Foto: EPA-EFE/BUTCH DILL

Ol-star održava se tokom vikenda u Solt Lejk Sitiju, sigurno će as Denvera prirediti šou u svom stilu i imaćemo još jedno veče za pamćenje, a mogla bi da bude ispisana i istorija srpske košarke

Nikola Jokić je već sada najbolji srpski košarkaš koji je ikada igrao u NBA ligi, dvostruki uzastopni MVP će peti put uzastopno (treći kao starter) nastupiti na utakmici najvećih zvezda ovog takmičenja.

Sjajni centar iz Sombora uprkos brojnim rekordima koje drži kada su u pitanju srpski košarkaši na Ol-star utakmicama, nije apsolutni rekorder.

Jokić je na prethodna četiri Ol-star izdanja akumulirao sledeće brojke – 27 poena, 27 skokova, 14 asistencija, dve ukradene lopte, jedna blokada, uz 12 pogodaka iz igre i tri trojke.

PROČITAJTE JOŠ

Ako se na to doda učinak sa utakmica Zvezda u usponu (24 poena, 19 skokova, 12 asistencija, tri ukradene), učinak asa Denvera na obe utakmice održane u okviru Ol-star vikenda je 51 poen, 46 skokova, 26 asistencija, sedam ukradenih lopti i jedna blokada.

Po većini parametara je ubedljivo prvi. Legendarni Predrag Stojaković je, računajući samo glavnu utakmicu, na tri nastupa ubacio 21 poen, imao ukupno šest skokova, tri asistencije, jednu ukradenu loptu, osam puta je bio precizan iz igre.

Vlade Divac, Stojakovićev saigrač i centar Sakramento Kingsa, svoju Ol-star karijeru okončao je sa osam poena, tri skoka i jednom asistencijom. No, Jokić će u Solt Lejk Sitiju, u noći između 19. i 20. februara, imati odličnu šansu da nadmaši čak osam rezultata srpskih košarkaša.

Najlakši je rekord koji deli upravo sa Divcem. Obojica su zabeležila po dve ukradene lopte, pa će Jokić jednim presečenim pasom postati najbolji „kradljivac“ iz Srbije ikada na mečevima svih zvezda.

Isto toliko blokada mu je potrebno kako bi „preskočio“ Nenada Krstića po ukupnom broju „rampi“, jer je 2006. zabeležio jednu na utakmici Zvezda u usponu, a sa dve bi postao i rekorder po broju blokada na jednoj utakmici.

Drugi je nešto komplikovaniji – na prethodne četiri utakmice centar Nagetsa je ubacio tri trojke, dok je Stojaković to učinio dva puta više. Jokića od titule najboljeg trojkaša na Ol-star utakmicama iz Srbije dele dakle još tri pogotka sa distance.

Ovo bi ujedno bilo verovatno i najlaskavije priznanje, s obzirom na to da je Stojaković jedan od najboljih šutera u istoriji lige i dvostruki šampionu u brzom šutiranju trojki.

Ukoliko uspe da nadmaši Stojakovićev učinak – ili ga bar izjednači – doći će veoma blizu i još jednog rekorda. „Džoker“ je u karijeri brojao do najviše deset poena (2022), dok je Stojaković ravno dve decenije ranije ubacio jedan više, i sa 11 poena je rekorder među Srbima po broju ubačenih poena na jednoj Ol-star utakmici.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Kada je u pitanju ukupan nastup na bilo kojoj utakmici u okviru Ol-star vikenda, Jokića očekuje u najmanju ruku težak zadatak – Bogdan Bogdanović je 2018. u dresu Tima sveta brojao do 26 poena i poneo titulu najboljeg igrača utakmice.

Najmanje moguće je da obori rekord po broju pogođenih trojki na jednom meču – 2018. Bogdan Bogdanović je ubacio sedam šuteva sa distance. Ono što je zagarantovao je da će Jokić sigurno prirediti šou u svom stilu, i da ćemo u NBA imati još jedno veče za pamćenje.

Pored glavne utakmice koja je u noći između nedelje i ponedeljka, još tri takmičenja Ol-star vikenda su na programu u subotu – takmičenja u zakucavanjima, brzom šutiranju trojki i veštinama odnosno „Skils čelendžu“. To poslednje takmičenje je i najspecifičnije, sastoji se od tri ekipe od po tri člana. Košarkaš Milvokija Janis Adetokumbo učestvovaće sa braćom Tanasisom i Aleksom. Pored njih, u timu „Džeza“ biće Džordan Klarkson, Voker Kesler i Kolin Sekston. U timu „Rukija“ se nalaze Paolo Bankero iz Orlanda, Džabari Smit iz Hjustona i Džejden Ajvi iz Detroita.

Takmičenje se sastoji od četiri runde od kojih prve tri uključuju slobodna bacanja, dodavanja i štafetu. Najbolja dva tima će zatim šutirati sa sredine terena kako bi se odredio pobednik.


Ol-star rekordi srpskih igrača koje Nikola Jokić može da sruši:

Najviše poena na jednom Ol-star meču – 11 (Predrag Stojaković, 2002)

Najviše poena na nekom meču Ol-star vikenda – 26 (Bogdan Bogdanović, 2018)

Najviše pogođenih trojki na jednom Ol-star meču – 3 (Predrag Stojaković, 2002)

Najviše pogođenih trojki ukupno na Ol-star utakmicama – 5 (Predrag Stojaković)

Najviše pogođenih trojki na nekom meču Ol-star vikenda – 7 (Bogdan Bogdanović, 2018)

Najviše pogođenih trojki ukupno tokom Ol-star vikendu – 12 (Bogdan Bogdanović)

Najviše ukradenih lopti tokom Ol-star utakmica – 2 (Vlade Divac, Nikola Jokić)

Najviše blokada tokom Ol-star vikenda – 1 (Nenad Krstić, Nikola Jokić)


ŠUTIRANJE TROJKI: Tajris Haliburton (Indijana), Tajler Hiro (Majami), Badi Hild (Indijana), Kevin Herter (Sakramento), Demijan Lilard (Portland), Lauri Markanen (Juta), Džulijus Rendl (Njujork Niks), Džejson Tejtum (Boston)

ZAKUCAVANJA: Džeriko Sims (Njujork), Trej Marfi (Nju Orleans), Mek Meklang (Filadelfija), Ki-Džej Martin (Hjuston)

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare