Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Kada je Denver konačno stigao do suverene vlasti u Zapadnoj konferenciji usledio je veleobrt. Tri velike selidbe u samo 24 časa pokazale su da niko nije odustao od titule na "divljem, divljem Zapadu".

Denver Nagetsi su počeli da tempiraju formu, da odmaraju startere pred Ol-star meč (od 17. do 19. febuara), a onda su stigle velike pretnje.

Kajri Irving je stigao u Dalas u kom će činiti jedan od najboljih tandema lige sa Lukom Dončićem i već je pokazao da ima velike ambicije sa timom iz Teksasa.

PROČITAJTE JOŠ

„Konačno ću biti u paru sa nekim od tih strašnih Evropljana. Neverovatno je kako Dončić dominira na način, koji nije viđen od Larija Birda. On je stalno u konkurenciji za MVP nagradu. Nisam uopšte zabrinut kako ćemo zajedno funkcionisati. Spreman sam koliko god mogu da skinem pritisak sa Dončića, jer želi da budem lider pored njega. Ništa nije na silu. Samo želim da igram košarku, da uživam u njegovom talentu i talentu ostalih saigrača. Želim da zajedno radimo na osvajanju titule“, poručio je Irving.

Dalas će sada biti neupotredivo teži zalogaj za svaki tim. Poznato je šta su prošle godine radili u plej-ofu „samo“ sa Dončićem kada su izbacili Nju Orleans, zatim Finiks u sedam mečeva, a onda konačno položili oružje pred Golden Stejtom, kasnijim šampionom.

Kajri Irving
Kajri Irving; Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill)

Irving donosi mirnoću u završnici jer je pogodio nekoliko ključnih trojki kada je Klivlend osvojio titulu šampiona, uključujući i onu odlučujuću u poslednjem napadu protiv Golden Stejta.

Ipak, za ovo bi još nekako moglo i da se pronađe rešenje sa petorkom Denvera u kojoj će uz Jokića biti i Majkl Porter Junior, Džamal Marej, Eron Gordon i Kentavijus Koldvel-Poup.

Problem bi mogao da se pojavi u Arizoni ove godine.

Pogotovo što je Kevin Durent stigao u Finiks.

Ovog puta će „sunca“ ići na sve ili ništa. Osećaju vrlo dobro da Kris Pol polako pada nakon toliko godina na vrhunskom nivou i da je ovo možda poslednja šansa da ovaj sastav uzme titulu. Uz to će na kraju sezone verovatno ostati bez Deandre Ejtona, pa bi usamljeni šerif mogao da bude Devin Buker.

Dobra stvar je što je Finiks „očerupao“ klupu i lišio se najboljih defanzivaca kako bi imao dodatnu snagu u Durentu. Možda će „Durentula“ propustiti brojne mečeve ligaškog dela sezone, ali će biti spreman da u plej-ofu presudi svakom timu.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Kada se zna da je Finiks pometlao Jokića i društvo pre dve godine u plej-ofu sa 4:0 nema dileme da će u Koloradu želeti da se osvete. U ovom trenutku se Finiks nalazi na četvrtom mestu Zapadne konferencije, pa je realno da se sretne sa Denverom i pre finala Zapadne konferencije.

To bi mogla da bude potencijalna nagazna mina za Denver jer će imati dovoljno napadačkog arsenala da odgovore majstorijama Jokića i Mareja.

Naravno, sve je ovo na papiru, ali Denver ovog puta ima znatno dužu klupu koja bi mogla da odnese prevagu.

Tako su u Bruklin stigli redom Mikel Bridžis, Kameron Džonson, Džae Krauder, kao i čak četiri pika prve runde, preneli su Adrijan Vojnarovski i Šems Čaranija, košarkaški novinari najupućeniji u NBA trejdove. Bruklin je tako dobio pikove na četiri drafta 2023, 2025, 2027. i 2029. godine, što znači da će moći da krene u izgradnju novog tima. Mogli bi upravo Bridžis i Džonson da postanu nova osnova za takva nadanja.

To najbolje pokazuje da je Finiks sve stavio na kocku i da ovog puta želi da odgovori na izazov koji su postavili Nagetsi dominacijom u ligaškom delu.

Ne bi trebalo u čitavoj računici ni zaboraviti Los Anđeles Lejkerse koji će morati da naprave niz trijumfa kako bi uspeli da zauzmu mesto koje vodi u plej-of. Rasel Vesbruk je prešao u Juta Džez, dok se u Lejkerse vratio Dianđelo Rasel. Iz Mineapolisa će tako u Los Anđeles Malik Bizli i Džared Vanderbilt.

To znači da je Lebron pokušao da napravi jezgro sa kojim bi mogao da se nada pre svega plej-ofu, a onda…

Jokić je tako pomalo neočekivano dobio da se odmeri sa novim supertimom koji je formirao Finiks.

Očekuje nas zaista spektaklularan plej-of, a prelazni rok se završava ovog četvrtak u 21.00 po našem vremenu.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar