Oklahoma - Denver Foto:Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Mogu li do velikog iznenađenja ove sezone?

Oklahoma Siti Tanderi ove sezone igraju iznad svih očekivanja, u samom su vrhu na Zapadu i deluju kao veoma ozbiljna ekipa kojoj ovo nije samo kratkotrajni let.

Godinama unazad Oklahoma je bila sinonim za gubitničku franšizu, ali činjenica da su stasali mladi igrači koje je draftovala sada čini velike stvari.

PROČITAJTE JOŠ:

Oklahoma je u poslednjem meču srušila Čikago sa 116:102 i tako upisala šestu uzastopnu pobedu za skor 11-4. Ovo joj je najveći niz pobeda od još od sezone 2018/2019. Pre Bulsa su pred Tanderima padali Portland, Golden Stejt (dvaput), San Antonio i Finiks.

Oklahoma je ove sezone drugi najmlađi tim u ligi s prosekom godina 24,12 (najmlađi San Antonio 23,52), ali i te kako zreo za velika dela, ako je sudeći po startu sezone.

Prošle sezone Oklahoma je bila u plej-inu, ali tokom cele godine Čet Holmgren, prošlogodišnji drugi pik na draftu, nije bio na raspolaganju ekipi i treneru zbog teške povrede. Ove sezone je potpuno spreman, a za sada je na proseku od 17,1 poena, 8,1 skoka i 2,5 asistencija.

Holmgren može da pokrije više pozicija na terenu, koriste ga najviše kao centra, ali nije mu strano da bude i na četvorci. Sposoban je da poentira na više načina, može da širi i šutira za tri, veoma je pokretan, ali mu fali malo mišićne mase, što je i te kako primetno. O tome je govorio i Nikola Jokić, koji mu je u direktnom duelu ubacio 28 poena.

Oklahoma siti Tander
Foto: Tanjug/AP Photo/Kyle Phillips)

„On je veoma talentovan momak, ali ovo mu je prva godina u NBA. I dalje uči sve… Mislim da mora malo da se ugoiji, iskreno. Ali da, mislim da je njegov talenat unikatan“, rekao je Jokić posle meča u kom je Denver ubedljivo slavio sa 128:95.

Ipak, Holmgren nije prva zvezda ekipe, pošto ta titula pripada Šaju Gildžus-Aleksandaru, koji će po svemu sudeći drugu sezonu zaredom biti u trci za MVP-ja. Kanadski bek prošle sezone nije mogao da se meri sa učinkom Jokića i Embida, pa čak i Janisa Adetokumba, ali ako ove godine nastavi u ritmu u kom je počeo možda i ta MVP titula nije daleko.

Šaj je na poslednjem meču upisao 40 poena uz 12 asistencija protiv Čikaga, a najbolju partiju do sada u sezoni imao je protiv Klivlenda, koji je „razmontirao“ sa 43 poena, šest asistencija i sedam skokova.

Ovaj Kanađanin ima tek 25 godina, za dva poena šutira skoro sa 60% uspešnosti, dok na šutu za tri i dalje mora da radi, ali to ga ne remeti mnogo, jer odlično napada unutar trojke. Trenutni prosek mu je 30,4 poena, 6,3 asistencija i 6,1 skok po meču.

Oklahoma – Denver Foto:Tanjug/AP Photo/Nate Billings

Malo je reći impresivno.

Pored pomenute dvojice Oklahoma je okupila veoma interesantan i perspektivan tim. Lu Dort je jedan od glavnih defanzivaca, Džejlen Vilijams igra sjajno na početku sezone, Džoš Gidi raste u vrhunskog plejmejkera, možda čak i tripl-dabl mašinu, tu je i Davis Bertans sa svojim vrhunskim šutom za tri poena, kao još nekoliko Amerikanaca sa klupe.

Međutim, ono što najviše zanima srpske navijače i ljubitelje NBA na ovim prostorima jeste uloga Vasilija Micića i Alekseja Pokuševskog.

Micić je letos konačno dobio trogodišnji ugovor u NBA, ali za sada se još nije najbolje prilagodio.

„Drugačije je, kada imate utakmicu za utakmicom u dva dana, zaista je teško. Ne znam kako svi ovi momci to uspevaju, ja se još uvek oporavljam od puta u Portland, ali to je nešto na šta se svi naviknu“, rekao je Micić.

Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Svestan je da ima malo prostora za trening.

„Kada krene sezona, tu je sve manje treniranja, a više fokusa na koncentraciji. Postoji mnogo video sastanaka iz kojih mogu da se izvuku zaista dobre lekcije. To je ono što sam ovde naučio. Rekao bih da je sve što radimo planirano onako kako treba i kako stručni štab želi i ja uživam u tom delu“.

Zna kako da ostane maksimalno spreman i fokusiran.

„Imam i neke navike iz prošlosti, koje moram da nastavim da radim i jedna od njih je rutina treninga, tu želim da budem dosledan“, objasnio je Micić.

Za sada nije imao nijednu odličnu partiju, ali je protiv San Antonija sakupio osam poena i četiri asistencija, dok se istakao i protiv Golden Stejhta sa pet poena i sedam asistencija. Ni minutaža mu još uvek nije velika, jasno je da mu se traži pravo mesto u timu, ali kako sezona bude odmicala očekuje se da bude sve bolji i bolji, pogotovo u izostanku Gidija (o njegovom skandalu pročitajte ispod). Sigurno da poenterski neće biti na nivou kao u Evropi, ali Micić i te kako ima plejmejkerske i razigravačke sposobnosti, koje mogu da dođu do izražaja u najjačoj ligi sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče Pokuševskog, on je prethodnih sezona kuburio sa povredama, a deluje da ni ove nije ni blizu svog vrhunca. Više puta se dešavalo da utakmice presedi na klupi, a kako se ove sezone bori za novi ugovor, pitanje je da li će ga dobiti u Oklahomi.

Pokuševski takođe može da igra na više pozicija na terenu, imao je u prošlosti i asistencije i poteze za špice, ali deluje da je pred njim naporan rad kako bi opstao u NBA i tamo zablistao na pravi način.

Njegov košarkaški razvoj i uspon trenutno idu malo usporeno, ali je još uvek mlad i ima prostora i vremena da napreduje.

Raspored Oklahome

U narednih desetak dana Tanderi će imati pet ozbiljnih ispita, koji mogu da pokažu koliko je ekipa zaista ozbiljna i koliko daleko može da ide ove sezone.

25.11. Oklahoma – Filadelfija

29.11. Minesotra – Oklahoma

1.12. Oklahoma – Lejkersi

3.12. Dalas – Oklahoma

12.12. Oklahoma – Juta

Nikola Jokić
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nije samo Oklahoma pretnja za Denver

Jokić i Denver Nagetsi ove sezone brane titulu osvojenu pre nekoliko meseci, ali deluje da će im taj zadatak biti teži sada.

Denver je u krizi ima četiri poraza u poslednjih šest utakmica, ali ne treba zaboraviti da je Džamal Marej povređen i sa nestrpljenjem se čeka njegov oporavak.

Jokić ponovo iz večeri u veče piše istoriju i beleži brejke za pamćenje, ali jasno je da će mu biti potrebna veća podrška ostalih kako bi Denver ponovo bio konkurent za titulu.

Osim Finiksa i Golden Stejta, koji su pred početak sezone bili najveći favoriti na Zapadu uz Denver, Nagetsi će morati da obrate više pažnje i na Oklahomu (11-4), Minesotu (11-3), Dalas (10-5)…

Foto: AP Photo/David Dermer

Skandal sa Gidijem

Džoš Gidi, australijski košarkaš, pobrinuo se za to da se za njega čuje u svakom kutku planete. Ovog puta ne zbog fantastičnih partija, već zbog toga što je imao odnose sa maloletnicom.

Nije utvrđeno koliko je devojka stara (16 ili 17 godina), ali je ona nakon završenog čina ponosno objavila fotografiju na kojoj je obnažena sa Gidijem.

„Upravo sam se j***** sa Gidijem“, napisala je ona uz fotogografiju.

Pojavio se i video zapis u kom australijski košarkaš govori bratu svoje devojke: „Doći ćemo da te gledamo“.

Liga mu je po ulasku u NBA skrenula pažnju na šta sve mora da pripazi i koja pravila važe.

Gidi je izabran na draftu 2021. godine, a momak rođen u Melburnu je već u prvoj godini stigao i do tripl-dabla čime je postao najmlađi u istoriji kome je to uspelo. Četiri puta u nizu je bio ruki meseca, a protiv Čikaga je prethodne večeri postigao 10 poena za 29 minuta. Sada će se teško opet fokusirati na košarku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar