Nikola Jokić i Kevin Durant Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kajri Irving došao je u Dalas kod Luke Dončića, Rasel Vestbruk otišao je iz Lejkersa u Jutu, a vrhunac je bio prelazak Kevina Durenta u Finiks koji sada ima supertim.

Stidljivo su se najavljivali veliki trejdovi u završnici prelaznog roka NBA lige, a onda se dogodio zemljotres u samo nekoliko sati koji je u potpunosti promenio kontekst i značajno uticao na ishod borbe za titulu ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi su potez povukli Los Anđeles Lejkersi i u razmeni sa još dva tima odlučili da isprave dve greške koje su napravili prethodnih godina, i tako spasu šta se može od tekuće sezone.

RASEL DOŠAO, RASEL OTIŠAO

U „grad anđela“ se vratio Dianđelo Rasel, plejmejker Minesote kojeg su Lejkersi drafotvali 2015, pa ga dve godine kasnije poslali u Bruklin za veterana Bruka Lopeza i prava na Kajla Kuzmu.

Bio je to loš potez Lejkersa, a Rasel se preko Golden Stejta i Minesote vratio kući.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Lejkersi su pored Rasela dobili i Malika Bizlija i Džejmsa Vanderbilta, a ključna stvar je da bi Rasel i Bizli trebalo da pomognu uz već dovedenog Ruija Hačimuru da se tim pomeri sa dna kada su u pitanju šut za tri poena i napadačka igra.
Lebron Džejms i Entoni Dejvis su tako dobili mnogo kompaktibilniju spoljnu liniju u lovu na plej-of, pošto se Lejkersi trenutno nalaze na 13. mestu Zapada.

Drugu veliku grešku su ispravili odlaskom Rasela Vestbruka koji je poslat u ekipu Jute. Došao je da kao treći superstar vrati Lejkerse u priču za titulu, ali se ispostavio kao veliki teret, pa su odlučili da ga proslede dalje.

Juta je dolaskom Vestbruka napravila i poslednji korak ka potpunoj rekonstrukciji tima. Nakon što su se pre početka sezone poslali Donovana Mičela u Klivlend i Rudija Gobera u Minesotu, sada je i poslednji superstar Majkl Konli napustio ekipu iz Solt Lejk Sitija.

Vestbruk će u ekipi ostati do kraja sezone, kada će njegov ugovor biti otkupljen, pa će imati ogroman prostor u budžetu i mnoštvo pikova koje su dobili u trejdovima da krenu da grade ekipu od nule. Minesota je dolaskom Konlija dobila igrača koji je bolji razigravač od Rasela i bolje se uklapa uz Entonija Edvardsa, Rudija Gobera i Karla Entonija Taunsa.

DURENT OPET U SUPERTIMU

Najveći trejd je usledio nedugo potom i u mnogo većoj meri promenio borbu za titulu. Nakon što je Kajri Irving poslat u Dalas, Bruklin je i definitivno odustao od veliko projekta sa mega zvezdama i stavio tačku i na priču sa Kevinom Durentom.

Jedna od najvećih zvezda NBA lige u prethodnih desetak godina poslata je u Finiks Sanse koji su rešili da idu na sve ili ništa.

Ekipa koja je pre dve sezone igrala veliko finale i koja je i ove sezonu ušla kao jedan od favorita za titulu, zbog povreda nije blistala, pa su u Arizoni odlučili da povuku hazarderski potez.

Kevin Durent
Kevin Durent; Foto: Tanjug/AP Photo/Paul Beaty

Oopravili su se Kris Pol i Devin Buker i uz Deandre Ejtona sada dolaskom Durenta imaju najmoćniju četvorku u ligi. Procenjeno je da je Polu ostalo još malo vrhunske košarke, a mladi centar Ejton po svemu sudeći neće prihvatiti ponudu i na leto će napustiti Finiks.

„Sunca“ tako postaju jedan od velikih favorita i najveća prepreka ekipi Denvera da se domogne titule. Nikola Jokić i družina su neprikosnoveni na Zapadu i hitaju ka prvom mestu pred plej-of, ali će Finiks, koji ih je pre dve godine počistio, sada biti ogroman izazov.

Moraće Jokić da nastavi sa možda i najboljom individualnom sezonom u istoriji košarke da bi ovako moćan Finiks preskočio i nadigrao.

Finiks je morao za Durenta da se odrekne tri izuzetno bitna igrača u vidu Džeja Kraudera, Majlsa Bridžisa i Kamerona Džonsona, i čak četiri pika perve runde u narednim godinama, a u Sanse je došao i Ti Džej Voren.

Biće ozbiljan izaov da u Finiksu sasatve pravu rotaciju, jer će im klupa biti jedna od najlošijih u ligi, a dve zvezde Pol i Durent sklone povredama, ali se u plej-ofu ionako uloga klupe znatno smanjuje, a posle ovoga neće biti prilike za popravni.

U senci dva velika trejda, Jakob Poetl se iz San Antonija vratio kući u Toronto u zamenu za Kema Birča, pa su tako dve ekipe razmenile rezervne centre.

LUDI TREJDOVI DENVERA

Nakon prilično mirnog perioda, usledilo je pravo ludilo pred sam kraj NBA trejd dedlajna (perioda).

Jokićev Denver je bio najaktivniji pošto je izvršio dva trejda. Nagetsi su put Los Anđelesa poslali tri pika druge runde, dok će u Kolorado preći Tomas Brajant, koji će imati ulogu rezervnog centra.

Ubrzo nakon toga u isti grad, samo drugi klub, poslali su Bounsa Hajlanda, dok su Nagetsi dobili dva pika druge runde.

Uprkos najavama da bi mogao da promeni sredinu, Bogdan Bogdanović je ostao u redovima Atlante.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanović; Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowme

Milvoki Baksi su u zamenu za pet pikova uspeli da iz Bruklin Netsa pokupe iskusnog Džeja Kraudera, dok je u trejdu tri tima Bogdanović dobio pojačanje.

Sadik Bej je novi košarkaš Atlanta Hoksa, dok je bivši centar Golden Stejt Voriorsa Džejms Vajzmen postao novi igrač Detroit Pistonsa.

Hrvatski reprezentativac Dario Šarić zamenio je dres Finiks Sansa bojama Oklahoma Siti Tandera, te će Aleksej Pokuševski imati Balkanca u svom timu.

Gruzijski centar Goga Bitadze dobio je otkaz u Indijana Pejsersima, i sada će bivši igrač Mege sigurno biti na radaru evropskih timova.

Malo ko je očekivao da će Lejkersi pred sam kraj poslati jednog od omiljenih saigrača Lebrona Džejmsa u drugi tim.

Patrik Beverli u trejdu poslat u Orlando, u zamenu za mladog centra Mo Bambu.

Voriorsi su u svoje redove vratili Gerija Pejtona koji je bio ključ njihove titule prošle sezone, dok su Klipersi poslali Džona Vola u Roketse, a kod njih je stigao veteran Erik Gordon.

Sve su završili ponovo Klipersi, koji su zamenili plejmejkera Redžija Džeksona za centra Šarlot Hornetsa Mejsona Plamlija.

BONUS VIDEO Jokić i Denver počistili Kliperse