Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić

Veliki trenutak za Nikolu Jovića.

U noći između četvrtka i petka u dva sta po srpskom vremenu biće održan NBA draft na kojem će se birati najveći talenti ove generacije.

PROČITAJTE JOŠ

Srbiju će na izboru predstavljati supertalentovani Nikola Jović, a biće ispisana i istroija srpske košarke.

Kada su u pitanju srpski klubovi po broju igrača koje su dali NBA ligi, nekada je primat držao Partizan (1989-2019), ali pojavom Mege (2007-2021) su se stvari ekspresno promenile. Tako sada upravo oni dele prvu poziciju sa po 13 igrača izabranim na NBA draftu. Treća je Crvena zvezda sa pet, FMP ima tri, a Hemofarm jedan.

To znači da bi izborom Jovića, a verovatnoća da ne bude izaban gotovo da ne postoji, Mega bi postala i najuspešnija ekipa srpske košarke.

Mladi Jović bi mogao da ispiše noviju istoriju kada su srpski košarkaši u NBA ligi u pitanju.

Ako Jović bude draftovan među 16 najboljih, biće najviše rangirani srpski igrač još od Darka Miličića, koji je 2003. godine bio drugi pik na draftu. Ako Jović bude draftovan između 17. i 26. mesta, biće najviše plasiran srpski igrač na draftu od Alekseja Pokuševskog, koji je 2020. godine izabran kao sedamnaesti. On bi tako bio i peti srpski košarkaš koji je izabran u prvom krugu u poslednji 15 godina.

On bi se tako pridružio Bogdanu Bogdanoviću (27. mesto 2014.), Nikoli Milutinovu (26. mesto 2015.), Nemanji Nedoviću (30. mesto 2013.) i Alekseju Pokuševskom (17. mesto 2020.)

Ukoliko Jović bude draftovan večeras, to će biti četvrta uzastopna godina da je neki srpski igrač odabran.

Jović je dobio pozivnicu da bude jedan od igrača koji će draft gledati iz „Green room-a“, koji se nalazi neposredno ispred pozornice gde se igrači, nakon što su izabrani, slikaju.

Ovo nam govori da će srpski košarkaš najverovatnije biti izabran u prvoj rundi (među prvih 30), jer pozinvicu za ovo mesto dobijaju košarkaši kojima se predviđa visoko mesto na NBA „pijaci“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar