Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ono na čemu neprestano insistira Svetislav Pešić od kada je (opet) postao selektor je postojanje sistema. I to možemo videti na primeru mnogih ozbiljnih organizacija da postoji kratkoročni i dugoročni plan. I zato se postavlja pitanje ko bi mogao da bude selektor posle selektora.

Svetislav Pešić je možda malo iznenadio kada je najavio da će po završetku olimpijskog ciklusa prestati da bude selektor.

Najavio je to godinu dana ranije, najavio je to u trenutku najveće euforije kada je osvojeno srebro na Svetskom prvenstvu, očigledno želeći da se već sada govori o tom pitanju. I zato ostaje otvoreno pitanje: Ko bi mogao da nasledi selektora?

PROČITAJTE JOŠ

Pešić insistira od kada je ponovo postao selektor da mora da se napravi jasan sistem, kako klupski, tako i reprezentativni, kako bi budućnost bila i svetlija od sadašnjosti.

„Šta se kod nas dešava? Osim Crvene zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi. Nijedan klub. I to već godinama. I mi želimo da razvijemo našu košarku. Šta to znači? To znači onog trenutka kad mi napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu, ne znam, kako god. Onda će se iz te srpske lige biti prohodnost za evropska takmičenja. Mi treba da se povezujemo sa Evropom, sa svetom. Mi moramo da se povezujemo sa Evropom. Mi moramo da budemo u Evropi. Ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i dan danas iako više ne postoji“, rekao je Pešić.

Svetislav Pešić
Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Onda je zadao i domaći zadatak KSS da već sada mora da razmišlja o budućnosti.

„Sa aspekta naših interesa, mi moramo vrlo brzo, pre svega klubovi… Oni moraju da izraze interes kako žele dalje i gde žele da se takmiče. Ja govorim za budućnost. Jer posle Olimpijskih igara će doći neki drugi selektor ovde. Pa posle njega će dolaziti drugi. Znači, od ovog rezultata, šta smo dobili? Videli smo ljude koji su došli da podrže košarkašku reprezentaciju. Ne reprezentaciju, nego košarku Srbije. Zamislite koliko mi imamo navijača“, poručio je Pešić.

Dusan Alimpijevic
Dušan Alimpijević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

I onda se postavlja pitanje ko bi mogao da uđe u te „cipele“. Kao najozbiljniji kandidati u ovom trenutku deluju Dušan Alimpijević i Dejan Milojević, čije karijere teku potpuno drugačije u ovom momentu. Pominje se i mogućnost da Saša Obradović preuzme brigu o nacionalnom timu, a sigurno bi u obzir mogao da dođe i Darko Rajaković, drugi Srbin koji je postao glavni trener u NBA ligi. Igor Kokoškov je nakon NBA angažmana bio i selektor Srbije, ali je utisak da sa njim nisu imali dovoljno strpljenja.

Saša Obradović se pominjao kao naslednik Aleksandra Đorđevića, ali tada se to nije ostvarilo. Od tada je više puta istakao da mu je san da postane selektor reprezentacije, pa teško da bi bilo neophodno previše ubeđivanja da zauzme tu poziciju. Ipak, uvek je govorio da bi trebalo detaljno definisati ciljeve i program za taj period pre nego što se lati tog posla.

Alimpijević je nakon epizode u Crvenoj zvezdi pravio čuda sa Bursom, pa je proglašen i za najboljeg trenera Evrokupa. Malo je nedostajalo da krene put Virtusa ove sezone, ali je na kraju seo na klupu Bešiktaša. Nastavlja da napreduje iz godine u godinu i da se usavršava, pa bi možda sledeći izazov mogla da bude upravo reprezentacija. Nije ni on nikada skrivao da mu je san da bude selektor i da kao trener sluša himnu Srbije.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Ne bi trebalo zaboraviti ni Dejan Milojevića koji je jedan od važnijih šrafova stručnog štaba Stiva Kera u Golden Stejt Voriorsima. Milojević je bio pomoćnik Kokoškovu, pa već ima iskustvo kako čitava reprezentacija funkcioniše. Uz to je čak i vodio „orlove“ na meču protiv Gruzije, 19. februara 2021. godine, kada je Kokoškov bio sprečen zbog obaveza u Fenerbahčeu.

Milojević je od 2012. do 2020. godine bio trener Mege, a onda je posle Budućnosti otišao u Golden Stejt sa kojim je postao i šampion NBA lige.

U najužem krugu mogao bi da se nađe i Nenad Čanak, takođe perspektivni stručnjak, koji u evropskoj košarci gradi sve uspešniju trenersku karijeru. I on poznaje sistem reprezentacije, pošto je bio selektor mlađih selekcija.

Savez verovatno već radi na tome ko će naslediti Pešića, ali iz poštovanja prema selektoru će ta informacija biti objavljena verovatno tek po okončanju saradnje.

BONUS VIDEO Pešić: Očekivao sam Nemačku u finalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar