Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Crno-beli su propustili dve prilike da se plasiraju u najbolje košarkaško takmičenje i sada zavise od pozivnice, ali postoji dosta ozbiljnih razloga da ipak zaigraju u eliti.

Smiruju se bar privremeno uzavrele strasti u srpskoj košarci nakon dramatičnog finala plej-ofa ABA lige u kojem se Zvezda okitila trećom uzastopnom titulom u ABA ligi. Glavna nagrada osim trofeja i zadovoljstva zbog trijumfa nad najvećim rivalom došla je u vidu plasmana u Evroligu u kojoj je već godinama unazad redovan učesnik.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, u Partizanu vladaju strepnja i neizvesnost. Crno-beli su na terenu prokockali dve šanse da se izbore za Evroligu i sada nije mnogo toga u njihovim rukama.

Bolan poraz u Evrokupu od Burse kada se to najmanje očekivalo stavio je pritisak na osvajanje ABA lige, a tu je prekaljeni tim Crvene zvezde odneo pobedu. Sada je put do Evrolige u narednoj sezoni vezan za dodelu specijalne pozivnice i razvoja ukrajinske krize.

Kako stoje stvari, sve je izvesnije da ruski klubovi neće igrati naredne sezone u Evroligi zbog rata u Ukrajini, što otvara mogućnost da se putem specijalne pozivnice crno-beli nađu u elitnom takmičenju posle osam godina. Sve insajderske informacije govore da je Partizan blizu povratka u takmičenje koje ga je definisalo kao najveći klub srpske košarke. Konkurenti bi trebalo da budu Valensija, ili neko od turskih klubova, ali su košarkaški gledano, svi aduti na strani Partizana.

Partizan ima veliku tradiciju igranja u eliti. Crno-beli su 1992. godine bili šampioni Evrope, a u još tri navrata u različtim periodima igrali na fajnal-foru. Sva tri puta je Partizan stajao u polufinalima, ali je pokazivao da uvek može da pronađe način i kvalitet da i u drugačijim okolnostima bude u borbi za vrh.

Tokom poslednje četiri decenije Partizan je Evropi dao mnoge asove, koji su obeležili evropsku košarkašu poput Đorđevića, Danilovića, Rebrače i mnogih drugih. Mlađa publika gledala je u dresu Fenerbahčea Bogdana Bogdanovića kao jednog od najboljih strelaca modernog doba koji je u Evroligi briljirao i u Partizanu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Jedan od najjačih aduta u rukama Partizana jeste i Željko Obradović. Najtrofejniji trener svih vremena u Evropi, sinonim je za Evroligu i fajnal-for, a njegova pojava na terenu automatski podiže vrednost takmičenja. Evroliga je nedavno o njemu pravila i dokumentarac, a njegovo ime izaziva strahopoštovanje zbog svega što je postigao u karijeri.

Njegov povratak u Partizan označio je i novo uzdignuće kluba. Partizan je napravio tim ove sezone sa kombinacijom supestarova i elitnih talenata. Činjenica da igrači poput Kevina Pantera i Zeka Ledeja igraju u Partizanu uprkos mogućnosti da igraju gde god žele, pokazuje stabilnost i sposobnost kluba da oformi ozbiljan takmičarski tim koji bi odmah mogao da bude konkurentan. Upravo bi atraktivan roster mogao da bude adut Partizana za dobijanje licence.

Iako posle dešavanja u ABA ligi faktor navijača može da ima negativan uticaj na šanse za licencu, crno-beli su veliku reputaciju stekli upravo zbog neverovatne atmosfere koje su „grobari“ pravili. Za razliku od poslednjeg učešća, Partizan bi svoje mečeve igrao u „Areni“ i verovatno bio jedan od najgledanijih timova u Evropi, zbog činjenice da su se navijači uželeli najbolje košarke.

Partizan ima jake adute, sada je na potezu Evroliga.

BONUS VIDEO Ðurović: Kad igraju Partizan i Zvezda to nije utakmica nego rat

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare