Džamal Marej povreda
Foto: Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu)

Deni Avdija košarkaš Vašington Vizardsa je završio sezonu zbog teške povrede članka, zbog koje su morali da ga iznose sa terena, i postao još jedan igrač u nizu na podugačkoj listi teže povređenih nba košarkaša.

Pre njega je sezonu završio i Džamal Marej koji će propustiti i početak sledeće, čime je otežao put Denveru za osvajanje titule prvaka.

PROČITAJTE JOŠ

Nova teška povreda na terenima NBA lige, samo je još više ukazala na problem zbog kojih su i brojni menadžeri i vlasnici klubova podigli svoj glas.

Nekoliko generalnih menadžera je uz podršku klupskih lekara, okrivilo previše zgusnut raspored utakmica, koji je dodatno naglašen zbog odloženih mečeva, za veliki broj teških povreda igrača.

„Raspored je brutalan, najgori koji smo vidlei u poslednjih 25 godina“, glasi zajednički stav trenera i legendi lige.

Prema podacima Elias Sport Biroa, zvanične agencije za statistiku za američke sportove, najveće zvezde NBA lige, igrači koji su učestvovali na ol-staru, propustili su 15 posto utakmica ove sezone. Ako se taj trend nastavi, ovo će biti druga najgora sezona po tim parametrima u istoriji NBA.

Brojke su bile gore samo u sezoni 2014/2014 kada su superstarovi propustili 16.8 posto mečeva.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Wass

Ključ ovakvih brojeva nalazi se u zgusnutom rasporedu i neadekvatnoj pripremi zbog pandemije koronavirusa.

Iako mnogi klupski zvaničnici tvrde, da su još pred početak sezone istakli zabrinutost da će ovoliki broj mečeva koji moraju biti odigrani do početka Olimpijskih igara sa kasnijim početkom imati veliki uticaj i posledice po zdravlje igrača, sve je gurnuto pod tepih zarad finansijskih interesa.

Jednostavno, skupa TV prava, od kojih NBA zarađuje ogroman novac, nisu smela da se stave u zapećak nakon svih posledica koje je korona imala na zaradu u sportu uopšte.

Rukovodstvo lige je pokušalo da problem reši fleksibilnijimm rasporedom i smanjenim brojem putovanja, organizujući i po dva uzastopna meča sa istim rivalom u istom gradu, što je trebalo da rezultira sa 25 posto manje letova nego prethodnih godina. To je trebalo da donese i mnogo manje mečeva zbijenih u samo nekoliko dana.

Ali, plan je pokvario koronavirus.

Veliki broj mečeva je odlagan i raspored je morao da se prilagođava, što je izazvalo dodatne probleme. Čak 32 utakmice su morale da dobiju nove termine. Neki timovi u posebno bili pogođeni zbog toga, a prema zvaničnim podacima, prosečan broj mečeva na nedeljnom nivou je porastao u odnosu na prethodne godine.

Broj mečeva na nedeljnom nivou je prošle godine bio 3.42, a ove je narastao na 3.6. Brojke su još gore , ako se uzme period posle ol-stara, kada je brojka došla do 3.75 mečeva svake nedelje po jednom timu u proseku.

To je rezultiralo većim opterećenjem, značajno skraćenim periodom za oporavak i treninge, i u konačnom zbiru, veći broj povreda koje su nanele ozbiljnu štetu ekipama.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Zbog toga je došlo i do domino efekta – rezerve koje nisu navikle na toliku minutažu i takvo opterećenje, odjednom su morale da uskoče u povećanu ulogu i veću potrošnju, bez prethodne adekvatne pripreme.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedan od problema koji je uneo dodatno opterećenje jeste i kovid protokol, koji podrazumeva svakodnevna naporna testiranja u jutarnjim satima, koja u kombinaciji sa putovanjima dodatno umaraju igrače, koji bi posle letova i kasnijih dolazaka u hotele, morali rano da ustaju i time dodatno skraćivali vreme za odmor.

Jedan od trenera je to živopisno opisao.

„Igrači hodaju ka sobama za testiranje kao da su starci od 900 godina“.

Takav tempo, je doneo i drugi problem – utakmice su postale mnogo manje kompetitivne.

Prema podacima, čak 52.6 posto mečeva je završeno dvocifrenom razlikom, što je najveći postotak od sezone 1971/1972, čime je ubijena draž, jer je malo onih utakmica koje se rešavaju na jednu loptu.

Svesni rizika koji preuzimaju, dok gledaju kako im se saigrači i protivnici povređuju, igrači su jednostavno odlučili da povuku ručnu kada god za to imaju priliku, kako bi za plej-of utakmice mogli da pruže maksimum.

Ekipe poput Denvera, neće imati taj luksuz zbog povrede Džamala Mareja, koja je našeg Nikolu Jokića ostavila bez glavnog saigrača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar