Kevin Durant i Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Veliko pojačanje ili...?

„Kevin Durent je zatražio trejd“ – 26 karaktera koji su čitavu NBA ligu digli na noge. Od prvog dana jula, kada je ta informacija objavljena, praktično iz sata u sat smenjuju se informacije, analize, ideje i predlozi vezani za potencijalni trejd jednog od najboljih košarkaša u istoriji, a ni Denver Nagetsi, za koje nastupa Nikola Jokić, nisu izuzeti.

PROČITAJTE JOŠ...

Jednostavno, ne događa se stalno da košarkaš Durentovog kvaliteta zatraži odlazak, pa je jedno od glavnih pitanja među ljubiteljima košarke – kako bi izgledala ekipa u kojoj bi popularni KD udružio snage sa dvostrukim uzastopnim MVP-jem NBA lige?

No, kao i sve u životu, i ova medalja ima dve strane – jednu sjajnu, šljašteću, mogli bismo je nazvati i blistavom u perspektivi, ali to „ali“ koje označava njenu drugu stranu bi moglo da predstavlja kamen spoticanja. I to ne onaj „ludi“, koji stvari diže na neki novi i mnogo lepši nivo, već loši, ružni i ni najmanje prihvatljiv za sve koji navijaju za klub iz Kolorada.

Ipak, kako ne bismo odmah „mračili“, krenućemo od onog pozitivnog. Dakle, šta bi Kevin Durent mogao da donese Nagetsima i zbog čega bi njegov dolazak značio Nikoli Jokiću?

Jedna od glavnih (tačnije, ubedljivo najveća u poslednje dve godine) boljki Denver Nagetsa je činjenica da Jokić gotovo da nije imao podršku. Majkl Porter Džunior i Džamal Marej su više vremena proveli van parketa nego u igri, pa je popularni Džoker morao sam da vuče ekipu. To je bilo dovoljno za plasman u plej-of, ali ne i za iole ozbiljniju ulogu u borbi za titulu.

Samim dolaskom, Durent bi preuzeo ogroman deo odgovornosti, što bi Jokiću znatno olakšalo situaciju, jer bi, čak i u momentima kada se ne nalazi na parketu, imao ko da stvari drži pod kontrolom. O tome da bi odbrana rivala morala da znatno više pažnje posveti nekom drugom igraču, čime bi Jokiću bio otvoren prostor u reketu da radi bukvalno šta god poželi je izlišno i govoriti, dok bi posebna poslastica bile neverovatne asistencije kojima bi centar Nagetsa „hranio“ Durenta. Jednostavno, utisak je da bi Denver dobio jednu savršenu mašinu koja bi mogla bez pardona da zatrpa bukvalno koš svakog rivala.

To bi, na prvi pogled, trebalo da bude dovoljno za iskorak, ali…

To „ali“ dolazi u formi cene koju bi Denver morao da plati za Durenta. Bruklin je, primera radi, predložio Minesota Timbervulvsima razmenu po kojoj bi Karl Entoni Tauns, Entoni Edvards, te četiri pika u budućim draftovima. Iako je teško očekivati da će bilo koji tim pristati na takvu razmenu, jasno je kao dan da će Bruklin – i to sa punim pravom – od zainteresovanih ekipa tražiti da put Njujorka pošalju gotovo sve što imaju. To bi u ovom slučaju, hipotetički, značilo da bi Nagetsi u Netse poslali Mareja, Portera, možda Arona Gordona, plus najmanje tri pika prve runde na draftovima u narednih par godina.

Primera radi, Bličer Riport je predložio sledeći trejd – u Denver bi stigli Durent i Erik Gordon iz Hjustona, Bruklin bi dobio Portera, Gordona, kao i tri pika prve runde, dok bi u Teksas otišli Ben Simons i Zek Nađi.

Kako Nagetsi ionako kubure sa pikovima, jasno je da bi gotovo čitava budućnost ekipe morala da ode put Bruklina, pa je veliko pitanje da li bi u Koloradu to bili spremni da plate.

Sudbina Kevina Durenta bi trebalo da bude rešena u narednim nedeljama – a navijači Denvera se nadaju da je čudo ipak moguće.

U suprotnom preti opasnost da Durent završi u Finiks Sansima, što je po Denver najgora moguća solucija…

BONUS VIDEO  Jokić iznad svih – ko je u top 10 najplaćenijih u NBA istoriji?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar