foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Supertalentovanom košarkašu Mege, našem jedinom na draftu ove godine, predviđa se izbor krajem prve runde, a Denver ima pravo na 21. pika

Nakon velikog NBA finala i titule koju je Nemanja Bjelica osvojio sa Golden Stejt Voriorsima, još jedan Srbin biće u centru pažnje američke javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

U noći između četvrtka i petka od dva sata po našem vremenu održaće se NBA draft, na kome će se birati najveći talenti generacije i neke od budućih zvezda najjače lige na svetu.

Na događaju koji predstavlja uvertiru za sledeću sezonu, oči košarkaške Srbije biće uperene u Nikolu Jovića, jednog od najvećih bisera naše košarke.

Talentovani, 19-godišnji igrač Mege privukao je pažnju brojnih klubovima „preko bare“ i prema svim prognozama trebalo bi da bude izabran u prvoj rundi drafta, između 15. i 30. pika.

Mnogi u Srbiji želeli da ga vide u Denveru kod Nikole Jokića, što nije nemoguće, pošto Nagetsi biraju sa 21. pozicije.

I poznato je da su srpski košarkaši sve više u centru pažnje, pogotovo otkako je Jokić pomerio granice i uz to odbranio MVP zvanje u najjačoj ligi na svetu.

Poslednje procene većine specijalizovanih sajtova i analitičara navode da bi Jović trebalo da bude odabran krajem prve runde, a time je onda najbliži San Antonio Sparsima, koji biraju 25. pika.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Legendarni trener Greg Popovič je poznat kao majstor za rad sa mladim igračima, a Sparsi ekipa koja zna da prepozna vanserijski talenat i na nižim pozicijama na draftu.

Dva najbolja primera su Toni Parker, koji je odabran sa 28. mesta i postao jedna od najvećih legendi kluba, i Kavaj Lenard koji je odabran sa 15. pozicije i osvojio titule sa dve različite ekipe. Sparsi se nalaze u rekonstrukciji tima, a ove godine ih nije bilo u plej-ofu. Deluje da bi za Jovića takav izbor bio idealan, jer bi dobio minutažu i ulogu u ekipi uz najbolji mentorski tim u NBA ligi.

Prema pojedinim projekcijama, Jovića bi sa 23. mesta mogla da pokupi i Filadelfija. Ekipa Džoela Embida koji se već dve sezone bori sa Nikolom Jokićem za MVP priznanje mogla bi u Joviću da dobije idealnog partnera svojoj prvoj zvezdi. Jović dobrim šutem i kontrolom lopte može da „širi“ reket, a sigurno bi uz jednog od najboljih centara lige mogao da unapredi igru na niskom postu.

Nikola Jokić Foto:ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia

Jedan od kandidata jeste i ekipa Memfisa koja bi gotovo sigurno izbarala srpskog košarkaša sa 29. pozicije ukoliko ga ranije niko ne odabere. U pitanju je mlada i eksplozivna ekipa koju predvodi najatraktivniji igrač lige Dža Morent i koja je ove godine otišla korak dalje u plej-ofu i ima velike ambicije.

Ono što je najvažnije za Jovića jeste činjenica da je više timova zainteresovano za njegov razvoj, pogotovo nakon što je odradio treninge u ekipama Denvera, San Antonija i Milvokija, a to je obično dobar znak i nagoveštaj da će sigurno dobiti pravu šansu.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Još jedan igrač sa ovih prostora tražiće šansu na draftu. Saša Stefanović rođen je u Americi i ima njihovo državljanstvo, a celu koledž karijeru proveo je na Perdju na kojem je tokom četiri godine podizao nivo igre. Visok je 196 centimetara, igra na poziciji beka šutera i ima 23 godine. Tokom prethodne sezone je postizao 10,4 poena uz 38 odsto šuta za tri, uz po tri skoka i 2,5 asistencija. Ni u jednoj projekciji mu do sada nisu davane šanse da će biti izabran, ali ostaje da se vidi da li će neki od timova iznenaditi izborom kao što je to slučaj svake godine.

Što se tiče glavnih zvezda ovogodišnjeg drafta, četiri imena su iskočila u prvi plan, a za razliku od prethodnih godina ne posotoji konsenzus oko prvog pika. Najveće šanse da ode u Orlando, koji prvi bira, daju se Džabariju Smitu, krilnom centru sa koledža Oburn i Paolu Bančeru, košarkašau Djuka, koji igra na istoj poziciji.

Top četiri bi trebalo da kompletiraju centar Čet Holmgren (Gonzaga) i bek Džejden Ajvi (Pardju).

Posle Orlanda, drugi pik ima Oklahoma našeg Alekseja Pokupševskog, dok treći i četvrti biraju Hjuston i Sakramento.

Od Evropljana se najbolje šanse na draftu daju Usmani Diengu, Francuzu koji igra na poziciji četiri na Novom Zelandu i kome se prognozra izbor i do 12 . pozicije.

BONUS VIDEO Nikola Vučević o Zvezdi, Radonjiću, ABA ligi, navijanju u Srbiji i NBA

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram