Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ime Freda VanVlita ostaće večno upamćeno u istoriji NBA lige, pošto je na meču protiv Orlando Medžika oborio jedan od najtežih rekorda u ovom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ...

Proces izbora novih igrača u NBA ligi traje jako dugo, neretko i više godina, pa je negde očekivano da igrači koji su izabrani na draftu iz večeri u veče postavljaju rekorde ovog takmičenja.

No, desi se da neki takav biser promakne i onima koji su zaduženi za „studiranje“ igrača, pa za šansu u ligi taj košarkaš mora da se bori kao nedraftovani igrač.

To je bio slučaj i sa Fredom VanVlitom, igračem Toronto Reptorsa, koji je u ligu ušao 2016. godine kao nedraftovani slobodni agent.

U narednih pet godina polako ali sigurno je gradio status jednog od najvažnijih igrača ekipe, 2019. je došao i do prstena u godini kada je briljrao Kavaj Lenard, a 2. februara 2021. godine svoje ime je uspisao u knjigu rekorda NBA šampionata, pošto je sa 54 poena pretekao Mozesa Malouna (53) i tako postao nedraftovani košarkaš sa najviše postignutih poena na jednoj utakmici u pobedi svog tima 123:108.

Ovaj rekord na „snazi“ je bio od 1982. godine, kada je 2. februara Maloun tada San Dijego Klipersima ubacio 53 poena.

On je takođe postao i rekorder franšize, pošto je za dva poena „preskočio“ Demara Derozana.

„Ne mogu da verujem. Počastvovan sam jer sam uopšte u istoj rečenici sa ovom dvojicom momaka“, rekao je on nakon što je saznao da je oborio rekord. VanVlit je meč završio sa 11 pogođenih trojki iz 14 pokušaja, uz ukupan šut iz igre 17-23, kao i devet pogođenih slobodnih bacanja. Dodao je i tri skoka, dve asistencije, tri ukradene i tri blokade za 37 minuta na parketu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar