Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Prvi je u istoriji podigao "Majkl Džordan trofej", a iako mu fokus nije na tome da ga zadrži u svom vlasništvu po onome što pokazuje to bi moglo da se ponovi.

Kako to Nikola Jokić „sakriva“ MVP trofej od svih ostalih? Dovoljno je reći da je ove godine već stigao do 10 tripl-dabl učinaka (86 u karijeri), pa nema nikakve dileme da će svi konkurenti morati ozbiljno da se preznoje da bi uspeli da ga ugroze.

Ni u jednom trenutku od početka sezone nije bio van Top 5 na MVP listi favorita, a odnedavno je opet broj jedan. I za razliku od prethodne dve sezone sada ima još jedan veliki argument u trci za najboljeg u NBA (i budimo realni na svetu) – Denver je prvi tim Zapadne konferencije.

Upravo zbog toga se sve češće šuška da bi Jokić mogao da uradi ono što je uspeo da uradi samo jedan čovek u istoriji NBA lige – da tri puta zaredom bude MVP. Pre njega je u tome uspeo samo legendarni Leri Bird, a sve su jači glasovi da je u interesu NBA lige da se ovakva stvar opet desi.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo zato što je imidžno za NBA sada sjajno da i ostatak sveta može da se takmiči sa Amerikancima. Prvi put bi se u istoriji desilo da nijedan američki igrač pet puta zaredom ne stigne do MVP priznanja (dva puta Janis Adetokumbo, dva puta Jokić u ovom trenutku), a koliko to zvučalo čudno mnogi navode kao jedan od razloga zašto bi Jokiću mogli da daju nagradu i to što je belac.

Sve ovo bi moglo da otvori vrata Jokiću koji nastavlja da beleži vrhunske partije iz sedmice u sedmicu. Uostalom, upravo je on partijama uspeo da natera i nacionalne televizije da češće prenose Denver. To se kroz istoriju dešavalo izuzetno retko.

Već sada se za njega govori da je najbolji dodavač među visokim igračima u istoriji, a samo mu 0,5 asistencija po susretu nedostaje da u proseku beleži tripl-dabl što su kroz istoriju uspela da urade samo Oskar Robertson i Rasel Vestbruk.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokić je rekorder Denvera po mnogim parametrima, a sada je i centar sa najviše tripl-dabl učinaka u istoriji. Veliki je uspeh barem u jednom segmentu prevazići legendarnog Vilta Čemberlejna, a Jokić ga ugrožava na nekoliko različitih polja.

Upravo zbog ovakvih partija je ponovo prvi favorit za osvajanje MVP nagrade. Postigao je 28 poena uz 15 skokova i 10 asistencija, pogodio je 10 od 17 šuteva iz igre, te pogodio čak tri trojke u četiri pokušaja. Bio je ovo njegov 10. tripl-dabl ove sezone.

„On vidi stvari pre nego što se dese“, najbolje je opisao njegovu igru Brus Braun koji je dodao 13 poena.

Kevin Lav, as Klivlenda, bio je oduševljen rivalom.

„Jokić izgleda kao da je na putu da osvojio treću MVP nagradu“, poručio je Lav i tako mu praktično dodeli MVP nagradu jer se ne dešava da tako nešto poruči igrač nedugo nakon završenog susreta.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

I to je zaista pokazatelj da i među igračima postaje jasno ko bi trebalo da podigne MVP nagradu. Zapravo su dva najveća protivkandidata u ovom trenutku takođe Evropljani.

Janis Adetokumbo je poslednjih mesec dana uglavnom bio prvi na toj listi favorita jer je Milvoki treći na Istoku sa 25 pobeda i 14 poraza (dve manje od Bostona), a velika opasnost za Jokića može da bude Luka Dončić.

Slovenac ima maestralne partije i čini ono što deluje nemoguće. Uostalom imao je četiri partije zaredom na kojima je postigao 40 i više poena, upisao je tripl-dabl sa 60 poena… Sve ovo i još mnogo toga je učinio Slovenac, ali će odluka zavisiti od toga koje mesto bude zauzeo Dalas na kraju ligaškog dela sezone, ali i da li će Luka biti potpuno zdrav da odigra čitavu sezonu.

BONUS VIDEO Jokić i Denver počistili Kliperse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare