Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić igra sezonu života i beleži brojke na kojima bi mu pozavideli svi igrači u ligi. Na prvih šest mečeva ligaškog dela NBA lige prosečno upisuje tripl-dabl učinak.

I dok se Denver Nagetsi muče da pronađu pravu igru u odbrani, organizaciji napada, pa i poene rezervnih igrača (do meča sa Minesota Timbervulvsima), Srbin nastavlja da upisuje brojke koje ističu njegovu ranu kandidaturu za najkorisnijeg igrača prvenstva (MVP).

PROČITAJTE JOŠ

Prosečno beleži 22,3 poena po susretu, što možda i nije toliko fascinantno, ali jesu procenti šuta. Iz igre šutira gotovo nestvarnih 61,8 odsto, a iza linije za tri poena čak 43,8 odsto. Za najbolje svetske šutire se uglavnom vezuje procenat šuta od 40 i više odsto, a Jokić sa pozicije centra brilijra u tom polju.

Koliko je daleko ispred svih na poziciji broj pet svedoči i što ima impresivnih 82,8 odsto sa linije za slobodna bacanja, te 65 asistencija naspram 20 koliko ima Nikola Vučević kao prva sledeća „petica“ u ligi.

Često košarkaški stručnjaci i analitičari vole da kažu za Somborca da je „plejmejker u telu centra“, ali ove sezone je to podigao na potpuno novi nivo.

U ovom momentu je nakon šest odigranih mečeva najbolji asistent čitave NBA lige!

Na svakom susretu je podelio dvocifreni broj asistencija, pa i ne čudi što ima 6/6 kada su u pitanju dabl-dabl učinci i 4/6 kada je reč o tripl-dablovima.

U karijeri „preko bare“ je za samo 387 utakmica čak 45 puta upisao tripl-dabl učinak i ukoliko nastavi u ovakvom ritmu mogao bi u budućnosti da ugrozi i rekord Oskara Robertsona (181 tripl-dabl učinak). Srbin je sada deveti na toj večnoj listi, a samo jedan više od njega ima Džejms Harden. Malo je reći impresivno!

Ipak, Nikola stoji čvrsto na zemlji, pa se često citira njegova izjava od pre dve godine kada su prvi put navijači u Koloradu skandirali „MVP“.

„Da budem iskren, to mi je zabavno. Mislim da ima boljih igrača od mene koji će osvojiti MVP titulu. Ja samo želim da igramo dobru timsku košarku, to je sve“, rekao je tada Jokić.

U sličnom tonu je odgovarao na pitanja i nakon trijumfa nad Minesotom, nije govorio o sopstvenoj partiji, već je neprestano koristio prvo lice množine:

„Mislim da je naša energija napokon bila dobra, jer u poslednje vreme ne igramo baš dobro… Moramo više skokova da hvatamo, nikada ne smemo da odustanemo, a recimo četvrta četvrtina je bila dosta dobra, imali smo, mislim, osam poena u nizu i moramo da održimo taj ratnički duh, da se konstantno borimo i da ne odustajemo jer će nam to mnogo pomoći.“

Podvukao je šta mora da se promeni kako bi Denver sada napravio seriju trijumfa koji je potreban za proboj ka vrhu:

„Igramo solidnu odbranu, ali defanzivne posede često nismo završavali skokom i to je bio naš problem. Ja lično mislim da dobar napad može da pobedi odbranu i mislim da dobrom igrom u napadu možemo da izmorimo naše protivnike i onda će i njima biti teže da postignu koš. Kao što sam rekao, igrali smo dobru odbranu, ali moramo da hvatamo skok nakon toga. Oni su nam dali dosta poena iz reketa i posle ofanzivnog skoka, nismo smeli to da dozvolimo i to moramo da promenimo“, objasnio je najbolji košarkaš Denvera.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar