Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nekadašnji srpski košarkaš i reprezentativac Igor Rakočević prokomentarisao je polemiku koja se prethodnih dana razbuktala u svetu košarke.

Začudo, pokrenuo ju je atetičar i najbrži čovek današnjice Noa Lajls koji je rekao da NBA klubovi ne bi trebalo sebi da prišivaju etiketu „šampiona sveta“ kad osvoje titulu u NBA ligi.

PROČITAJTE JOŠ:

Na njegovu stranu stao je Rakočević koji ne misli da bi NBA igrači ne bi trebalo da misle da bi dominirali po drugačijim pravilima od njihovih.

Američka profesionalna liga jeste najjača na svetu, ali se umnogome razlikuje i po pravilima i po stilu igre od onoga što se neguje sa druge strane okeana.

„Kada gledam finale NBA lige iznad njihovih glava visi natpis ‘svetski šampioni’. Svetski šampioni čega? Sjedinjenih Država? Nemojte pogrešno da me razumete. Ja stvarno volim moju državu. I to ponekad… Ali to nije svet, to nije svet, mi smo svet. Mi ovde imamo svaku državu koja se bori, sportisti nose svoju zastavu da pokažu koga predstavljaju. Nema nikakvih zastava u NBA ligi“, rekao je Lajls na konferenciji za medije.

Usledio je žestok odgovor američkih NBA zvezda koje su prozivale Lajlsa, a jedan od oštrijih komentara dao je Kevin Durent koji je pozvao „nekog da pomogne bratu“.

Devin Buker, Dejmijan Lilard, Aron Gordon i brojni drugi su Lajlsov komentar gledali s nipodaštavanjem, dok Rakočević deli njegovo mišljenje i navodi argumente.

„NBA timovi koji osvoje titulu sebe nazivaju šampionima sveta. To je zabluda. Niste pobedili nikoga van SAD. Čak i ako je mnogo najboljih igrača na svetu u NBA. Najbolji tim u NBA pobedio bi najbolji neamerički tim po NBA pravilima, ali po pravilima FIBA? Srećno u tome. Šanse su u najboljem slučaju 50:50“, poručio je Rakočević na Tviteru.

Inače, šampion NBA lige je prošle sezone bio tim Denver Nagetsa koji je nošen dominantnim partijama Nikole Jokića i Džamala Mareja osvojio trofej Lerija O’Brajena.

BONUS VIDEO: „Oni spavaju i sanjaju“: Pešić prekinuo Bogdanovića, kapiten „orlova“ nije mogao da dođe sebi od smeha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar