KK Partizan
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Čovek je baš rešio da bez reči dokaže svima: "Ja sam legenda". Nema sumnje da će ga veliki deo navijača Partizana gledati tako, jer je već bilo komentara poput: "legend status loading" (status legende se učitava, prim. aut).

Kevin Panter je već bio viđen na izlaznim vratima Humske kada je Eurohoops najavio posao s Barselonom, vredan šest miliona evra za dve sezone, kao nešto što je već gotovo.

Umesto toga, Partizan je koji dan kasnije, kao svoju bombu objavio da kapiten ostaje i da neće put Katalonije da bi potpisao za taj klub.

PROČITAJTE JOŠ:

Barselona je proteklih sezona bila kao El Dorado za košarkaše koji su dolazili i uzimali tu ozbiljnu „lovu“. Pitajte samo Nikolu Mirotića.

Međutim, izostanak uspeha i upumpavanje para je delom i stvorilo problem jer sada „blaugrana“ mora da reže troškove u svim svojim sekcijama i nema više ni blizu finansijsku moć kakvu je imala.

Unapred je ove sezone najavljeno da će troškovi biti smanjeni, što za sobom povlači i rezultatske kompenzacije. Narodski, koliko para toliko i muzike.

Ni Partizan nije u svojim redovima ostavio svog najboljeg igrača i MVP-ja finala ABA lige, i čoveka koji je prekinuo desetogodišnji regionalni post crno-belih, „za kikiriki“. Ne bi ni bilo realno.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Međutim, šta bi Panter mogao da dobije u Barseloni što ne bi mogao ovde kada je reč o svemu ostalom? Barsa kreće u novi projekat, otišao je Šarunas Jasikevičus i došao je Rođer Grimau.

Grimau je, kada je reč o vrhunskoj košarci, još uvek nepoznanica, a u Partizanu toga nema. Crno-beli su i prošle sezone pokazali da mogu da odu do kraja u Evroligi, falila im je jedna pobeda da izbace Real Madrid i odu na Fajnal-for i na kraju su pokazali da su u regionu najbolji.

U danima kad se pisalo o tome kako je otišao Matijas Lesor u Panatinaikos, da je Zek Ledej prva meta Makabija i da Janis Papapetru verovatno neće ostati, Kevin Panter je poslao jaku i jasnu poruku.

Šta je jače od toga nego – najbolji je ostao? Jam Madar može da ode u Boston Seltikse jer ima izlaznu klauzulu ka NBA ligi, ali to sada deluje kao teška priča, pa može da nastavi da se razvija kod Željka.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Obradović je verovatno bio i jedan od glavnih faktora ostanka Pantera. Kod njega nema nepoznanica, nema tajni, samo kvalitetnog rada, po kom je i Panter poznat.

Trener Partizana je imao svojih razloga zašto ga je načinio kapitenom pred prošlu sezonu i Kevin sada uzvraća time kada kaže „idemo još dva puta“.

Dovoljno je videti reakciju svih onih kojima su crno-bele boje u srcu, da bi se videlo koliko on znači svom klubu i koliko je pametna odluka bila da ostane.

A bila je osetljiva. S jedne strane, Panteru se možda nudilo više novca u Barseloni, ali se nudilo i više neizvesnosti.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Teško je reći šta će tamo biti posle smanjenja budžeta i posle najava da će Nikola Mirotić želeti da naplati 22 miliona od katalonskog kluba.

Osim toga, novi trener, nepoznat sistem, sve to je nešto što lebdi u vazduhu dok se ovde više stvari zna.

Najpre sistem, drugo, činjenica da Partizan i odlaskom Lesora može da ima opasno jak tim naredne sezone, pod uslovom da se dovede prava zamena.

Treće, što je i dalje tu trener koji će do kraja ostati jedan od najboljih u istoriji košarke i poslednje, činjenica da Barsa nije jedina koja smanjuje troškove.

Panatinaikos je jedini koji je prethodnih nedelja uletao ozbiljan novac za pojačanja, pa sve i da je ponudio Panteru koju stotinu hiljada evra više, pitanje je na šta bi sve to ličilo posle pet, šest meseci.

Kevin Panter, Željko Obradović
Kevin Panter, Željko Obradović; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Najpre zbog trenera Ergina Atamana koji deluje kao sušta suprotnost od taktičnog i pragmatičnog Obradovića, onda i zbog vlasnika kluba Dimitrisa Janakopulosa sa kojim ste danas na „dobar dan“, a sutra na psovanju majke i oca.

Upravo zato je pitanje kako će i dokle funkcionisati Panatinaikos sa svim novcem koji je spreman da uloži pred dolazeću sezonu, iako je jasno da mu je dosta blamiranja i da je 11 godina bez Fajnal-fora bilo dosta.

Panter je stoga svojim potezom zaista pokazao da nije baš sve u parama, tim pre što je i ranije imao priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom, čiji pasoš nosi.

Kendrik Peri misli isto to, pa je ove nedelje i sam rekao: „neka prosečni navijači i dalje pričaju da radimo sve zbog novca“.

A kad se nešto ne radi samo zbog njega, to je samo po sebi poruka, još kad je pošalje jedan od najboljih bekova u Evropi u ovom trenutku, glasnija je od mnogih drugih.

BONUS VIDEO: Luda trojka Pantera sa osam metara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar