Ostoja Mijailović o Partizanu, Evrokupu, odnosu Crvene zvezde i FMP u ABA ligi
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U senci sezone u kojoj se legendarni Željko Obradović vratio na klupu kluba koji ga je lansirao u trenersku orbitu, u Partizanu se održavaju izbori za predsednika.

Crno-bele u četvrtak očekuje važna odluka, a prema svim informacijama izbora suštinski neće ni biti.

Aktuelni predsednik košarkaškog kluba, Ostoja Mijailović biće po svemu sudeći jedini kandidat da i u narednih pet godina predvodi Partizan.

PROČITAJTE JOŠ

Iako se u izjavama pred izbore sam Mijailović ne razbacuje takvim najavama, njegovi stidljivi nagoveštaji da će verovatno biti kandidat kojeg će skupština predložiti i da će on to prihvatiti jasni su indikatori da planira da nastavi da vodi klub.

Mijailović je na čelu Partizana došao u jesen 2017. godine, četiri meseca nakon što je fotelju napustio Nikola Peković.

Nakon što je promenjen status, biznismen iz Čačka i vlasnik „British motorsa“, započeo je svoju eru na čelu najvećeg srpskog košarkaškog kluba.

Crno-beli su u tom periodu započeli povratak na vrh na kojem su u kontinuitetu bili više od jedne decenije.

Prva sezona u rezultatskom smislu je završena neuspehom jer nisu ušli u plej-of ABA lige, ali je klub polako stajao na noge. Treća godina mandata je donela dolazak Andree Trinkijerija na mesto trenera i vrhunsku sezonu koju je presekla pandemija koronavirusa. Umesto borbe za povratak u Evroligu i povratak trofeja, usledio je korak unazad i lutanje sa trenerima i igračkim kadrom.

Željko Obradović, Ostoja Mijailović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak, sezona koja je u toku donela je i najveći uspeh Mijailovića kao predsednika. U klub se vratio Željko Obradović najbolji evropski trener svih vremena, a sa njim i zvučna pojačanja koja su vratila nadu u povratak Partizana na tron.

Kada su trofeji u pitanju, u toku njegovog mandata su osvojena tri Kupa Radivoja Koraća, ali titule u ABA ligi i prvenstvu Srbije nisu bile ni na vidiku.

Jedan od glavnih aduta još uvek aktuelnog predsednika jeste stabilizacija kluba na finansijskom planu.

Iako nad glavom Partizana stoji poreski dug od preko četiri miliona evra, njegovo rešavanje manje je problematično nego dug prema Marfin banci koji je pretio da ugasi Partizan više od decenije.

Klub je uspeo krajem 2020. godine da dobije sudski spor prema kojem su preostala potraživanja pomenute banke neosnovana.

Sud je doneo prvostepenu presudu koja glasi da PArtizan banci ne duguje ništa, dok je banka dužna da klubu uplati nadoknadu za reklamiranje u iznosu od 77 miliona dinara, plus pripradajuće kamate.

U zbiru, dug banke prema KK Partizan iznosi oko 105 miliona dinara.

Kada se na iznos koji će klub prihodovati doda suma od 1.450.000 evra, koliko je iznosilo potraživanje banke prema Partizanu pre tužbe, dolazi se do ukupne finansijske koristi za klub u iznosu većem od 2,3 miliona evra.

Duško Vujošević otpozdravlja navijačima u Areni, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Rešena su i pitanja dugovanja prema brojnim bivšim igračima i trenerima, od kojih je najveći odjek u javnosti imao onaj prema legendi Partizana i miljenku navijača Duletu Vujoševiću.

„Klub je od mog dolaska isplatio potraživanja dugogodišnjem treneru Dušku Vujoševiću u visini od 400.000 evra i prema mnogobrojnim igračima“ rekao je Mijailović.

Upravo je povratak Vujoševića na Partizanove utakmice i zakopavanje ratnih sekira još jedna velika pobeda. Ne tako davno, miljenik Grobara nije birao reči kada je u pitanju aktuelna uprava Partizana zbog duga koji se vukao godinama.

Ipak, novi vetrovi su počeli da duvaju, pa se i ploča promenila.

„Bez obzira na to ko šta misli, Partizan je iz najteže situacije u istoriji počeo da se uzdiže otkad ga je preuzeo Ostoja Mijailović. Počeo je da vraća dugove, da dovodi skupe trenere, koji su angažovali skupe igrače, te da se rezultatski konsoliduje“, rekao je Vujošević-

Posle svega rečenog, postavlja se pitanje da li u klubu postoji neko ko bi izašao na crtu dosadašnjem predsedniku.

Uzevši u obzir činjenicu da je Mijailiović član vladajućeg SNS-, da ne propušta priliku da iskaže svoju bliskost i odanost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, malo je verovatno da bi do promena moglo da dođe bez njegovog amina.

Dragan Kićanović, Dušan Ivković i Ostoja Mijailović, Foto: KK Partizan

Svedoci smo da je u srpskom sportu na svim poljima gotovo nemoguće biti na visokoj funkciji bilo u Zvezdi, Partizanu ili na čelu nekog od saveza bez bliskosti sa aktuelnim režimom i redovnog iskazivanja pravovernosti vođi.

Dolazak Željka Obradoviča na klupu Partizana i Zorana Savića na mesto sportskog direkrora kao jasno apostrofirani uspesi Ostoje Mijailovića uz povatak legendi poput Vujoševića i Kićanovića na utakmice idu mu u prilog kao neprikosnovenom kandidatu. Tu je i Novica Veličković, jedan od najboljih košarkaša Partizana u novijoj istoriji koji je ostao blizak klubu.

Sam Mijailović bar formalno, ostavlja mogućnost za promene.

„Predsednika predlaže skupština… Ovo je jako težak posao. Ko nije to radio, ne može da shvati… Mene su ovih pet godina tukli iz svih oružja… Postoje i drugi kandidati. Ako ponude bolju opciju skupštini, kvalitetniji upravni odbor, bolju organizaciju, više novca, zašto da ne budu na čelu kluba?“, rekao je Mijailović.

Da li je u pitanju samo puka ljubaznost, ili nešto drugo, tek u javnosti nismo mogli da čujemo nikakvu najavu da neko želi da sedne u Ostojinu fotelju.

Ako se uzme u obzir da je ugovor sa Obradovićem potpisan na tri godine i da je njegov dolazak najambicioznij projekat crno-belih u novijoj istoriji, teško je poverovati da bi neko rizikovao sa pokušajem da smeni aktuelnu garnituru.

Osim ako u tišini nije napravljen dogovr o mirnoj tranziciji.

Partizan tek očekuju ključne bitke na parketu, ostaje da se vidi da li će u kancelarijama ostati isti ljudi.

BONUS VIDEO Uroš Trifunović probao da zakuca i raskrvario glavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar