Duško Vujošević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Duško Vujošević, najtrofejniji trener u istoriji Partizana, još jednom je oduševio crno-bele navijače jednim poređenjem.

Vujošević je u intervjuu za „Večernji list“ govorio o mnogim temama koje zanimaju navijače u Srbiji, ali i Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Posebnu pažnju je privukla priča o budžetima Crvene zvezde i Partizana, a na to je Vujošević imao komentar koji je oduševio navijače.

„I u košarku je u međuvremenu ušao veliki novac, mnogo veći nego u to vreme. Teško je napraviti rezultat bez novca, ali, što bi rekao Božo Koprivica, nisu partizani na Sutjesci imali veći budžet od Nemaca, pa su opet pobedili. Znači, ne zavisi sve od novca, ali bez njega je teško raditi. Partizan koji sam ja vodio svake je godine prodavao najbolje igrače i s novima opet imao odlične rezultate. To je bilo jako teško, a sada bi bilo još teže zato što je veliki novac ušao u sport i u košarku. Znamo da ne pobeđuje i ne postaje prvak uvek onaj najbogatiji koji je uložio najviše novca, ali bez njega je teško ostvarivati velike rezultate“, rekao je Vujošević.

Foto: Nova S/Video

Pojasnio je da li bi politika trebalo da pomaže košarku.

„Košarka, na primer, u Europi nije profitabilna delatnost, ali nije profit jedini kriterijum po kome se sudi je li neka delatnost za društvo korisna. Ni školstvo nije profitabilno, ni zdravstvo, ni kultura. Ali države i ljudi koji ih čine imaju potrebu za njima i država u njih mora ulagati određena sredstva. Fudbal je druga priča. Na ovim našim prostorima problem su mala televizijska prava, ali opet je dobrom selekcijom i dobrim transferima Mamić, na primer, učinio da Dinamo može biti profitabilan i na Balkanu. On je pokazao kako se to radi, ne ulazeći u neke druge sporne stvari i konflikte. Sredstva koja država daje određuju se u politikom: koliko za kulturu, koliko za školstvo, koliko za zdravstvo, koliko za sport… U tome moraju postojati jasni kriterijumi i prioriteti i nije dobro kada se novac dodeljuje po nečijem ćefu, bez pravilnika i sistema finansiranja vrhunskog sporta. Ne govorim o fudbalu, ali, na primer, košarku i ostale sportove politika mora pomagati, ali se na temelju tog pomaganja u njih ne sme mešati. A to na ovim našim prostorima još uvek čini, meša se u kadriranje, u izbore predsednika sportskih saveza, trenera, ponekad čak i u sastave ekipa“, pojasnio je proslavljeni trener.

BONUS VIDEO Ovacije za Duška Vujoševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar