Larry Bird Foto:Steve Lipofsky / Zuma Press / Profimedia

Od njih je sve počelo.

NBA Ol-star vikend je najpopularniji događaj među navijačima kada je u pitanju ligaški deo sezone, što i nije iznenađenje s obzirom na to da se tog vikenda okupljaju – ili bi bar trebalo – najbolji igrači lige kako bi odmerili snage.

PROČITAJTE JOŠ...

No, pored samog meča koji je centralni događaj, mnogo pažnje privlače i takmičenja u zakucavanjima i brzom šutiranju trojki.

Istorijat najatraktivnijeg dela Ol-star vikenda obeležili su velikani poput Dominika VIlkinsa, omalenog Spada Veba, zatim „letećeg“ Majkla Džordana, i, naravno, Vinsa Kartera, dok je svoje ime među velikanima koji su pobeđivali u brzom šutiranju trojki čak dva puta upisao Predrag Stojaković.

Čuveni Peja je dva puta bio najbolji iz tri pokušaja, a ispred njega su samo Kreg Hodžis iz Čikago Bulsa i legendarni krilni centar Boston Seltiksa, Leri Bird.

Upravo Bird je već u prvim godinama ovog takmičenja zadao „domaći zadatak“ svima koji za njim dolaze.

Pored Birda 1986. godine, kada je ovo takmičenje po prvi put održano, nastupili su još Hodžis (tada iz Milvoki Baksa, Dejl Elis (Dalas Maveriks), Slipi Flojd (Golden Stejt Voriors), Kajl Mejsi (Čikago Buls). Norm Nikson (Los Anđeles Klipers), Trent Taker (Njujork Niks) i Lion Vud (Vašington Bulets).

U drugu seriju tada su prošli Hodžis (25 poena), Taker (19), Elis (17) i Bird (16), u drugoj je Taker ispao sa 13, Bird bio najbolji sa 18, dok su Elis i Hodžis morali u produžetke, gde je Hodžis odneo pobedu.

Ipak, Bird nije dopustio bilo kakvu nadu rivalu – 22 poena i prva od tri vezane pobede.

Snimak prvog takmičenja u šutiranju trojki možete da pogledate ispod:

Dve godine ranije, navijači su imali priliku da sa oduševljenjem isprate najatraktivnija zakucavanja.

U konkurenciji Majkla Kupera (Los Anđeles Lejkers), Klajda Drekslera (Portland Trejlblejzers), Orlanda Vulridža (Čikago Buls), Ralfa Sampsona (Hjuston Rokets), Edgara Džonsa (San Antonio Spars), u polufinale su prošli Darel Grifit (Juta Džez, Dominik Vilkins (Atlanta Houks), Džulijus Irving (Filadelfija Seventisiksers) i Leri Nens Senior (Finiks Sans), a upravo je Nens u finalu bio bolji od Irvinga.

BONUS VIDEO Najbolji potezi sa utakmice Denver Nagetsa i Dalas Maveriksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar