Košarkaši Partizana izabrali brojeve za sledeću sezonu, Veličković čuva 12
Foto: Starsport

Navijači Partizana ga fanatično vole, a Zvezdini uglavnom prozivaju, a Novica Veličković punih deset godina brani crno-bele boje i ne namerava da ih menja.

„Novica ubica“ je nadimak čoveka koji je obeležio noviju istoriju Partizana i njegov veliki uspon do kraja prve decenije 21. veka, ali i njegove sušne godine bez brojnih trofeja.

PROČITAJTE JOŠ:

Od trenutka kada je 2004. došao u Partizan Veličković je navikao da dominira u ligi i regionu vođen Duškom Vujoševićem. Vratio se u klub 2016. posle epizoda u Trabzonu, Megi i Bambergu i zatekao drugačije stanje od onog kad je otišao.

Crvena zvezda je u međuvremenu preuzela primat u ABA ligi i KLS, ali se u Veličkovićevoj igri nije promenio odnos i način na koji se baca za lopte, bodri igrače i slavi pobede svog omiljenog tima.

Januara prošle godine prestigao je Petra Božića i postao košarkaš koji je odigrao najviše mečeva u istoriji crno-belih (472), a godinu kasnije napravio je korak dalje i „zaokružio“ tu brojku na 500.

„Sećam se kad je Novica došao u Partizan iz košarkaškog kluba Zemun, od početka je imao veliku ambiciju, takmičarski duh, borbeni karakter i volju da radi onoliko koliko je potrebno da ostvari ono što želi. Svaka mu čast na tom trajanju i na ljubavi prema Partizanu“, rekao je Vujošević lani o Veličkoviću.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Novica Velickovic (@novica_velickovic)


Na rekordu mu je čestitao i Božić, vlasnik prethodnog rekorda koji je 471 put zadužio opremu Partizana. Od sadašnjih 500 mečeva, izdvajali su se neki.

Iako je poslednjih godina postalo jasno da 34-godišnji Novica ne može fizički da se poredi sa onim 23-godišnjakom koji je prvi put napustio Partizan 2009. i otišao u Real, čak i ovako može da doprinosi klubu.

To smo poslednji put videli u Evrokupu protiv Lokomtive pre desetak dana kada je imao devet poena, ali na iskustvo i energiju „izmišljao poene“ dok to drugi nisu mogli.

Od utakmica poslednjih sezona u ABA ligi izdvaja se svakako susret sa ekipom Budućnosti iz sezone 2017/2018. Novica je tada ubacio 28 poena, abaligaški rekord, a iz igre je šutirao sa čak 90 posto uspešnosti.

Na istom meču je upisao i pet asistencija, a od šuteva je 205 centimetara visoki krilni centar pogodio četiri trojke i promašio samo jedan od šest za dva poena.

Kuriozitet je što je na kraju te sezone Budućnost postala šampion ABA lige, a mediji su nakon meča protiv Podgoričana pisali o Veličkoviću i njegovoj partiji kao o drugoj mladosti.

Svedoci smo da košarkaši i sportisti uopšte igraju na vrhunskom nivou i duboko iza tridesetog rođendana, pa se zato činilo nekako nepravedno što je Veličković olako otpisan zbog teških povreda u ranijoj fazi karijere.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dnevna Doza Košarke (@dnevnadozakosarke_official)

Januara 2018. godine bio je i MVP meseca u regionalnoj ligi, a Ciboni je tada ubacio 23 poena i uhvatio 12 skokova. Ovako nešto bilo bi svakodnevica i pre i posle toga, da je Veličković imao samo malo više sreće tokom godina.

Od skorijih mečeva treba izdvojiti i onaj protiv Zadra iz novembra 2020. godine kada je Novica došao do brojke od 917 skokova i sebe smestio na deseto mesto ABA lige u istoriji tog takmičenja.

U onoj „prvoj mladosti“, za Novicu je sve počelo kroz kaljenje u Prvoj B ligi. Voleo je Divca, a uzori su mu bili Predrag Drobnjak i Dejan Milojević, a od prvog dolaska u Partizan prošlo je 17 godina.

„Sećam se da je bila jaka, vojna disciplina, da se mnogo radilo, išli smo na stadion JNA u teretanu, dosta je to naporno, znaš. Kiša, sneg, hladno, ti ujutru na trening, pa u školu, pa iz škole na drugi trening, pa nazad kući u Zemun autobusom. Roditelje sam retko viđao, oni su radili po ceo dan po dva-tri posla. Išao sam sam na treninge, oni bi dolazili na utakmice, prosto, rekli su mi, ‘šta si izabrao, to i radi i nemoj da kukaš'“, prisetio se Veličković u davnašnjem razgovoru za Vajs.

Tih godina je imao i najbolje partije karijere u evropskim okvirima i bio je Evroligina „Zvezda u usponu“. Mada nikad nije jurio NBA karijeru, ona evropska mu je bila bitna.

Već u ranom dobru je „igrao kao mator“ i prepoznavao kada da ide leđima na koš, kada da se digne na šut na prvu, a kada da krene u dribling.

Zato je svojim partijama zasluživao priznanje za najboljeg igrača kola i meseca u Evroligi, a mnogi partizanovci se sećaju izdanja protiv Lotomatike iz Rima i Unikahe.

Veličković je bio najkorisniji igrač kola u drugoj nedelji Top 16 Evrolige 2009, Partizan je pobedio Lotomatiku sa 84:76.

Novica je tada pogađao trojke, išao na obruč, hvatao lopte i blokirao rivale. Sa 19 poena, deset skokova i tri asistencije uz još dve „banane“ postao je jedan od najmlađih košarkaša koji su postali MVP nedelje u eliti. Imao je samo 22 godine, a bio je i MVP februara, dok je vodio svoj tim ka tri pobede.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

Godinu ranije je u Evropi bio MVP 13. nedelje, a učestvovao je u neverovatnoj pobedi Partizana nad Bambergom – 80:37. Ubacio je Nemcima 17 poena i imao je 13 skokova.

Ostavio je iza sebe tada i Danila Galinarija, koji je danas i godinama unazad već NBA zvezda sa sjajnim šuterskim sposobnostima. Koliko je Srbinu cela ta godina bila uspešna pokazuje i činjenica da je bio najbolji u Superligi Srbije pre odlaska u Real.

Večiti rivali pomažu jedni drugima FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

U Realu ga je sačekalo nedovoljno poverenje kluba i teška povreda zbog čega je 2013. došao u Megu i tu je baš protiv Partizana postigao 21 poen i imao indeks 31.

Bio je MVP osmog kola KLS pa se ta utakmica ovde „ne računa“ jer nije za crno-bele, ali je protiv njih pokazao da definitivno ima kvaliteta na pretek, pa se u Partizan i vratio 2016.

Veličkovića ni navijači Crvene zvezde neće zaboraviti zbog jedne utakmice iz skorijih godina. Od 500 mečeva koje je odigrao jedan od bolnijih u poslednje vreme je onaj kada je pogodio šut za pobedu maja 2017 godine.

Crno-beli su slavili sa 78:77, Veličković i Vil Hečer su vukli Partizan sa po 16 poena, a upravo je Novica ubacio koš za pobedu na sekund pre kraja utakmice.

Od tada do sada, Veličkovićev učinak se postepeno pomerao sa terena ka svlačionici i klupi, pa tamo kao kapiten ima svog uticaja. Tim pre što je protiv Primorske pre nešto više od godinu dana postao i najbolji strelac Partizana u ABA ligi.

Broj poena u poslednje dve sezone mu se prepolovio i više nije dvocifren, minutaža takođe nije ista, ali krilnog centra Partizana ne treba ni sada otpisivati.

„Ne znam šta da kažem. Tako je već četiri ili pet godina. Treniram, radim, nikad se ne zna sa mnom. Osećam se dobro. Tokom korone malo sam se bacio u biciklizam. Ta relaksacija je prijala mojim nogama. Prijala mi je ova pauza zbog porodice“, rekao je Veličković i time nagovestio da će svoj rekord po broju mečeva za crno-bele pomerati bar još neko vreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar