Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srbija i ove godine ima petoricu igrača u NBA ligi, a debitant je ostavio najveći utisak od početka godine.

Mnogi navijači su bili skeptični kada je Majami Hit odlučio da draftuje Nikolu Jovića sa 27. pozicije, ali ih je Pet Rajli ubrzo razuverio i poručio im da imaju velike planove.

Ono što je legendarni trener, sada šef košarkaških operacija Majamija tada rekao, danas se i ostvaruje. Jović zaista može da pogodi iz svih pozicija, zaista može sebi da kreira prostor i zna da asistira.

U pobedi nad Bruklin Netsima (109:80) postigao je 10 poena uz tri skoka i pet asistencija. Pogodio je četiri od sedam šuteva koje je uzeo iz igre, te dve od četiri trojke. Moglo je tu da bude i više poena, ali da bi izborio takve faulove Jović će morati da zaradi poštovanje u ligi.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski košarkaš je postigao dve trojke nakon povratnih lopti, a tehnika šuta je oduševila i komentatora. Posebno se istaklo zakucavanje krajem prve deonice. Ukrao je loptu, onda istrčao kontru i prosto poleteo ka obruču. Dok je letelo video se simultani blic mnogih fotoaparata.

Jović je na parketu proveo 15 minuta, ali je uglavnom igrao dok je Majami pravio veliku razliku (+9 sa njim na parketu), što je jedna od naznaka da bi u sezoni pred nama moglo da bude mesta za njega u rotaciji. Bio je to ozbiljan pomak u odnosu na debi kada je za šest minuta postigao pet poena (2/3 iz igre).

Verujemo da su blistavi NBA dani pred njim, a isto bi moglo da se kaže i za Alekseja Pokuševskog koji je dobro otvorio NBA predsezonu i koristi minute najbolje što može.

U odnosu na prethodnu sezonu ima 10 kilograma mišića više, a to bi trebalo da mu omogući da pravi razliku kada bude išao na ulaz.

I zaista već od početka predsezone je to nekoliko puta koristio, a u porazu od Dalasa (98:96) nekoliko puta je probijao i tako pravio razliku.

Pogađao je nakon što bi praktično sakrio loptu od rivala i onda lagano polagao. Pokuševski je na parketu proveo 18 minuta i postigao osam poena. Pogodio je tri od šest šuteva iz igre (2/5 za tri), te dodao i jedan skok, dve asistencije i jednu blokadu.

Aleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Boban Marjanović je debitovao za Hjuston protiv San Antonio Sparsa (134:96) i oduševio je sve.

Gde god da je igrao, srpski centar je bio omiljen, a taj trend se nastavio u Teksasu i kada je Dalas zamenio za Hjuston. Odigrao je šest minuta, upisao je četiri poena (2/2 iz igre), te stigao i do tri skoka i dve asistencije.

Navijači su nekoliko puta skandirali „We want Boban“ („Hoćemo Bobana“), a na kraju im je želja i ispunjena. Srpski gorostas je ušao u igru, atmosferu je doveo do ključanja kada je uhvatio loptu u napadu i onda postigao prve poene.

Komentator ga je nazivao „Bobinatorom“, a kada je konačno ubacio prva dva poena svi u hali su počeli da slave.

Uz to je Bobi na kraju susreta dotrčao do klupe San Antonio Sparsa kako bi se pozdravio sa Gregom Popovičem, koji mu je bio prvi trener u NBA ligi, a srpski centar nikada nije zaboravio dve sezone koje je proveo u Sparsima.

Jokić i Bogdanović razlog za brigu

Jedina loša vest iz NBA je povreda desnog zgloba Nikole Jokića, koji je poručio da ima čudan osećaj. Denver je odlučio da ga poštedi (pitanje je koliko dugo) za pripremne utakmice, a ni treninge ne radi punim intezitetom.

Trebalo bi da snimi tu povredu da se utvrdi koliko je zapravo ozbiljno stanje. Trener Nagetsa Majkl Meloun je poručio da „moraju da budu pametni“ kada je u pitanju povreda, pogotovo što je isti zglob mučio Jokića i jedan deo prošle sezone.
Bogdan Bogdanović nije igrao u prvom meču predsezone u kom je Atlanta savladala Milvoki sa 123:113 u Abu Dabiju i očigledno će njegova pošteda biti nešto duža, jer je zbog povrede propustio i Evropsko prvenstvo.

BONUS VIDEO  Anđušić: Mlaki, mekani, nisu nas „osetili“, ne smemo da primamo 60 poena za poluvreme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar