Nejt Mekmilan opisao je šta je uradio sa Bogdanom Bogdanovićem
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Duško Vujošević i Željko Obradović zaslužni su za meteorski karijerni uspon Bogdana Bogdanovića, a Nejt Mekmilan ima priliku da mu dodatno raširi krila kao trener Atlante.

PROČITAJTE JOŠ

Imao je Bogdanović pravilan i odmeren karijerni tok, od Partizana do Fenera, pa je u Kingse otišao kao ostvaren i formiran evropski igrač, sa brojnim priznanjima i titulama iza sebe.

U Kingsima je osetio draž NBA lige i počeo da se navikava na američku košarku, ali je bilo uspona i padova, iz tog vrtloga Sakramento ne može i dalje da izađe.

Zato je bio pun pogodak što Kingsi nisu izjednačili ponudu Atlante, Hoksi su dobili jaku opciju u napadu, a Bogdanović konačno klub u kom postoje malo veći apetiti.

Demoralisao je Bogdana ritam Kingsa, bilo je anarhije i nedefinisanih uloga između njega, Foksa i Hilda, sada je tek dobio šansu da igra u plej-of timu, ali nije dolazak u Atlantu bio sam po sebi „pogodak“.

Najvažniji je dolazak Nejta Mekmilana, trenera koji je u novembru 2020. došao kao asistent Lojda Pirsa, a onda je postao prvi trener 1. marta 2021. godine.

Dobio je odrešene ruke da radi šta želi, a prva želja bila mu je da Bogdanović postane lider i dobija više šuteva.

„Imamo kapacitet da svake noći neki drugi momak iskoči, ima dosta igrača i trener me je ohrabrio da budem agresivniji, od prvog dana kada je preuzeo tim. Rekao mi je da zna zašto sam došao, ‘hoću da budeš agresivniji, imamo zadatak da se pobrinemo za tvoj posao’. On želi da igram sa više pritiska i meni se to sviđa. Cenim to, imam dosta zahvalnosti za njega, stavio me je pod pritisak, a ja pritisak volim“, rekao je Bogdanović posle pobede nad Milvokijem, kojoj je doprineo izjednačivši rekord sezone sa 32 poena.

Bogdanović je na ovoj utakmici uzeo čak 21 šut, pogodio 12, od toga 6/11 za tri poena, a parirao mu je Janis Adetokumbo sa 31 poenom i 14 skokova.

Upravo Janis je mogao da mu bude saigrač jer su Baksi želeli Bogdanovića, ali se na kraju sve završilo, čini se, idealno po našeg reprezentativca.

Iskoristio je i povredu Treja Janga, a čini se da ego ume da se sputa u Atlanti, momak koji je dugo vodio bitku sa Lukom Dončićem za najboljeg rukija, nema ništa protiv da vidi Bogdana kao prvu zvezdu ekipe.

„Kod god je ‘aut’, trener uđe u svlačionicu i pokaže stisnutu pesnicu, kaže nam da smo mi jedno, i da ćemo tako igrati. To je tako jednostavno, ali on ima neverovatne govore pre utakmica, trebalo bi da uđete i čujete to“, rekao je Bogdanović o Mekmilanu.

Njegov trener kao bivši plej i bek šuter dobro zna koliko su Bogdanu potrebne odrešene ruke, bio je svojevremeno 30. pik Sijetla na draftu 1986. godine, a deli ruki rekord po broju asistencija na jednom meču (25).

Iako nije imao impozantnu karijeru, dva puta je bio u 2. najboljem defanzivnom timu NBA lige, i tu o zlatno doba, 1994. i 1995. godine. Bio je NBA lider 1994. po ukradenim loptama, a trenersku karijeru započeo je još 1998. godine.

Nije imao problem da „skače“ sa uloge glavnog trenera na asistenta, vodio je Portland od 2005. do 2012. godine, pa je imao period kada je bio asistent u Indijani od 2013. do 2016, ekipu je potom preuzeo kao glavni trener za period od 2016. do 2020. godine.

Svestranost i posvećenost pokazao je i u nacionalnom timu, jer je bio asistent legendarnom Majku Kžiževskom na Svetskom prvenstvu 2006. i Olimpijskim igrama 2008. i 2012. godine, a iz Pekinga i Londona otišao je sa zlatnom medaljom.

Bogdanović je u nedavnom intervjuu za „Athletic“ rekao da mu više odgovara što je Mekmilan „stara škola“, za razliku kod prethodnika Pirsa kod kog se igralo anarhično i gde su igrači imali slobodu da improvizuju.

„Razlika je primetna. Koriste me na drugačiji način i to može da se vidi na utakmicama, imamo više akcija. Nejt se trudi da uključi sve u igru. Sa Lojdom je igra bila slobodnija, davao nam je veću slobodu. Kod Nejta je malo više ta stara škola, iskusniji je i zna šta nam je potrebno da odemo na viši nivo. Na prvom sastanku, kada nam je saopšteno da će Mekmilan biti trener do kraja sezone, rekao nam je da ne želi sebičnost. Da zahteva bolje kretanje lopte i da smo svi mi profesionalci koji moraju da poštuju ovu igru. Objasnio nam je da moramo da budemo spremni da se takmičimo svako veče. Iskusniji je, toliko dugo je u ovoj ligi i zna šta radi. Verujem mu”, rekao je Bogdanović.

„Sređivanje“ Atlante je donelo Mekmilanu titulu trenera Istoka u martu, prvo je vezao osam pobeda, pa je zbog tog niza postao prvi NBA trener još od sezone 2003/2004 koji je ostvario ovaj učinak od preuzimanja ekipe.

Ujedno, Atlanta nije vezala osam pobeda od sezone 2014/2015, a posebno je upečatljivo što je pet pobeda vezano u gostima.

Mekmilan je sedmi put u karijeri dobio ovo priznanje, usput, popeo se 5. aprila i na 20. mesto večne liste trenera po broju pobeda.

Kad je Atlanta pobedila Golden Stejt sa 117:111, Mekmilan je došao do ulaska u „klub 20“.

Bogdan je tome imao veliki doprinos, sa neverovatnim samopouzdanjem igra pik en rol, šeta kroz reket i ređa pogotke sa poludistance, praktično sa linije penala, a redovno mu uspeva da isti potez „proda“ iznova, iako rivali znaju šta da očekuju. Redovno Mekmilan može da računa na njegovih barem pet trojki, samo je Stef Kari bolji trojkaš od njega u ovom trenutku, a ima naš reprezentativac lepu priliku da dođe i do priznanja za igrača meseca.

April je Bogdanov mesec, ima prosek od 22.3 poena, 4.4 skoka, 4.3 asistencije i 1.4 ukradenu loptu, što govori da nije samo u napadu efikasan. O tome govori i +/- indeks od +5.6, procenti šuta su 50 posto iz igre i za tri poena, uz prosek od devet šuteva za tri po meču.

Atlanta ima 11 pobeda i tri poraza u aprilu, a učinak protiv timova iz zone plej-ofa je impresivan, 6-3.

Bogijev tim je 4. na Istoku, sa 34-27, što je učinak koji imaju i Niksi, ispred su Milvoki, Filadelfija i vodeći Bruklin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar