Foto: AP Photo/David Zalubowski, EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO, EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Trka za MVP nagradu u NBA ligi verovatno nikada nije bila neizvesnija, a posebno su se izdvojila dva kandidata, dok treći vreba iz prikrajka.

Nikola Jokić osvojio je dve uzastopne MVP nagrade, a ove sezone nastavlja da ruši rekorde, piše istoriju, a ono što je najbitnije, lider je Denver Nagetsa u pohodu na prvo mesto u Zapadnoj konferenciji. Srpski centar beleži skoro tripl-dabl u proseku, preciznije 24,8 poena, 11,9 skokova i 9,9 asistencija, međutim, možda ni to neće biti dovoljno da osvoji treću uzastopnu MVP nagradu, koja je u ovom trenutku najbliža Džoelu Embidu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugo je Jokić vodio ispred Embida i Janisa Adetokumba u MVP trci, nedeljama i mesecima su mu svi gledali u leđa, ali je onda došao period u kom su Nagetsi vezali četiri poraza, dok je Embid „kidao“ u dresu Filadelfije i preuzeo lidersku poziciju.

Kamerunac je na čak 10 uzastopnih partija ubacivao po 30 ili više poena, a za to vreme imao je i četiri dabl-dabl učinla, dok je njegov tim pretrpeo samo jedan poraz na deset mečeva. Iako nije blizu tripl-dabl proseka, Embid ubacuje 33,2 poena prosečno po utakmici, a više puta je pokazao svestranost u napadu i sposobnost da rešava utakmice.

Ipak, po ta dva parametra retko ko može da se meri sa Jokićem, a koliko srpski centar znači svom timu najbolje svedoči podatak da ima najbolji +/- rejting u ligi. Dok je Jokić na parketu, Denver je u plusu od 636 poena, što je zaista izvrsno, pogotovo kada se zna da on nije ni bluzi vrha kada je reč o broju provedenih minuta na parketu u celoj ligi, zaprvao je ispod 30. mesta. Embid u tom parametru za njim zaostaje više od 200 poena, ali Filadelfija bez obzira na to ima sličan učinak kao Denver, što takođe može biti veoma bitno u ovoj trci. Nagetsi su trenutno na skoru 49-24, na dobrom su putu da obezbede lidersku poziciju na Zapadu, ali je sa druge strane Filadelfija sa 49-23 na trećem mestu.

Foto: Reuters/ Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Embid nikada do sada nije bio najkorisniji igrač lige, iako je i u prethodne dve sezone bio glavni rival Jokiću u toj individualnoj trci. Upravo to mu može biti prednost sada, jer bi treća uzastopna titula za Srbina dodatno uzburkala strasti u ligi.

„Mislim da je već trebalo da osvoji jedan. Smatram i da je Jokić bio sjajan takođe. Osvojio ga je dve godine uzastopno tako da ne možete ništa da mu oduzmete. Naravno, Janis je neverovatan. Ipak, smatram da je Embid siguran ove godine. Toliko je dobar“, rekla je zvezda Čikago Bulsa Zek Lavin.

Gilbert Arinas, bivši NBA as, nedavno je podržao Jokića u ovoj trci, a objasnio je i zbog čega.

„U ovom trenutku Jokić je MVP, iz razloga što je centar koji radi stvari kakve centri kroz istoriju nikada nisu radili, a to je da beleži tripl-dabl. Uz sve to, Denver je prvi na Zapadu. Ove sezone ne vidim ogroman napredak Embida. Mnogo poseda se potroši samo da on šutne. Zato obično u četvrtoj četvrtini ‘umire’ na terenu, pošto se umori. Ne postoji ništa što bi me navelo da ga stavim na prvo mesto u trci“, istakao je Arinas.

AP Photo/Matt Slocum

I među trenerskim stručnjacima se sve češće vodi polemika oko toga ko bi ove sezone trebalo da ponese nagradu, koja odnedavno nosi ime po Majklu Džordanu.

„Embid je u ovom trenurku verovatno MVP. Podigao je nivo svoje igre, a i njegova ekipa igra fantastično. Ne bih rekao da postoji igrač za kojeg je teže spremiti plan igre. Adetokumbo igra fantastično, Nikola Jokić takođe. Međutim, protiv Embida je još teže igrati, ako je to uopšte moguće“, naveo je Rik Karlajk, trener Indijane posle meča sa Filadelfijom.

Bivši trener Denvera Džordž Karl imao je drugačije mišljenje.

„Ne želim da olajavam Embida jer mislim da je dobar. Kada je bio mlad igrač, mnogi asistenti su mi govorili da će biti jedan od najboljih igrača u istoriji. Ide u tom smeru, ali previše poseda uopšte ne igra, ima i lenj govor tela. Naljuti se zbog nekih stvari koje mi ne razumemo. Ne znam da li je ta vrsta NBA profesionalca koju smo svi voleli. Igrao je sjajno u poslednjim četvrtinama, vodio je svoj tim do brojnih preokreta. Ipak, može da mi se dopada samo jedan centar, i biram Jokića pre Embida, jasan je Karl.

Kada bismo nabrajali izjave koje se tiču pomenute dvojice centara, samo od košarkaških znalaca u poslednjih mesec dana, trebalo bi nam mnogo vremena, ali je jasno da su mišljenja podeljena i da svako ima neko svoje argumente, s tim da je Jokić u statističkom smislu nešto superiorniji ili bolje reći raznovrsniji.

PROČITAJTE JOŠ:

U priči za MVP-a pominje se i Janis Adetokumbo, s kojim će Jokić odmeriti snage u martu, a njegove brojke su za svako poštovanje – 31,2 poena, 11,9 skokova i 5,5 asistencija i sve to dok je Milvoki prvi na Istoku. Ipak, Grk je odigrao nešto manje utakmica od Jokića i Embida, na četiri meča tokom sezone je imao jednocifren poenterski učinak, baš dugo nije bio vodeći u MVP trci, a i mnogo se više priča o drugoj dvojici kandidata.

Ono što može apsolutno odlučiti MVP trku jeste duel Denvera i Filadelfije, odnosno direktan okršaj Jokića i Embida, koji je zakazan za 28. mart u Koloradu.

Kamerunac je u prošlom međusobnom duelu bio bolji, imao je 47 poena, 18 skokova i pet asistencija, uz nekoliko veoma atraktivnih poteza. Jokić je u tom meču bio najbolji u svom timu, upisao je 24 poena, osam skokova i devet asistencija, ali je Denver poražen sa 126:119.

Završni deo regularne sezone može biti od velikog značaja za obojicu, ali i za timove koji imaju najveće ciljeve ove sezone.

BONUS VIDEO Novi tripl-dabl Nikole Jokića