Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svi su ovo čekali.

Čekalo se devet godina da se najbolji srpski timovi sretnu u finalu ABA lige i u međusobnom duelu reše pitanje šampiona.

Crvena zvezda i Partizan će staviti tačku na kraj jedne od najzanimljivijih sezona ABA lige, a poseban kuriozitet daje činjenica da su večiti samo jednom od osnivanja regionalnog takmičenja direktno rešavali pitanje šampiona.

To je bio čuveni susret u Laktašima na Fajnal foru, u jednom meču, tako da će prvi put igrati finalnu plej-of seriju na Jadranu.

Partizan je 2013. godine rezultatom 71:63 došao do pobede u velikom finalu i ispostaviće se poslednje regionalne titule, dok je Zvezda još uvek čekala svoju prvu u tom trenutku.

To dobija na težini ako se uzme u obzir da su Zvezda i Partizan kombinovano bili u 15 finala ABA lige.

Taj meč ujedno predstavlja i prekretnicu za oba kluba koja su posle toga krenula u različitim smerovima.

photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom protiv Cedevite u majstorici potvrdila dominaciju u poslednjih nekoliko godina u kojima su redovni učesnici mečeva za titulu.

U tom periodu su crveno-beli nanizali šest finala u kojima je doživela samo jedan poraz i osvojili pet titula, ovo će im biti sedmo uzastopno finale.

Prvi put je pehar osvojen 2015. godine kada se umesto Fajnal fora prešlo na plej-of sistem. Crveno-beli su sa 3-1 u pobedama bilu bolji od Cedevite koja je još uvek bila klub iz Zagreba, a ta sezona bila je i odskočna daska za Bobana Marjanovića.

U naredne dve godine, Zvezda je u finalima očistila sa po 3-0 u pobedama ekipe Mege i Cedevite, pre nego što je usledio poslednji poraz.

Ekipa koju je predvodio Dušan Alimpijević izgubila je u seriji od Budućnosti sa 3-1, a mnogi i dalje pamte promašaj Matijasa Lesora za pobedu i priliku da se igra peti meč.

Zvezda je poraz naplatila i u sledeće dve sezone sa po 3-2 bila bolja od Podgoričana, pa će imati priliku da drugi put veže tri titule.

Željko Obradović i Matijas Lesor u razgovoru; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sa druge strane, Partizan je takođe posle majstorice upravo sa ekipom Budćnosti došao do finala u kojem ga nismo gledali devet godina.

Partizan je u prvoj deceniji 21. veka potuno dominirao i u tom periodu šest puta bio prvak u regionu.

Nakon što je u prva dva finala gubio od Hemofarma i FMP-a, u sledećih pet godina osvojio je pet trofeja uz dve pobede nad Cibonom i po jedne nad FMP-om, Hemofarmom i Cedevitom.

Posebno je u sećanju ostala titula u Zagrebu koju je Dušan Kecman doneo trojkom preko celog terena 0,6 sekundi pre kraja meča o kojoj se i danas priča.

Makabi je potom prekinuo dominaciju crno-belih, da bi se Partizan na tron vratio posle pomenutog okršaja u Laktašima.

Sada nas čeka novi spektakl, a Crvena zvezda će imati prednost domaćeg terena.

Serija kreće u petak od 20.00, a Zvezda će imati priliku da se eventualnom titulom izjednači sa Partizanom na šest trofeja ABA lige.

Raspored utakmica finala plej-ofa ABA lige

Petak 20.00: Crvena zvezda – Partizan

Nedelja 20.00: Crvena zvezda – Partizan

Sreda (1.6) 20.30: Partizan – Crvena zvezda

Petak (3.6) 18.30: Partizan – Crvena zvezda

Ponedeljak (6.6) 20.00: Crvena zvezda – Partizan

BONUS VIDEO Evropa se ponovo poklonila Vasiliju Miciću kao MVP igraču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare