Foto:BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC

Dobra vest po navijače košarkaškog kluba Partizan - sve je u rukama njihovih ljubimaca. Loša vest - pravo na kiks više ne postoji.

Iako su još u januaru šanse za plej-of u ABA ligi sveli na minimum, igrači beogradskog kluba došli su u situaciju da će u narednom periodu ipak imati ozbiljnu šansu za spas sezone, i to zahvaljujući pobedi nad Lokomotivom.

Crno-beli su savladali ruski tim na svom terenu košem Džoša Perkinsa u poslednjoj sekundi iako su imali 18 poena minusa, a taj koš ujedno je Partizanu doneo i drugo mesto dva kola pre kraja F grupe Top 16 faze.

PROČITAJTE JOŠ...

Partizan je do sada savladao Trento u Beogradu 71:43, zatim vezao dva poraza, od Metropolitana (79:62) i Lokomotive u Krasnodaru (74:67), da bi na svom parketu bili bolji od ruskog tima 71:69.

U prvoj polovini marta četu Saša Filipovskog očekuju utakmice sa Trentom u Italiji (3. mart), dok sedam dana kasnije sledi susret protiv Metropolitana u Beogradu.

Ujedno, sada je i pravi trenutak da prođemo kroz sve kalkulacije i vidimo šta je sve neophodno da se dogodi kako bi Partizan nastavio takmičenje, ali i koji scenario bi crno-bele mogao da košta daljeg mesta u njemu.

Dve pobede

Foto:BETAPHOTO/KK PARTIZAN/DRAGANA STJEPANOVIC

Ukoliko zabeleže oba trijumfa, crno-beli će proći dalje, jedino pitanje jeste da li će sa prve ili druge pozicije. Odgovor na njega bi mogao da bude poznat već u sledećem kolu, kada će Metropolitan igrarti protiv Lokomotive na svom parketu. Ukoliko Rusi slave, bilo kakav trijumf u poslednjoj rundi doneće Partizanu prvo mesto, pošto bi crno-beli imali skor 4-2, dok bi francuska ekipa bila na 3-3.

Pobeda tima iz predgrađa Pariza bi značila da će Partizanu u Beogradu protiv Metropolitana biti neophodan trijumf od najmanje 18 poena razlike kako bi zauzeli prvo mesto (u Francuskoj poraženi 79:62).

Pobeda i poraz

Crno-beli bi u slučaju pobede i poraza završili takmičenje sa skorom 3-3. To bi teoretski moglo da bude dovoljno i za prvo, ali i za četvrto mesto na tabeli.

Kako bi došli do čela tabele, neophodno je da se poklopi mnogo stvari, pa je ono najmanje izvesno. Naime, prvo Partizan mora da izgubi od Trenta, ali i da savlada Metropolitan, dok je drugi uslov dve pobede Lokomotive. Na taj način sve četiri ekipe bi imale isti skor 3-3, a tu rezultatska zavrzlama tek počinje.

Partizan ima slabiji skor od Lokomotive, dok je Trento bolji od Metropolitansa nakon dve utakmice. Za sad je izvesno da će crno-beli biti bolji u direktnom duelu od Trenta, Metropolitan od Partizana, pa je jedina nedoumica ko će izaći kao pobednik iz direktnih duela Lokomotiva – Trento i Lokomotiva – Metrpolitan. Za sad, Francuzi (slavili 83:79) i Italijani (bili bolji 96:84) imaju blagu prednost, i ukoliko uspeju da je sačuvaju uprkos porazu, pobednika grupe neće dati međusobni skor već ukupna koš-razlika.

Foto:BETAPHOTO/KK LOKOMOTIVA

Trenutno, Metropolitan ima +11, Partizan +6, Trento -6, a Lokomotiva -11, pa bi Partizanu bilo potrebno da od Trenta izgubi sa što manjom razlikom, Metropolitan dobije sa što većom, uz nadu da na drugim mečevima neće biti rezultatske katastrofe.

Pobede Lokomotive nad francuskim timom od preko četiri poena i Italijanima od preko 12 ujedno bi značile i da ruski sastav sa poslednjeg ide na prvo mesto, dok bi drugo mesto otišlo ekipi koja ima najbolju koš razliku u trouglu Partizan – Metropolitan – Trento.

Ukoliko bi Partizan savladao Trento, a izgubio od Metropolitana, crno-beli bi zauzeli drugo mesto, pod uslovom da Lokomotiva ne dobije sve svoje utakmice do kraja. Ukoliko Lokosi uspeju da slave u poslednja dva meča, oni i Partizan bi završili grupu sa istim skorom, 3-3, iza Metropolitansa (4-2) a ispred Trenta (2-4), pa bi drugo mesto otišlo Lokomotivi zbog boljeg međusobnog skora.

I na kraju, Partizan može da završi kao četvrti ukoliko bi Trento slavio sa više od 28 poena razlike, crno-beli savladali Metropolitan sa manje od 18, a Lokomotiva savladala rivale bilo kojim rezultatom. U tom slučaju Partizan bi imao slabiji međusobni skor od sve tri ekipe, pa bi bio poslednji na tabeli.

Dva poraza

Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

U slučaju da izgube od Trenta i Metropolitana, jedino pitanje jeste da li bi grupnu fazu završili kao treći ili kao četvrti, s obzirom na to da bi i Trento i Metropolitan imali više pobeda od crno-belih, nevezano za svoje mečeve sa Lokomotivom. Ukoliko bi ruski predstavnik izgubio oba meča, Partizan bi na kraju bio treći sa 2-4, dok bi jedna pobeda izjednačila ova dva tima, a Lokomotiva zbog boljeg međusobnog skora bila treća.

Potencijalni rivali

U četvrtfinalu Partizanova grupa F se ukršta sa grupom H, gde su Gran Kanarija, Uniks, Mornar iz Bara i Andora. Uniks se nalazi nadomak prvog mesta, pošto ima skor 4-0, dok je za sad drugoj poziciji najbliža Andora, sa 2-2, dok Gran Kanarija i Mornar imaju 1-3.

Pobednik F grupe ići će na megdan drugoplasiranom timu H grupe, i obrnuto – drugi tim iz F grupe odmeriće snage sa Uniksom. Andora ima bolji međusobni skor od Gran Kanarije, uz pobedu protiv Mornara 74:71 u Baru, pa bi im bilo kakva pobeda protiv Uniksa uz trijumf Španaca nad Baranima i matematički doneo drugo mesto. Za prvu poziciju neophodno je da prvo savladaju Uniks u Rusiji sa preko sedam poena razlike, a potom da Rusi izgube i u poslednjem kolu od Gran Kanarije, uz trijumf Andore nad Mornarom. S obzirom na to da Rusi igraju odlično, teško je to zamisliti.

Šta je najrealnije?

Foto: Miroslav Todorović/Starsport

Iz ove perspektive, Partizan teško da može do ubedljive pobede nad Metropolitanom, ali je još manje verovatno da će Trento nadoknaditi beogradski minus, pa je najizvesnije da će se crno-beli boriti za drugo mesto na tabeli F grupe Evrokupa. Dve pobede donose siguran prolaz, sve sem toga crno-bele dovodi u situaciju da zavise koliko od svojih, toliko i od tuđih rezultata.

Za sada Saša Filipovski i ekipa imaju sve konce u svojim rukama i sami kontrolišu svoju sudbinu, a kako nam sledi pauza zbog kup takmičenja širom Evrope, u Humskoj će imati sasvim dovoljno vremena da se pripreme za, bez dileme, dve najvažnije utakmice u dosadašnjem toku sezone, koje bi, ujedno, mogle da znače i spas jer bi crno-bele ostavile u trci za povratkom u Evroligu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar