Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Iskustvo na strani Golden Stejta, Boston pun elana i mlade nergije

U noći između četvrtka i petka počinje veliko finale NBA lige u kom će igrati košarkaš Golden Stejt Voriorsa i Boston Seltiksa.

PROČITAJTE JOŠ:

Golden Stejt igra u finalu šesti put u poslednjih osam sezona, a Boston će se prvi put boriti za trofej od 2010. godine.

Obe ekipe odigrale su svih 76 sezona u NBA ligi, Boston ima 17 titula, po čemu je izjednačen sa Los Anđeles Lejkersima na prvom mestu večne liste, a Golden Stejt sa šest titula deli treće mesto sa Čikagom. Seltiksi su poslednji put bili šampioni 2008. godine, a Voriorsi 2018.

Ekipa iz San Franciska doživela je i pet neuspeha u finalima, od kojih su čak dva u poslednjih šest godina.

Interesantan podatak je da je ovo prvo finale u kom igraju dva tima sa najboljom odbranom u ligi. Defanzivni rejting obe ekipe iznosi 106.9.

Domaćini u prve dve utakmice ovogodišnjeg finala biće Voriorsi, koji imaju prednost kada je reč o iskustvu igranja u finalu NBA lige.

Naime, igrači iz San Fransicka odigrali su ukupno 123 utakmice finalnih serija u karijeri, dok igrači Bostona nemaju nijednog igrača koji je zaigrao u finalu.

Centar Bostona Al Horford odigrao je do sada 141 utakmicu u plej-ofu, a tek prvi put igra u velikom finalu.

Ne treba zaboraviti ni težak put koji su imali Seltiksi na putu do finala. U prvoj rundi pobedili su Bruklin Netse, koji su bili predvođeni Kajrijem Irvingom i Kevinom Durentom. Serija je završena u četiri meča, a usledio je duel sa Milvoki Baksima.

Možda i najbolja serija u ovogodišnjem plej-ofa završena je pobedom Seltiksa sa 4:3. Sedam mečeva Boston je morao da odigra i sa Majamijem, koji je dva puta ima prednost u seriji, ali nije izborio finale.

„Verovali smo jedni u druge. Igrali smo dobro u odbrani i to je bila najvažnija stvar – odbrana“, rekao je Horford posle sedme utakmice.

I stvarno jeste tako. Timska odbrana je najveća snaga „zelenih“. Zanimljivo je da su Seltiksi protiv Netsa u seriji ostvarili +18 koš razliku, protiv Baksa +55, a u seriji sa Majamijem +37.

Pored toga neverovatni Džejsum Tejtum briljira sa prosekom od 27 poena, 6,7 skokova i 5,9 asistencija. Postao je i najmlađi igrač u istoriji sa najmanje 400 poena, 100 skokova i asistencija i 50 trojki u jednom plej-ofu.

Najveću podršku u napadu pruža mu Džejlen Braun, koji je tokom sezone umeo da prebaci i 40 poena. Trenutno u plej-of upisuje 22,9 poena, 6,8 skokova i 3,5 asistencija.

Pretnja po Voriorse može biti i Markus Smart, ali se očekuje da on bude više zadužen za odbranu, odnosno čuvanje Stefa Karija i Kleja Tompsona.

Što se ostalih igrača tiče Grent Vilijams je pokazao da može da iskoči sa dobrom napadačkom rolom, ali ukoliko žele pobedu, veliki doprinos će morati da daju i Derik Vajt, ali i Pejton Pričard, koji bi mogao da pogađa sa distance.

Golden Stejt je imao nešto lakši zadatak nakon što je u pet utakmica pobedio Dalas u finalu Zapada. Pre toga, u šest mečeva pao je Memfis, dok je na startu plej-ofa poražen Denver, na čelu sa Nikolom Jokićem sa 4:1.

„Uđete u finale posle gotovo dva meseca ispunjenih stresom i umorom. Značajno je ako uspete da napravite pauzu. Nadam se da ćemo ostati zdravi, da ćemo se dobro pripremiti i biti spremni za početak serije“, naveo je nedavno trener Voriorsa Stiv Ker.

Golden Stejt je 17. decembra pobedio u Bostonu 111:107, uz 30 poena Stefena Karija, a Seltiksi su 16. marta na gostovanju pobedili Voriorse 110:88, u meču u kome je Kari povredio stopalo, posle čega je završio regularni deo sezone.

Kari i Tompson upalili su nišanske sprave i u plej-ofu su ponovo onaj stari „spleš braća“ tandem. Tompson i dalje nije na vrhuncu, ali polako diže nivo igre i već je na oko 20 poena na meču.

Osim njih u centru pažnje je i Drejmond Grin, koji je zadužen za prljave poslove u odbrani, ali i protok lopte u napadu. Onaj koji je najviše iznenadio ove sezone je Džordan Pul, koji se ne libi da preuzme odgovornost i teške šuteve, čak i u momentima dok su Kari i Tompson na terenu.

Bitnu ulogu igra i Endrju Vigins, koji atraktivnim zakucavanjima i atletskim sposobnostima neretko može da donese prevagu, ali ne očekuje se da on bude u fokusu igrača Bostona kada je reč o odbrani.

Biće zanimljivo videti i ulogu Nemanje Bjelice, koji u ovom plej-ofu beleži 3,4 poena, 2,3 skoka i 1,6 asistencija. Srpski reprezentativac nedavno je dobio i pohvale od trenera Stiva Kera.

„Mislim da su Stef, Drejmond i Klej Tompson unikatan trio. Beli je bio briljantan večeras i da sam bio pametniji pustio bih ga ranije u ovoj seriji da igra. Toliko je dobar košarkaš, razume igru i kako se lopta kreće kad je tamo. Odradio je dobar posao u odbrani, a ti minuti su bili ogromni“, rekao je Ker nakon utakmice sa Dalasom.

Bjelica bi mogao da postane četvrti Srbin u NBA ligi sa šampionskim prstenom. Darko Miličić je probio led iako gotovo da nije imao nikakvu ulogu tokom sezone 2003/2004 u Detroitu, dok je posle njega to pošlo za rukom Peđi Stojakoviću 2011. godine. Poslednji šampion iz Srbije bio je Ognjen Kuzmić koji je 2015. stigao do prstena upravo sa Voriorsima.

Trener Bostona Ime Udoka ima priliku da postane 10. trener koji je osvojio titulu u svojoj prvoj sezoni. Među takvima je i Ker, kome je to uspelo sa Golden Stejtom 2015. godine.

I Ker i Udoka godinama su sarađivali sa legendarnim trenerom Gregom Popovičem. Prvo su za njega igrali u San Antoniju, a zatim su mu bili pomoćnici, Udoka u tom klubu, a Ker u reprezentaciji SAD na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je američki tim osvojio četvrtu uzastopnu zlatnu medalju.

Drugi meč serije igra se u San Francisku, 6. juna od dva sata posle ponoći. Treća utakmica igra se 9. a četvrta 11. juna u Bostonu. Pobednik je onaj koji prvi dođe do četiri pobede.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA ol star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar