Nikola Jokić je konačno dobio poštovanje koje zaslužuje, barem među onima koji najbolje poznaju igrače.

ESPN je u najavi nove sezone NBA liga odlučio da napravi anketu među 15 skauta sa nekoliko pitanja vezanim za sadašnjost i budućnost košarke, a to je bio pokazatelj da su i u SAD shvatili da su dani u kojima su Amerikanci najveće zvezde sada prošlost.

PROČITAJTE JOŠ

I to i ne čudi sa obzirom na činjenicu da sve najveće zvezda NBA iz SAD u ovom trenutku imaju između 33 i 39 godina.

Lebron Džejms (38), Kevin Durent (34), Džimi Batler (34), Džejms Harden (Filadelfija) Demijen Lilard (33), Stef Kari (35) predvode tu listu, a od mlađih igrača se ističu imena poput Džejsona Tejtuma i Devina Bukera.

Došlo je do velike promene, pa se po prvi put u istoriji NBA lige desilo da MVP lige pet godina zaredom nije nijedan Amerikanac. Dva puta je tu nagradu odneo Janis Adetokumbo, dva puta Nikola Jokić i poslednji put Džoel Embid, koji će verovatno nastupati za reprezentaciju Francuske.

Skauti smatraju da je najbolji NBA igrač u ovom trenutku upravo Jokić (13 glasova), a drugi na toj listi je dobio samo dva glasa – Janis Adetokumbo.

Uostalom pitanje jednog skauta najbolje je pokazalo šta misle o srpskom centru: Ko bi drugi bio najbolji u ligi?

U prve četiri sezone nije dobio nijedan glas, ali sada nakon osvojenog šampionskog pehara na Jokića gledaju potpuno drugačiji. Srpski centar ubedljivo vodi i u glasanju ko će biti MVP u novoj sezoni. Čak devet od 15 glasova otišlo je Jokiću, od kog se očekuje da vrati trofej „Majkla Džordana“ u sopstvenu vitrinu.

„Jednostavno je toliko dobar. To je održivost“, kaže skaut sa Istoka o Jokiću. I zaista po mnogim naprednim statistikama je Jokić ubedljivo najbolji ofanzivni igrač i najčešće ima najviše udela u poenima koje postižu Nagetsi.

Očekuje se da se za MVP titulu bori sa Tejtumom i Adetokumbom koji su dobili po dva glasa.

Čak se u bukmejkeri slažu da Jokić ima najveće šanse da osvoji MVP nagradu, a ukoliko to uspe da uradi postaće tek deveti igrač u istoriji lige koji je najmanje tri puta osvajao ovu nagradu. Uostalom, gledajući statistički i prošle sezone je bio bolji od Embida jer je beležio 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija po susretu uz šut iz igre od 63,2 odsto. Ipak, narativ je tada uradio svoje, a sada posle plej-ofa iz snova sve se promenilo.

Jokić konačno dobija poštovanje koje je zaslužio krvavim radom, ali i time što su njegovi potezi omiljeni među publikom jer spadaju u red onih nekonvencionalnih. Jedina bitna kategorija u kojoj skauti (u anketi su anonimni) ne vide sa sigurnošću Jokića jeste da li će biti najbolji igrač lige za pet godina. Najveće šanse se tu daju Luki Dončiću (šest glasova), Jokić je dobio dva glasa, kao i Viktor Vembanjama (koji još uvek nije debitovao u NBA), a tri je dobio Entoni Edvards. Ipak, to i ne čudi kada se zna da je Jokić saigrač poručio da ne očekuje da gleda srpskog centra predugo u SAD.

„Mislim da će se samo odjaviti u nekom trenutku, kao Beri Senders u NFL. Mislim da će igrati još pet, šest sezona. Ima 28 godina, a mislim da neće igrati duže od svoje 34. godine. Možda do 35. Mislim da će tada otići u Srbiju i neće se vraćati u SAD. Jednostavno, ne vidim da igra u NBA sa 39 godina“, poručio je Ostin Rivers, saigrač Jokića u Nagetsima.

Srpski centar se i dalje nalazi na odmoru, a Denver je zakazao prozivku za 3. oktobar.

U predsezoni će Nagetsi odigrati pet mečeva, najpre protiv Finiks Sansa (11. oktobar), zatim dve utakmice sa Čikago Bulsima (13. i 16. oktobar), a onda i dve sa Los Anđeles Klipersima (18. i 20. oktobar). Prvi meč u novoj sezoni aktuelni šampioni će igrati protiv Lejkersa 24. oktobra.

BONUS VIDEO Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar