Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, nije po treći put postao MVP NBA lige, nakon što je to zvanje otišlo put Filadelfije u ruke Džoela Embida, nakon višemesečnih pritisaka od strane brojnih američkih novinara i navijača.

Embid je sa Filadelfijom u ligaškom delu zauzeo treće mesto Istočne konferencije sa skorom 54-28, a prosečno je na 66 utakmica beležio 33,1 poen po meču, zbog čega je po drugi put zaredom proglašen za najboljeg strelca NBA lige, čime je postao prvi centar još od Boba Mekadua koji je 1970-ih predvodio NBA strelce.

Pored poena, Embid je prosečno beležio 33,6 minuta po meču, uz 10,2 skoka po meču i 4,2 asistencije.

PROČITAJTE JOŠ:

Poređenja radi, centar tima iz Kolorada odigrao je 69 utakmica, prosečno na terenu provodio 33,7 minuta, za to vreme beležio 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija po meču, čime je vodio Nagetse do prvog mesta Zapadne konferencije sa skorom 53-29.

Malo je falilo Jokiću da ima tripl-dabl u proseku, ali Srbin nikada nije jurio statistiku, a MVP nagrada nije bila u fokusu njegovog interesovanja.

„Nula interesovanja. Nadam se da će biti sunčan dan, pa ću verovatno biti u bazenu“, nasmejao je Jokić nedavno sve odgovorom na pitanje da li planira da gleda dodelu MVP nagrade.

Ono što je mnoge iznenadilo jeste razlika u broju glasova i prednost koju je Embid imao u odnosu na Jokića.

Ako uzmemo u obzir da je bila velika diskusija oko toga ko više zaslužuje ovu nagradu, onda su rezultati glasanja sramota jer ispada da je Embid imao dominantnu sezonu i da je bio dve klase iznad Jokića.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Od ukupno 100 glasova za prvo mesto, Embid je bio ubedljivo prvi.

Dobio je 73 glasova za prvo mesto u MVP trci. Nikola Jokić dobio je 15, dok je Janis Adetokumbo dobio 12. Jokić je kod čak 52 novinara bio drugi izbor u glasanju, Embid kod 25, dok je Janis drugii pik bio kod 23 novinara.

Janis je dobio 65 glasova za treće mesto, Jokić 32, a Embid samo dva. Na kraju, dosta nerealna razlika – 915 poena za Kamerunca i samo 674 za Somborca.

Ono što posebno upada u oči, jeste da neko nije Jokiću dao glas uopšte, čak ga nije video ni u top 5 igrača NBA lige, a čak je i Janis imao ukupno 100 glasanja, kao i Embid, dok je Jokić stao na 99.

PROČITAJTE JOŠ:

Embid je po saznanju da je postao MVP zaplakao, hvatao se za glavu u neverici, a te trenutke čekao je verovatno kroz celu karijeru. Na kraju su njegove priče i „kukanja“ odnele pobedu, te sada više ne može da se priča o tome kako je „zakinut“ za nagradu koju je zaslužio svojim partijama na terenu.

I dok je Embid u neverici proživljavao trenutke koje će pamtiti ceo život, Denver je imao odgovor koji je nasmejao mnoge.

„Izgleda da je u svakom slučaju dan za bazen“, napisali su iz redova Denvera na društvenim mrežama uz sliku Jokića kako se smeje.

Denver je imao još jednu objavu sa snimkom Jokića uz opis „Naš MVP“.

Nikola Jokić i Džoel Embid Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Jokić je definitivno imao više statističkih argumenata da bude MVP, njegovi potezi dugo će se vrteti po špicama, a teško je reći u kojim je to segmentima Embid bio bolji sem u poenima i nešto malo u defanzivi.

Denver je na kraju imao bolji skor od Filadelfije, a Jokić je imao 29 tripl-dablova, po čemu mu apsolutno niko drugi nije bio ni blizu.

Embid jeste bio bolji u jednom direktnom duelu protiv Jokića, ali se u Denveru nije pojavio pune četiri godine, zbog čega se našao na udaru mnogobrojnih navijača.

O Jokićevim procentima šuta (63%) i plejmejkerskim sposobnostima suvišno je trošiti reči, odigrao je Nikola verovatno još bolju sezonu od onih u kojima je bio MVP, ali ovoga puta nagrada neće završiti u njegovim rukama. On zbog toga ne mari mnogo, već sa Denverom grabi ka tituli, a trenutno u seriji vodi protiv Finiks Sansa sa 2-0.

Ukoliko osvoji titulu sa Nagetsima, Jokić će svima pokazati koliko je veliki i zašto je najbolji košarkaš sveta.

BONUS VIDEO Berić bacio papire posle Partizana, nasmejao voditelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare