Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nastavak haosa.

Velika prašina se podigla kada je Crvena zvezda najavila mogućnost da ne igra u Kupu Radivoja Koraća jer je Košarkaški savez ignorisao potez Partizana i napuštanje KLS-a prošle sezone i zahtevao kaznu za crno-bele.

Sve se dodatno zakuvalo nakon zahteva Košarkaške lige da se to pitanje uvrsti na dnevni red.

PROČITAJTE JOŠ

Pominjalo se da bi Partizan mogao da bude izbačen u treću ligu, a sada se oglasio i KSS:

Saopštenje za javnost Košarkaškog saveza Srbije prenosimo u celosti.

„Povodom neistinitih i netačnih tvrdnji koje su od strane Udruženja klubova košarke lige Srbije nekoliko puta iznešene o navodnom ignorisanju zahteva UK KLS da se KSS izjasni o statusu KK Partizan, posle neigranja završnice domaćeg prvenstva u takmičarskoj sezoni 2021/2022, Košarkaški savez Srbije javno odbacuje bilo kakvu vrstu odgovornosti koja mu se perfidno nameće.

Poslednji pokušaj obmanjivanja javnosti i klubova učesnika KLS desio se u četvrtak, 26.01.2023. kada je pod tačkom razno raspravljano na tu temu. Istina je sasvim drugačija i čini se da neko ima nameru da plasiranjem neistina uvuče Košarkaški savez Srbije u kampanju koja pojedincima očito predstavlja više od sporta.

Košarkaški savez Srbije se odgovorno ponaša prema svojim obavezama i svim izazovima, a svoje Odluke donosi u skladu sa Zakonom.

Što se konkretnog slučaja tiče i manipulisanja javnosti od strane UK KLS, istina je sasvim drugačija. UK KLS je dostavio zahtev 22.08.2022. godine da se na dnevni red UO KSS uvrsti zahtev o izjašnjavanju na temu statusa KK Partizan.

Tim povodom, UO KSS je UK KLS 29.08.2022. dostavio odgovor uz objašnjenje da je neozbiljno da tačku uvrsti u dnevni red već zakazane sednice. Ipak, i pred toga, UO KSS je razmatrao dopis UK KLS i usvojio Odluku da se odmah dostavi odgovor, što je i učinjeno 29. avgusta 2022. godine. (Originalnu odluku, kao prilog ovom tekstu dajemo javnosti na uvid) UO KSS je utvrdio činjenično stanje i konstatovao da je Komisija za izdavanje dozvola Udruženja klubova Košarkaške lige Srbije, izdala košarkaškom klubu Partizan Dozvolu za takmičarsku sezonu 2022/2023. broj 12/KLS-22/2 od 30. juna 2022. godine. Ova dozvola odnosi se na učešće KK Partizan u takmičenju 1MLS – KLS, u sezoni 2022/2023, sa mestom odigravanja utakmica u beogradskoj Štark areni.

Na pomenutu odluku takmičarski organ (direktor lige), NIJE ULOŽIO ŽALBU čime je potvrdio Odluku Komisije za izdavanje Dozvole za sezonu UK KLS. Na taj način i on je potvrdio dozvolu KK Partizan za učešće u Prvoj muškoj ligi Srbije (Košarkaškoj ligi Srbije), u takmičarskoj sezoni 2022/2023.

Odluka o izdavanju dozvole za sezonu na ovaj način je postala konačna i može se osporavati samo u skladu sa članom 64. Zakona o sportu. Upravni odbor KSS postupa samo kao žalbeni organ u odnosu na izdavanje dozvola za sezonu. UO KSS je na pomenutoj sednici doneo Odluku da Organi KSS po završetku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo za seniore i Svetsko prvenstvo za seniorke, analiziraju kako događaj koji je naveden u zahtevu, tako i povereno vođenje 1MLS od strane UK KLS, uključujući i poštovanje od strane UK KLS obaveza utvrđenih Zakonom o sportu, Statutom KSS, Takmičarskim pravilnikom KSS i Disciplinskim pravilnikom KSS u pogledu organizacije UK KLS i vođenja takmičenja u 1MLS.

Nakon urađene analize, UO KSS će doneti i odgovarajuće Odluke. Ovim odgovorom KSS želi da stavi tačku na tvrdnje rukovodećih ljudi iz KLS čija je očigledna želja da manipulacijama i neistinama opravdaju svoju nesposobnost.

Odgovor na zahtev UK UKLS

Zlatko Bolić

generalni sekretar KSS

Dušan Projović
potpredsednik KSS“.

BONUS VIDEO Heroj Partizana posle pobede na Zvezdom u Evroligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare