ABA liga
Foto: ABA/Igokea/Nenad Vuruna

Upravni odbor Ženske ABA (WABA) lige je doneo odluku da prekine sezonu i proglasi ekupu Budućnosti šampionom.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu, otkazan je F4 turnir koji je trebalo da se odigra 21. i 22. marta u Staroj Zagori.

„Konačni plasman ekipa se određuje plasmanom posle završenog regularnog, ligaškog dela takmičenja. Prvak WABA lige za sezonu 2019/20 godinu je ŽKK Budućnost Bemaks“, navedeno je.

U nastavku saopštenja je objavljen i kompletan poredak.

„Ostale ekipe osvojile su sledeći konačni plasman: 2.Cinkarna Celje, 3.Montana 2003, 4.Beroe Stara Zagora, 5.Kraljevo, 6.RMU Banovići, 7.Partizan 1953, 8.Crvena zvezda Kombank, 9. Orlovi, 10.Trešnjevka 2009“, piše u saopštenju.

Odlučene su i šampionke u mlađim kategorijama, za igračice mlađe od 17 i 15 godina.

„Prvak kadetske i pionirske WABA lige je ŽKK Cinkarna Celje“, navedeno je.

U saopštenju se dodaje da će dodela nagrada klubovima u svim selekcijama biti organizovana u okviru sledeće Skupštine WABA lige.

„U ime Upravnog odbora i svih ostalih saradnika WABA lige želimo vam se iskreno zahvaliti za vašu konstruktivnu i korektnu saradnju u sezoni 2019/20. Na taj naćin završavamo već 19. sezonu WABA lige, što samo dokazuje kako dugu tradiciju i bogatu istoriju ima ovo takmićenje u našem regionu. Na žalost vanredna situacija nas je ove godine sprečila, da organizujemo završne turnire, ali svakako moramo biti svesni, da je zdravlje, igračica, trenera, sportskih radnika i gledalaca na prvom mestu i da se u trenutnoj situaciji moramo ponašati maksimalno odgovorno“, zaključuje se.

Ideju o tome da bi šampion mogao da bude proglašen ukoliko se sezona obustavi na osnovu plasmana iz regularnog dela prvenstva je ranije izneo predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović.

„Ako zbog više sile odlaganje nije moguće, kao 1999. godine, u cilju zaštite zdravlja svih aktera, posebno igrača, ali i regularnosti lige, stanje na tabeli nakon regularnog dela takmičenja bi trebalo proglasiti konačnim“, rekao je Mijailović.

Na to je stigao i odgovor iz KK Crvena zvezda.

„Bez namere da kao klub bilo šta prejudiciramo, sve predloge da se u slučaju nemogućnosti odigravanja bilo kog takmičenja u narednom periodu ili takozvane ‘više sile’ trenutni plasman u ABA ligi proglasi i konačnim, smatramo izuzetno neozbiljnim jer je KK Crvena zvezda mts kao jedini učesnik iz regiona u Evroligi bio u novom režimu takmičenja pod neuporedivo većim opterećenjem u odnosu na ostale klubove“, navedeno je u saopštenju.

ABA liga se u ovom slučaju još nije oglasila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram