Foto: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

Sa kapitenom i u novu sezonu

Ostankom u Partizanu kapiten ekipe Kevin Panter postao je tek četvrti strani igrač u istoriji kluba sa tri ili više sezona u crno-belom dresu. Pre njega, tu su bili Jan Veseli, Davis Bertans i Markus Pejdž.

Postojale su razne priče o Panterovom odlasku, transferu u Panatinaikos, Barselonu ili Real Madrid, ali na kraju ostanak u Partizanu pokazuje koliko američki bek sa srpskim državljanstvom veruje u tim iz Humske.

Pre samo nekoliko dana Panter je bio na pragu potpisa za Barselonu, pisalo se o tome kako je posao gotov i kako je nezaboravna epizoda u Partizanu završena, ali umesto toga sledi nastavak i to dvogodišnji.

PROČITAJTE JOŠ:

Da li je novac igrao ulogu u ovome svemu? Jeste. Da li je novac bio presudan? Nije. Panter je ostao jer želi da nastavi da se dokazuje, jer je u Partizanu potpuno svoj, lider je i njegova reč se sluša, a tu je i Željko Obradović koji sve kontroliše. Ako tražite više od toga, teško da možete dobiti, bar kada je reč o košarkaškim elementina. Pored svega toga Partizan je ozbiljan kandidat u Evroligi, Fajnal-for je za dlaku izmakao Kevinu i drugovima protekle sezone, ali to ne znači da će sledeća biti nešto manje uspešna. Zbog toga Panter ne ide nigde ni posle dve sezone u klubu, jer ima neka nedovršena posla.

Na Instagram storiju Panter je okačio sliku koju je Partizan objavio i uz to komentar „treći i četvrti deo, krećemo ponovo“.

Sličnu poruku je napisao i na Tviteru.

„Idemo ponovo još dva puta“.

Kevin Panter
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Usledile su i brojni komentari oduševljenih navijača.

„Ovim potezom si postao besmrtan za navijače Partizana“.

„Dobrodšao u kuću slavnih“.

„Jedan je Kevin kapiten“.

Panter je u sezoni za nama bio najbolji igrač Partizana. Svojim šutevima u poslednjim sekundama direktno je donosio neke pobede Partizanu, da nije burno reagovao na provokacije Serhia Ljulja verovatno bi odveo tim i na Fajnal-for, a sezonu za pamćenje krunisao je sa 32 poena u majstorici finala ABA lige protiv Crvene zvezde. Može li bolje?

„Kevin je ubica. Sjajan momak i vredan radnik. Često se dešavalo da dođe sat vremena pre treninga i šutira sa pomoćnim trenerima. Onda odradi trening, pa ostane posle da nastavi da šutira. Lider je, ekonomičan je sa loptom i izvanredan suigrač”, istakao je trener Đozep Marija Iskijerdo, koji je prvi pomoćnik Željka Obradovića.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Tridesetogodišnjak je u sezoni za nama prosečno imao 16,1 poen, 2,1 skok i dve i po asistencije dok je šutirao 49,1 odsto iz igre za dva i 44,3 odsto za tri poena.

Deluje da nikada bolje nije namestio ruku, a kada imate takvog lidera na terenu, lakše vam je da gradite ostatak tima. To je i glavni razlog zašto je Panter ključni deo slagalice Željka Obradovića.

Njih dvojica se odlično poznaju, Žoc je pokazao da tačno zna šta treba Panteru i koliku slobodu treba da dobije, pa čak i kada odigra neku slabiju utakmicu svi su svesni da će se brzo vratiti na pravi kolosek.

Sa njim u timu, kao sada već dugogodišnjim članom Partizana, odnosi među igračima mogu da budu na veoma zavidnom nivou (kao što su i do sada bili) čak i kada stignu nova pojačanja, kojih će zasigurno biti.

Panter je tokom sezone više puta snimljen kako drži motivacione govore igračima, kako ih „diže“ kada „padnu“, kako hrabro prihvata ulogu kapitena i ne boji se odgovornosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Bitan faktor je naravno i odnos sa navijačima, koji je prošle sezone bio možda i najbolji u istoriji. „Grobari“ su oborili pregršt rekorda i u Evroligi i u ABA, a Kevin i njegovi saigrači su svaki uspeh i pobedu proslavljali pesmom u zagrljaju sa navijačima. Sudeći prema tome, ni budućim pridošlicama neće biti teško da se uklope, od navijača će dobiti ono što zasluže na terenu, a na njima je da slede Obradovićeve ideje i uklope se u već postojeći sistem.

Ostankom Pantera na ugledu je dobio i Partizan, koji nije neki običan, mali, finansijski nemoćan klub, već evropska sila, pred kojom će i najbolji i najveći makar zastati. Sa Panterom u ekipi poslata se jasna poruka da i domaći klubovi mogu da pariraju nekim finansijski jačima u Evropi, te da je i te kako moguće zadržati najbolje strance i lidere.

Baš zbog tih efekata, Obradoviću i ljudima iz Partizana zaduženim za transfere biće nešto lakše da na tržištu pronađu i dovedu igrače koje žele i za koje smatraju da su pravi za crno-beli dres.

Takođe, jedan od razloga zašto je potpis Panter ključan za Partizan jeste i to što se američki bek odlično uklapa u sistem i Žocove zamisli. Kevin je neko ko neće forsirati previše, a opet će umeti da preuzme odgovornost kada za to dođe vreme i prilika.

Kevin Panter Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

U sistemu koji neguje Obradović sa mnogo kretnje, pomeranja, brzog protoka lopte i otvaranja prostora, Panter se odlično snašao i što je najbitnije često je dobijao loptu u dobrim pozicijama. Pored toga, skoro do savršentstva je doveo šut iz driblinga sa poludistance, koji je praktično nezaustavljiv za odbrambene igrače.

Praktično sve što Panteru treba ima u Partizanu, a sada su i ambicije porasle, pa mnogi „grobari“ sanjaju i evropsku titulu.

Do tog cilja put je dug i teško predvidiv, a Partizanu će ovog leta biti potrebna i velika pojačanja.

Matijas Lesor je nedavno napustio klub, pa je dovođenje centra u ovom trenutku prioritet.

Džejms Naneli je najbliži ostanku u Beogradu u ovom trenutku, a neizvesna je sudbina Dantea Egzuma, Zeka Ledeja i Janisa Papapetrua.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Odlazak Grka bi možda bio i najmanji problem za crno-bele, dok bi transferi Ledeja i Egzuma zahtevali dovođenje zvučnih pojačanja na pozicijama jedan i četiri.

I Egzum i Ledej su izneli veliki broj minuta tokom sezone, neće biti lako zameniti ih ako odu, ali obojica znaju da će retko gde imati slobodu kao u Partizanu i mogućnost za razvoj bar u narednih godinu dana.

Igračima Partizana i trenerima treba odati priznanje što su izneli fizički veoma zahtevnu godinu, ali deluje da će ovog leta biti potrebno bar tri ili četiri nova potpisa za pohod na trofeje naredne sezone.

BONUS VIDEO Ludo slavlje navijača Partizana nakon titule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar