Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Au, kakav meč.

Prošle godine je NBA liga napravila grešku kada je odlučila da Denver nije dovoljno atraktivan tim da se gleda u toku božićnog programa.

PROČITAJTE JOŠ

Ovog puta je ta greška ispravljena, a Denver ne samo da je igrao, već je bio domaćin Finiksu (128:125) i taj meč je zakazan za poslednji u danu.

Još jednom je sve počinjalo i završavalo se sa srpskim centrom koji je upisao i treći tripl-dabl u četiri poslednja susreta. Nikola Jokić je na terenu proveo 38 minuta, postigao je 41 poena (niko nikada nije dao više od Jokića na Božić u Denveru) uz 15 skokova i 15 asistencija (ključne tri u završnici produžetka). Uz to je stigao i do najviše poena u jednom tripl-dablu na Božić u istoriji NBA.

Impresivan je način na koji je birao šuteve, pa je meč završio sa 16 od 25 pogođenih šuteva iz igre, te 2/4 za tri poena. Jokić je pogodio bitne poene na minut i 17 sekundi do kraja susreta kojim se Denver približio na 112:111. Nakon toga je sa Marejem odigrao sjajan pik en rol, pa je rezultat 113:113 značio da će Finiks imati 10,7 sekundi da upiše trijumf.

A onda je Mikel Bridžis napravio faul u napadu, pa je Denver imao 4,7 sekundi da upiše trijumf. Ipak, Džamal Marej je izblokiran, a nije ni želeo da doda loptu do Jokića.

Imao je veliku podršku u Eronu Gordonu koji je upisao 28 poena i 13 skokova, dok je Džamal Marej uz 26 poena dodao i po pet skokova i asistencije. Gordon je imao čitav niz atraktivnih zakucavanja, ali nijedno nije ni blizu onom na 24 sekundi do kraja produžetka. Gotovo je preskočio Šameta, a onda su sudije sudile faul u napadu.

Ubrzo je sramna odluka preinačena, pa je odlučeno da se prizna zakucavanje uz dodatno slobodno bacanje. Ovo se desilo na 24 sekundi do kraja produžetka, pa je Gordon kasnije promašio bacanje i uhvatio loptu. Tako je postao pravi meč viner jer je Denver došao do neuhvatljive prednosti.

Jokić je oduševio i Kevina Garneta koji je kratko napisao „Jokić igra prelepu košarku“.

Lendri Šamet je bio najraspoloženiji u Finiksu sa 31 poenom, dva skoka i šest asistencija, a pratio ga je Deandre Ejton sa 22 poena i 16 skokova.

Iako je u jednom trenutku Denver bio u ozbiljnom zaostatku od sredine prve deonice učinak je bio 62:42 za Finiks, a onda se probudila ekipa iz Kolorada.

Na dva minuta do kraja je Majkl Porter Junior pogodio jedno slobodno bacanje i izjednačio rezultat na 109:109.


NBA rezultati, 26. decembar

Golden Stejt – Memfis 123:109

Denver – Finiks

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Denver - Finiks 128:125