Foto: AP Photo/Tony Gutierrez

Kad terate Jokića na mnogo pik end rolova i da igra odbranu, umarate ga... Ali, on je i dalje čudovište u napadu - ovim rečima je Jokića opisao Kristaps Porzingis, zvezda Dalas Maveriksa.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalas je u noći između utorka i srede pobedio Denver Nagetse sa 111:101, a Jokić je imao 35 poena, 16 skokova i šest asistencija.

Ni to nije bilo dovoljno, jer košarka koju on igra i ona koju često igraju njegovi saigrači, prosto nije isti sport.

Srbin nije uzalud postao MVP NBA lige, iako su to u Americi nekako olako zaboravili i već su prešli preko toga kao preko neke nebitne tačke dnevnog reda.

Ni 20 utakmica u novoj sezoni nije prošlo i već se „hajpuju“ Stef Kari i Kevin Durent kao da su već osvojili unapred novo MVP priznanje.

Realno gledano, posle dve i po godine hibernacije Golden Stejt Voriorsa, ljudima je trebalo malo zabave i onog Karijevog šmeka.

Ali, da li je toga bilo potrebno baš toliko, da se na Jokića gotovo uopšte ne gleda kao na čoveka koji opet može da osvoji MVP priznanje?

Tako se bar čini. Možda nije ni čudo, jer poslednjih godina najznačajnija priznanja NBA lige, bar ona pojedinačna, idu Evropljanima.

Luka Dončić je bio „ruki godine“, Nikola je još uvek aktuelni MVP, nasledio je Janisa Adetokumba koji je to bio dvaput. Rudi Gober je najbolji defanzivac, a Bogdan Bogdanović je pre koju godinu bio najbolji igrač utakmice „zvezda u usponu“ na Ol-staru.

Džejms Harden je pre tri i po godine bio poslednji američki igrač koji je osvojio priznanje za najkorisnijeg u sezoni. Durent, koji se sada spominje uz Karija, bio je MVP 2014, a Stef poslednji put 2016.

Zanimljivo je da se za ovu sezonu to očekivalo od Luke Dončića. Zamislite kada bi posle godina dominacije Amerikanaca, sada još i Dončić od Evropljana uzeo to priznanje.

Opet, kad se vratimo na Jokića i vidimo prosek od 26,1 poena, 13,8 skokova i 6,3 asistencije uz odlične procente šuta (59,3 posto iz igre je rekord karijere), to nije za potcenjivanje.

Naprotiv. Nikola ima tri skokova više u proseku nego u MVP sezoni, mada ima dve asistencije manje i približan broj poena, s razlikom u decimalama.

Dakle, on praktično ponavlja ono što je radio i lani. Već smo pisali o tome kako je zanimljivo što je više pažnje na sebe privukao skandalom i udaranjem Markifa Morisa sa leđa, nego svim svojim maestralnim potezima.

Uz sve to, drastično je popravio odbranu zbog koje su ga mnogi novinari kritikovali godinama.

Što bi jedan američki novinar rekao – Jokić igra odbranu Folksvagen Golf u ligi Lamborginija. Efikasna je, ali nije da vam ‘bode oči’. Nije nametljiva.

U tome i jeste stvar. Jokić radi nevidljive stvari i neće lepiti banane ljudima kao Dikembe Mutombo, ili Markus Kembi.

Ipak, drugi je skakač lige iza Gobera, prvi je po broju poena iz reketa (a pritom trojke šutira skoro 39 posto). Ispred njega je samo Dža Morant koji voli da kampuje u reketu i na obruču u trku.

Dodajte na sve to i činjenicu da mu u parametru „Player Impact Estimate“, koji kombinuje sve moguće stvari poput pogođenih, promašenih šuteva, izgubljenih lopti, asistencija, poena, Jokić „šije“ Durenta za celih pet poena (25,3 prema 20,5).

Jokić je i među najboljima u odbrambenom rejtingu uz Gobera sa 96,2 poena na 100 poseda protivnika.

„Imamo drugu odbranu lige posle 13 utakmica. Nikola je sidro i okosnica te odbrane, znači da neke stvari radi dobro“, rekao je Majkl Meloun posle poraza od Dalasa.

To je bio i tek četvrti meč u kom je Denver primio više od stotinu poena. Kada je reč o Kariju i Durentu, nećete ih pronaći u defanzivnim kolonama.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Tako recimo od Durenta ima 2,8 poena manje, ali ima 5,7 skokova više, skoro asistenciju i po više i ukradenu loptu više u proseku. Slično je i sa Karijem, koji ima sedam i po skokova manje od Jokića, približno isti broj asistencija i ukradenih lopti.

Ma džaba dok ne bode oči… Jokić je tiho postao jedan od pouzdanijih defanzivaca u svom timu, a uz napadački arsenal gotovo je nezaustavljiv.

Ni to, kao ni činjenica da mu je PER (indeks efikasnosti igrača) jedan od najboljih u istoriji po sezoni, ne pomažu Jokiću.

Prošle sezone je njegov izbor za MVP-ja bio obrazlagan time što je Džoel Embid odigrao premalo utakmica.

Ovog puta su tu Kari i Durent, ali Jokić se i dalje pita i štošta će zavisiti od toga da li će mu neko od igrača sa klupe konačno pružiti pravu podršku, pa da ima argument više da ponovi prošlosezonski uspeh.

BONUS VIDEO: Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar