Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Ostale su još samo dve utakmice do kraja sezone za Nikolu Jokića i Denver Nagetse, ali ti mečevi neće biti od preteranog takmičarskog značaja za njih, pošto su pobedom protiv Golden Stejt Voriorsa osigurali prvo mesto u Zapadnoj konferenciji.

Ipak, u donjem delu tabele još uvek se vodi velika borba za ulazak u plej-in, a kasnije i plej-of, te Jokić i družina neće znati do poslednjeg meča protiv koga će igrati u prvoj rundi doigravanja.

Sistem po kome se igra plej-of je drugačiji od sezone 2019/20, kada je NBA liga uvela plej-in. Naime, pobednik konferencije po pravilu igra sa osmom ekipom na tabeli, drugi sa sedmim, treći sa šestim i četvrti sa petim, samo što se sedma i osma pozicija odlučuju preko duela u plej-inu. U tom mini turniru igraju se tri meča koja odlučuju poslednja dva mesta u plej-ofu.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo se nadmeću sedma i osma ekipa, zatim deveta i deseta. Pobednik iz duela sedme i osme ekipe zauzeće sedmu poziciju, dok će poraženi imati priliku za popravni i duel sa slavljenikom iz meča devete i desete ekipe. Pobednik tog meča zauzeće osmo mesto i zako zatvoriti plej-of krug.

Pored Denvera, sigurno mesto u doigravanju su obezbedili Memfis Grizlisi na drugoj poziciji (51 pobeda i 30 poraza), Sakramento Kingsi koji zauzimaju treće mesto (48-33) i Finiks Sansi (četvrto mesto, 45-36).

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Za preostale četiri pozicije u plej-ofu bori se čak šest ekipa i ovaj rasplet će biti veoma važan za sezonu Nagetsa.

Los Anđeles Klipersi su na šestom mestu sa 42 pobede i 38 poraza, dok bolji učinak ima i Golden Stejt na petom mestu (43-38). Pobedu manje imaju Los Anđeles Lejkersi i Nju Orleans Pelikansi, dok je Minesota na devetom mestu sa 40 pobeda i isto toliko poraza. Siguran ulazak u plej-in obezbedila je Oklahoma (39-42) nakon poraza Dalas Maveriksa (38-43) od Čikago Bulsa.

Postoji scenario po kome bi Denver mogao da igra sa bilo kim od ovih sedam ekipa, te će poslednje dve runde i plej-in biti ključne.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Najveće šanse i najrealniji scenario je taj da će Denver za rivala u prvoj rundi dobiti Lejkerse, dok bi najveće iznenađenje, pa gotovo i čudo bilo da u prvoj rundi gledamo okršaj Nagetsa i Golden Stejt Voriorsa.

„Džoker“ će igrati protiv Lebrona Džejmsa ukoliko njegovi Lejkersi ostanu na 7. ili 8. mestu, zatim izgube u prvoj rundi plej-ina, i na kraju savladaju boljeg iz duela timova koji će zauzimati 9. i 10. poziciju.

Sa druge strane, da bi se Golden Stejt našao u prvoj rundi sa osmog mesta potrebno je pravo čudo. Svako od protivnika bi morao da savlada svoje protivnike, dok bi Voriorsi u poslednjem meču morali da izgube, te su jako male šanse da se nešto tako dogodi.

Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Jokić i Nagetsi će kroz ovaj plej-of imati priliku i da se osvete starim protivnicima koji su ih srušili tokom prethodnih godina. U prvoj rundi bi okršaj sa Lejkersima doneo priliku za osvetu, pošto su ih „jezeraši“ izbacili 2020. godine. Finiks je bio bolji od Denvera 2021. i Golden Stejt 2022. godine, te bi to mogla da bude dodatna motivacija za igrače Nagetsa.

Pripremu za plej-of izabranici Majka Melouna imaće protiv Jute i Sakramenta, dok će nakon toga uslediti kratka pauza i čekanje prvog rivala.


Svi mogući protivnici Denvera u prvoj rundi plej-ofa

Oklahoma Siti Tander (26,6 odsto)

Minesota Timbervulvs (22 odsto)

Los Anđeles Lejkersi (21,1 odsto)

Nju Orleans Pelikansi (15,4 odsto)

Los Anđeles Klipersi (10,7 odsto)

Golden Stejt Voriorsi (4,3 odsto)

BONUS VIDEO NBA All Star 2023 – Najbolji momenti utakmice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar