Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Nikola Jokić nikako nije igrač koji se uklapa u kalupe NBA lige i to pokazuje iz godine u godinu.

Srpski reprezentativac je enigma za sve svoje rivale koji jednostavno ne mogu da „provale“ na koje načine on uspeva da ih nadmudri.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji u nizu Jokićevih trikova je bio „somborski geg“, odnosno šut sa desne noge iz pada unazad, što je potpuno nesvakidašnji i neočekivani potez za modernu NBA košarku.

A zašto?

Moderna NBA košarka se svela na šuteve za tri poena i napade na obruč, što je poludistancu, kao teritoriju sa koje se šutira potpuno isključilo iz opticaja za mnoge igrače.

Jokić nije taj.

Tokom plej-ofa odigranog u „mehuru“ u Orlandu Jokić je demostrirao kako se zaista igra košarka, bez korišćenja „naprednih statistika“, uputa da ne treba šutirati „duge dvojke“ i tendencije da se cela igra svodi na trojke i polaganja, odnosno zakucavanja.

On je imao najviše pogođenih šuteva sa krilnih pozicija, fudbalskim rečnikom objašnjeno – skraćenih kornera.

Kirk Goldsberi, NBA stručnjak ESPN-a, došao je do podatka da je srpski košarkaš pogodio najviše šuteva, uz najbolji procenat, za dva poena sa teritorije oko osnovne linije.

Jokić je zaista nešto posebno…

View this post on Instagram

Nikola Jokić bio je košarkaš sa najviše pogođenih šuteva iz, takozvanog, skraćenog kornera u “bablu”. Iako timovi forsiraju šuteve za tri poena i one u reketu, Jokić prkosi toj tendenciji i igra “old skul”. Kirk Goldsberi, NBA stručnjak ESPN-a, došao je do podatka da je srpski košarkaš pogodio najviše šuteva, uz najbolji procenat, za dva poena sa teritorije oko osnovne linije. Zanimljivo, Entoni Dejvis je imao najslabiji postotak pogođenih šuteva iz skraćenog kornera. Ceo klip možete pogledati na Youtube-u @espn, a ja sam vam ovde odvojio samo deo o Jokiću. ?: @espn Zapratite @uncle.screw. ⛹?‍♂️?? #kosarka #košarka #midrange #nba #jokic #nikolajokic

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw) on

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare