Saša Obradović/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Srpski košarkaški trener Saša Obradović oduševljen je onim što je naš nacionalni tim uradio na Mundobasketu u Manili.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Srbija se u petak plasirala u finale Svetskog prvenstva i ima šansu da uzme prvo zlato od Indijanapolisa i 2002. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Orlovi“ su u petak pobedili Kanadu sa 95:86, a Obradović nije štedeo pohvale na račun momaka koji su izneli teret tog meča sa NBA zvezdama.

„Protiv Kanade smo videli još jednu izvanredna utakmica naših momaka. Definitivno, igraju najbolje kad je najpotrebnije. Svi pojedinci su izrazili najveći mogući potencijal. I preko očekivanja. Vidi se da je atmosfera u timu odlična, da je i način igre na visokom nivou. Lepo su se iskristalisale role. Tačno se zna ko šta radi i igra“, kazao je Obradović, a prenosi Sport klub.

Njemu je bilo ponuđeno mesto selektora Nemačke pre Gordona Herberta, ali nije uspeo sa nemačkim savezom da se dogovori u vezi sa uslovima jer je hteo dnevnu obavezu.

„Sve ovo je očekivano za mene. Znao sam da imamo izvanredne igrače, a kako je takmičenje odmicalo sve je bilo očiglednije da su oni spremni za velika dela. Imamo manju rotaciju bez Simanića, ali u sastavu su nam i dva najbolja igrača dosadašnjeg dela turnira, Bogdan Bogdanović i Nikola Milutinov. I svi ostali imaju zapažen učinak, a na svakom meču poneko novi da poseban doprinos, nadmaši sebe. To je protiv Kanađana bio Aleksa Avramović, neverovatno je kako je odigrao u odbrani, kako je vršio pritisak na loptu i na napadača. Zatim, Ognjen Dobrić igra odlično na celom prvenstvu, a u polufinalu je pružio fenomenalnu igru. Tako da cela ova grupa momaka ima smisla“, navodi Obradović.

Ističe i da Herbertu povremeno zasmeta sebičnost Denisa Šrudera, lidera na terenu u nemačkom timu, ali se to brzo rešava.

„Nije se očekivalo da će baš da doguraju ovako daleko, pa ni Amerikanci ih nisu toliko detaljno skautirali i igrali su sa puno arogancije protiv njih i zato ih je stigla zaslužena kazna. Nemci su poznati po upornosti i mentalnoj snazi, nikad ne odustaju, imaju u svojim redovima NBA igrače. A ovo im je možda i najbolja selekcija u istoriji. Na drugoj strani, mi imamo tradicionalan kvalitet i talenat, izvanredne pojedince i dobru timsku igru. I naravno, selektora Svetislava Pešića, trenersku legendu. Sve je pod konac u našoj ekipi, samo da nastavimo tako, da forsiramo granitnu odbranu i imamo šanse za zlato“, istakao je Saša Obradović.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Srbija je u finalu Mundobasketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar