangubić ne pogađa trojku iz kombinacije sa Koprivicom, ali ni Krka ne pogađa preko Mihe Lapornika. Tek je Koprivica završio jedan napad lepim prodorom i poenima od table – 47:38 vode crno-beli.

24′ Šta se dešava u napadu Partizana?

Prvo koraci Glasa, onda tri sekunde u reketu, pa ishitren i naivan faul Kurucsa… Partizan nekako uspeva da sačuva višak na semaforu. Pomogao mu je Tomas promašenom trojkom sa sedam metara – 45:36.

22′ Nastavljaju se trojke Krke, topi se prednost Partizana

Stipčević i Lapornik daju koševe spolja, Smailagić od Koprivice dobija loptu za poene pod obručem – 43:36.

Druga četvrtina:

20′ Partizan ima odličan rezultat kako šutira spolja

Nova trojka Tomasa, sada već nije slučajnost, Krka je ušla u ritam. Panter je izgubio loptu, Slovenci nisu iskoristili poslednji napad jer su promašili trojku, a Koprivica je ubacio dva poena u međuvremenu – 39:30 za crno-bele na poluvremenu. Partizan je dao samo dve trojke iz deset pokušaja, Krka ima 43 posto uspešnosti iz 14 šuteva.

18′ Četiri trojke Slovenaca u ovoj četvrtini

Tomas i Miha Lapornik ubacuju šuteve spolja, posebno je bio težak ovaj koji je ispalio Lapornik iz ćoška i preko ruke. Lesor na drugoj strani rešava napad pod košem, Panter polaže u obruč u dva navrata, pa se Partizan drži na 10 razlike – 37:27.

16′ Raspucali su se Slovenci

Dve trojke igrača Krke, za jednu je na drugoj strani Ledej asistirao Dalasu Muru, dok je Lesor dobio faul na zakucavanju (31:17). Lako su rešili napad pod košem domaći, poene je upisao Kosi – 31:19.

14′ Macura ne može da pomeri Lesora

Pod košem nema srćee za igrače Krke, ali nema ni mnogo organizacije u napadu Partizana. Dangubić je šutnuo lošu trojku, a onda je iz driblinga šutnuo za dva. Pre toga je Ledej zakucao u kontri – 26:11 za goste.

12′ Raste prednost srpskog kluba

Panter je realizovao slobodno bacanje, ali Partizan posle toga nije iskoristio napad. Tehničku ličnu je dobio Rok Stipčević – 24:11.

Prva četvrtina:

Foto: aba-liga.com

10′ Crno-beli dvocifreni posle deset minuta

Panter je dobio faul na šutu u poslednjim sekundama prve četvrtine, a pre toga je Avramović iskoristio dva slobodna bacanja. Na drugoj strani su penale šutirali Stergar i Miha Lapornik – 23:11 vode gosti.

8′ Ode Partizan na +11!

Komplikovali su Glas i Madar pa je Glas na kraju promašio težak stepbek, zatim je Macura Smailagića „zalepio za tablu“, pa je Stipčević u kontri dao koš uz faul. Koprivica je promašio uz kontakt, ali se ispravio, da bi Avramović ukrao loptu i iz reketa lagano završio napad na obruču.

Ubrzo je i Dangubić ubacio trojku preko ruke za prvu dvocifrenu prednost Partizana – 19:8.

Foto: aba-liga.com

6′ Žoc je definitivno podigao ekipu posle dva poraza

Stavrov je dao jednu trojku, drugu je promašio iako mu je ostavljeno previše prostora, Koprivica poentira uz faul u tranziciji, a Kurucs posle ofanzivnog skoka – 12:5 za Partizan.

4′ Odlična odbrana Beograđana, ređaju zakucavanja

Već tri lopte su olako prodali igrači Krke, Koprivica je zakucao jednom iz uigrane akcije, sledeći put je to uradio Smailagić. Lako dolaze do pozicija za lagane poene gosti u Sloveniji – 8:2 za Partizan.

2′ Minimalno vođstvo Partizana

Solidan početak Partizana, Kurucs agresivan od prvog koraka, dobio je faul, posle čega je i Glas uradio isto. Za sada crno-beli napadaju obruč i vode 3:2.

BONUS VIDEO: Kakav je Željko Obradović u kancelariji i zašto mu nema ravnog u odnosu s igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare