Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Biti ili ne biti za Jokića i Denver.

Odigrao je Nikola Jokić još jednu spektakularnu sezonu i istakao kandidturu da ponovo bude MVP. Individualno, nema šta da se zameri najboljem košarakašu planete.

Ipak, na kraju dana broje se trofeji, a do titule vodi trnovit put kroz plej-of.

PROČITAJTE JOŠ

Denver je predvođen Jokićem uprkos povredama dva bitna igrača došao do šestog mesta i okršaja sa Golden Stejt Voriorsima. Dali su sebi šansu Nagetsi da se bore kroz plej-of i da uprkos problemima probaju iz drugog plana da osvoje titulu.

Voriorsi su ekipa sa kojom mogu da igraju i koja im stilski odgovara, pa bez obzira na prednost domaćeg terena rivala, imaju priliku da prođu u narednu rundu.

Tokom regularne sezone, svaki od četiri meča Voriorsa i Nagetsa je bio na nož. Svaki tim je ove sezone postigao 439 poena jedan protiv drugog, iako je Denver pobedio u tri od četiri direktna susreta sa Voriorsima.

Poslednji duel su dobili Voriorsi sa 11 poena prednosti.

Ono što bi Denveru moglo da ide na ruku, jeste činjenica da je najbolji igrač rivala Stef Kari upitan za početak serije, a posle odsustva zbog povrede, pitanje je u kakvom će ritmu biti po povratku.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

U svim duelima, jedan od ključnih faktora je bio šut, naročito onaj za tri poena Golden Stejta je u poslednjem meču pogodio sedam trojki više uz očajne procente Nagetsa koje nisu kompentzovali u šutu za dva.

Voriorsi su imali sedam pogođenih trojki više i u trećem meče, ali je tada Denver mnogo bolje šutirao, sa mnogo boljim procentima i uz dominaciju u reketu uspeo da odnese pobedu.

Upravo će šut za tri poena biti značajan faktor. Voriorsi su identitet izgradili kao ekipa koja sjajno šutira iza linije 7,25. Kari i Tomspon su šuterske ubice, a uz Džordana Pula to je ozbiljan vatreni potencijal.

Drejmon Grin se sjajno uklapa u tu priču, razigrava sa vrha posta, kreira višak, postavlja blokove i tu će Denver morati prilično da radi kako bi usporio napad rivala.

Sa druge strane, neće biti lako ni Voriorsima. Jokić nema adekvatnog čuvara, i može da dominira ui u reketu i sa linije za tri poena i da napada šutom i prodorom. Zato će za njega i Denver biti bitno da Hajland , Barton i ostali budu precizni i realizuju sve otvorene šuteve kojih će sigurno biti posle udvajanja Jokića.

Kari je predvodio Voriorse u poentiranju u svakoj od tri utakmice koje je igrao protiv Denvera ove sezone, uključujući 34 poena u poslednjem meču u kojem suzavršili utakmicu serijom od 13-0 u pobedi od 113-102 u Denveru u martu.

Pul je u proseku postizao 22,7 poena i 6,3 asistencije u timu protiv Denvera ove sezone, a novajlija Mozes Mudi postigao je rekordnih 30 poena u utakmici 7. marta u kojoj su Voriorsii bili bez osam igrača, uključujući Karija, Tompsona, Grina i Viginsa.

Za Denver, centar Nikola Jokić je bio u središtu svega, koji je ove sezone protiv Voriorsa beležio prosečno 28,0 poena, 15,8 skokova i 8,8 asistencija.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: TAnjug/AP Photo/David Zalubowski

Monte Moris je takođe bio sjajan posebno sa svojom trojkom za pobedu pobedila u 117-116 u Čejs centru 16. februara, poslednjoj utakmici pre Ol-star pauze.

Iako imaju igrače sa šampionskim iskustovm, Karija, Tompsona, Grina, ovo će biti prva NBA postsezona za Pula, Kumingu, Demiona Lija, Gerija Pejtona II, Mozesa Mudija i Huana Toskano-Andersona.

Ovo je četvrti uzastopni nastup u plej-of za Nagetse, i oni su prošli iz prvog kola u svakom od prva tri, uključujući uzbudljiv put ka finalu Zapadne konferencije 2020. godine. Džamal ​​Marej je bio odličan igrač u tom nizu, ali još nije odigrao utakmicu ove sezone zbog oporavka od operacije kolena.
Kao rezultat toga, centar Nikola Jokić je nosio teret za Denver, u MVP vrednoj sezoni.

Bio je šesti najbolji strelac (27,1 poena), drugi po skokovima (13,8 rpg). ) i osmi u asistencijama (7,9 apg). Jokić je imao 19 tripl-dabl ove sezone i on je u osnovi svega što Denver radi.

Pored toga, Aaron Gordon je podigao svoju igru u poslednje vreme, postižući u proseku 22 poena u poslednje četiri utakmice, a bek Monte Moris je u proseku postizao 16,7 poena protiv Golden stejta ove sezone.

Dok je Denver kao ekipa na ligaškom proseku u šutu za tri poena, oni imaju četiri igrača – Vila Bartona, Bounsa Hajlanda, Brina Forbsa i Monte Morisa – u proseku preko 1,5 trojki po utakmici, od kojih svi šutiraju. preko 36 odsto sa distance.

Pažnja koju Jokić privlači svakako otvara prilikee za njegove saigrače, pa ne čudi što je Denver treći u ligi po asistencijama (27,8 apg) i drugi po procentu šuta (48,3 odsto). Kako se Voriorsi nose sa Jokićem će svakako biti odeo na koji treba obratiti pažnju dok se NBA plej-of dešava u Čejs centru.

BONUS VIDEO Noć za istoriju NBA, cela hala ovacijama ispratila rekord Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar