Foto: Shanna Lockwood / USA TODAY

NCAA će ove godine podeliti školama 225 miliona dolara, što je tek oko 37 odsto prvobitne projekcije, pošto je otkazan glavni izvor prihoda, muški košarkaški turnir, poznatiji kao “martovsko lidilo”.

Od ukupne sume, 50 miliona je iz rezervi NCAA, dok je ostatak iz kreditne linije koju će pokriti polisa osiguranja zbog otkazivanja turnira u iznosu od 270 miliona.

PROČITAJTE JOŠ

Ranije je bilo planirano da NCAA podeli oko 600 miliona dolara školama širom SAD koje se oslanjaju na te isplate kako bi uravnotežile budžete. Manjak od 63 procenta verovatno će uticati da škole preispitaju kadrovske odluke, projekte, čak i sportove u kojima učestvuju.

“Martovsko ludilo” donosi više od 85 odsto godišnjeg prihoda NCAA, a skoro sav novac je od godišnjih TV prava koja “CBS” i “Tarner” plaćaju za emitovanje turnira, pošto ova koledž asocijacija nema kontrolu nad američkim fudbalom.

Prihod NCAA prošle godine bio je 1,2 milijarde dolara, od kojih je 610 miliona uplaćeno fakultetima. Još nije tačno koliki će ove godine zaraditi NCAA, ali se očekuje pad za oko 475 miliona dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram