Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaš Crvene zvezde Nikola Topić zvanično se prijavio za draft NBA lige i uskoro će postati novi igrač iz Srbije koji će zaigrati u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu.

Mladi as se za ovaj potez odlučio nakon odlične sezone u dresu Mege, a onda i u Crvenoj zvezdi, za koju je igrao do povrede koja ga je udaljila od terena.

Topić (18) je u januaru prešao iz Mege u Zvezdu, ali se veoma brzo povredio, posle samo tri utakmice za crveno-bele i od tad se nije vraćao na teren.

PROČITAJTE JOŠ

Američki mediji predviđaju Topiću između 3. i 6. mesta na draftu koji će biti održan 26. i 27. juna u Bruklinu za prvu, a onda i za drugu rundu u ESPN studiju na Menhetnu.

Pretpostavlja se da je mladi plej jedan od prvih izbora San Antonio Sparsa kako bi igrao u paru sa Viktorom Vembanjamom i tako stvorio moćan evropski tandem u NBA.

Foto: STARSPORT

Topić je odigrao tek jednu i po utakmicu u Evroligi. Dok je on bio na parketu Zvezda je pobedila Fenerbahče u Istanbulu i Partizan u Areni.

Srbin je za 14 utakmica u ABA ligi beležio 17,9 poena, uz 3,6 skokova i 6,8 asistencija za 33,4 minuta u proseku. Kako je blistao u regionalnom takmičenju, za sve dobre partije dobio je nagradu za najvećeg talenta ABA lige.

U glasanju novinara i navijača je bio ispred Nikole Đurišića iz Mege i Davida Mirkovića iz Studentskog centra.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Topić ima sjajnu promenu ritma, veoma je brz, što mu omogućava da u tranziciji bude veoma uspešan. Iz prodora uvek preti, odličan je pik-en-rol igrač i asistent, a deluje da igra i te kako zrelo bez obzira na tinejdžerske godine.

Šut sa distance možda nije još uvek „doteran“, ali Topić se ne libi da potegne trojku, čak i u nekim bitnim trenucima, pa deluje da će u budućnosti pojačati i procente. Ne važi Topić ni za specijalistu u defanzivi, ali daleko od toga da ne zna da je igra, pa deluje da će i u budućnosti moći da se nosi sa različitim tipovima plejmejkera i bekova.

Foto: STARSPORT

U prilog tome ide i njegova visina (1,98 m), a treba očekivati da će i fizički mnogo napredovati, iako ni sada ne stoji loše, što se vidi po intenzitetu kojim je igrao ove sezone.

Topić je prošlog leta bio i MVP Evropskog prvenstva za košarkaše do 18 godina, a vodio je Srbiju do zlata, koje će se dugo pamtiti.

Još jedan Nikola na NBA draftu

Nikola Đurišić, mladi as Mege i reprezentacije Srbije, prijavio se za NBA draft koji će se održati ovog leta (26. i 27. jun).

Đurišić je ove godine u ABA ligi beležio 14,4 poena uz 3,4 asistencije i 2,7 skokova, dok ima samo 20 godina.

Prema projekcijama Đurišić je osmi najbolji bek na predstojećem draftu i nalazi se iznad sina Lebrona Džejmsa, Bronija, za dve pozicije.

Nikola Đurišić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

Đurišić se prijavio i za prethodni NBA draft, ali se na kraju povukao i odlučio da je najbolje da to uradi ove godine.

Pre Mege, reprezentativac Srbije je nosio dres OKK Beograda, a u mlađim selekcijama branio je i boje Banjice.

BONUS VIDEO Tripl-dabl Nikole Jokića protiv Klipersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar