Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Olimpijske igre u Parizu biće na programu od 26. jula do 11. avgusta ove godine, a posebno zanimljivo biće na košarkaškim terenima.

Iako do Olimpijskih igara ima još pola godine, neke zemlje već razmišljaju o sastavima koje će poslati u borbu za medalje.

Jedna od takvih je Amerika, koja bi mogla da pošalje najbolji tim i tako pojuri još jedno zlato na OI, nakon što je pretrpela neuspeh na Munodbasketu prošle godine.

Selekcija SAD nije bila u najjačem sastavu u Manili, ali je to bilo drugo uzastopno svetsko prvenstvo na kom nije uzeta medalja, pa su Amerikanci sada dodatno „nabrijani“ da pokažu šta imaju i znaju u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da su njima OI značajnije od Svetskog prvenstva, te da su na Igre uvek dolazili u daleko jačim sastavima i tako će po svoj prilici biti i ovog puta.

Na spisku Košarkaškog saveza SAD se za sada nalazi čak 41 ime, ali ako se spomene da su na njemu Lebron Džejms, Kevin Durent i Stef Kari uz ostale, jasno je koliko je stvar ozbiljna. Menadžer tima Grent Hil može da menja ekipu u dolazećim mesecima i spisak će se svakako skraćivati, ali nema sumnje da će biti jači nego za neka prethodna okupljanja.

„SAD raspolažu neverovatnim košarkaškim talentom i uzbuđen sam što će mnoge zvezde biti spremne i što su izrazile interesovanje da predstavljaju našu zemlju na OI. Privilegija je izabrati tim koji će nas povesti ka cilju još jedanput da stojimo na vrhu olimpijskog podijuma. Ovaj izazovan proces će se završiti narednih meseci i željno iščekujemo početak aktivnosti nacionalnog tima“, rekao je Hil.

Košarkaška reprezentacij SAD Kevin Durent
Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay)

Na spisku se za sada nalaze: Bem Adebajo, Džeret Alen, Paolo Bankero, Dezmond Bejn, Skoti Barns, Devin Buker, Majkal Bridžis, Džejlen Braun, Džejlen Branson, Džimi Batler, Aleks Karuzo, Entoni Dejvis, Entoni Edvards, Kevin Durent, Džoel Embid, Dieron Foks, Pol Džordž, Aron Gordon, Tajris Halibarton, Džejms Harden, Džoš Hart, Tajler Hirou, Džru Holidej, Brendon Ingram, Čet Holmgren, Kajri Irving, Džeren Džekson Džunior, Lebron Džejms, Kem Džonson, Voker Kesler, Kavaj Lenard, Dejmijan Lilard, Donovan Mičel, Kris Pol, Bobi Portis, Ostin Rivs, Dankan Robinson, Džejson Tejtum, Trej Jang i Derik Vajt.

Neka od pitanja koja se postavljaju jesu kako će se zvezde uklopiti jedne sa drugima, ko će biti u prvom planu, da li će Embid biti u timu i kako će se prilagoditi… Međutim, ovi košarkaši i te kako znaju da se ponašaju u situaciji kad treba da igraju za reprezentaciju, što se pokazalo godinama unazad na Olimpijskim igrama.

Amerikance će sa klupe predvoditi Stiv Ker, a pomagaće mu Tajron Lu, Mark Fju i Erik Spolstra, a navijači će prvi put moći da vide tim u akciji desetog jula u Las Vegasu na meču sa Kanadom.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko god da Sjedinjene Američke Države važe za prvog favorita u Parizu, svoju reč će sigurno reći i Srbija pod komandom Svetislava Pešića.

„Orlovi“ su u Manili pomalo iznenađujuće došli do srebra i tako obezbedili direktnu kartu za Pariz, što je pre turnira bio cilj.

Ipak, u Parizu treba očekivati malo drugačiji sastav Srbije u odnosu na ono što smo gledali na Filipinima. Tu pre svega mislimo na Nikolu Jokića, koji je propustio Svetsko prvenstvo, ali su najave iz Amerike, ali i iz Srbije takve da bi trebalo da zaigra u Parizu. Suvišno je pričati koliko se igra Srbije menja sa Jokićem i koliko on može da doprinese na terenu.

Još uvek nema potvrde da će Somborac biti na spisku reprezentacije, verovatno zavisi i od toga koliko sezona u NBA bude dugačka i teška za njega, ali sve osim Nikolinog nastupa biće iznenađenje.

Foto: Starsport

Pored njega, iz NBA se očekuje i Vasilije Micić, koji je takođe propustio Mundobasket, ali i Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, zašto ne i Aleksej Pokuševski, kome bi to bio debi.

Što se tiče igrača iz Evrolige, put u Manilu propustili su Nikola Kalinić i kapiten Vladimir Lučić, a obojica bi mogla baš sa Olimpijskim igrama da se oproste od dresa reprezentacije, što je krilni igrač Bajerna i najavio.

Povremeno se spekuliše i o povratku Miloša Teodosića u reprezentaciju, ali tako nešto je ipak teško očekivati dok je Pešić selektor.

Nikola Kalinić Foto: Johannes Zimmermann/STARSPORT

Ne treba zaboraviti ni momke koji su u Manili napravili istorijski uspeh: Stefan Jović, Marko Gudurić, Nikola Milutinov, Dejan Davidovac, Aleksa Avramović, Filip Petrušev, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Vanja Marinković, a ne možemo da ne spomenemo i Borišu Simanića, koji je dao bubreg za reprezentaciju. Među kandidatima za dres nacionalnog tima su i Alen Smailagić, Aleksa Radanov, Uroš Trifunović, Nikola Topić…

Olimpijsku vizu su sem Srbije i SAD, za sada obezbedili Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Japan i Južni Sudan. Dakle, za sada smo dobili osam putnika za Pariz i sada se čekaju još četiri, a priliku vrebaju: Španija, Grčka, Slovenija, Brazil, Letonija, Litvanija…

U svakom slučaju, očekuje nas „paklen“ turnir i okršaj najboljih košarkaša planete.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare