Foto:Tanjug/AP Photo/Derik Hamilton/Steph Chambers / Getty images / Profimedia/Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia/Kevin C. Cox / Getty images / Profimedia/:Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

Niko nije na Jokićevim visinama, a samo njih nekoliko može da se pohvali zavidnim karijerama u NBA ligi

Svake godine nakon NBA sezone u centar zbivanja košarkaške javnosti u Americi, ali i širom sveta dolazi draft, na kome mladi biseri i talenti širom sveta traže svoje prve ugovore u najjačoj ligi sveta.

Nedeljama i mesecima pre odabira na draftu, timovi skautiraju ko bi bio najbolje rešenje, odnosno sa koje pozicije će moći da se ugrabi neki dobar pik.

PROČITAJTE JOŠ:

Svake sezone pojave se neke „bombe“, ove godine to će biti Viktor Vembanjama, ali se „xy“ puta dešavalo da visoki pikovi ne opravdaju očekivanja, brzo izgube svoje mesto u NBA ligi i sreću potraže negde dalje po Evropi i svetu.

Malo ko je pomišljao da će draft 2014. godine biti jedan od onih koji će doneti jednog od onih igrača koji će promeniti igru pod obručima.

Taj neko je Nikola Jokić.

Na draftu su uvek u centru pažnje timovi koji biraju sa prvih 10-20 mesta, a Denver Nagetsi te godine imali su 11. pika. Sa te pozicije izabran je Dag Mekdermot, koji je ubrzo trejdovan u Čikago. Mekdermot nikada kasnije nije obukao dres Nagetsa, ali je već skoro punu deceniju u najjačoj ligi sveta u kojoj je promenio šest klubova.

Naredni pik Denvera bio je tek 41. po redu, a verovatno niko na svetu nije pomislio da će upravo čovek sa te pozicije ispisati mnogobrojne rekorde u NBA i postati i šampion.

Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Devet godina kasnije, Jokić je postao igrač s najnižeg mesta na draftu, a koji se domogao titule MVP-ja u finalu.

Na putu do tog konačnog cilja, oborio je pregršt rekorda, napravio previše materijala za video klipove i košarkaške udžbenike, a najbolje od svega je to što je pred njim bar još nekoliko godina igranja košarke na najvišem nivou.

Međutim, vratimo se na draft 2014. godine, da vidimo koje su to sve zvezde birane pre Jokića.

Sa prvog mesta te godine biran je Endrju Vigins, koji jeste NBA šampion, ali je nekako utisak da je u najjačoj ligi mogao da pruži i više od ovoga sada. Trenutno je član Golden Stejta, bio je i na Ol-staru, ali…

Drugi pik bio je potpuno promašaj – Džabari Parker. Već dugo je bez kluba, a bio je povezivan čak i sa Partizanom.

Sa treće pozicije izabran je Džoel Embid, koji posle Jokića ima najuspešniju karijeru, a bio je i MVP sada već protekle sezone. O Nikolinom rivalstvu sa Embidom je već mnogo toga rečeno, nema sumnje da će to biti dueli za pamćenje i u godinama pred nama, ali srpski centar za sada ima mnogo toga o čemu Kamerunac može još uvek samo da sanja.

Četvrti pik bio je Eron Gordon, sadašnji Jokićev saigrač, koji je kako to Nikola voli da kaže „duša tima“. Gordon nikada nije važio za lidera ekipe, ali je uvek bio koristan na terenu, jer je sposoban da pogađa na različite načine, a u defanzivi je jedan od najboljih i to na više pozicija.

Peto mesto pripalo je Danteu Egzumu, koji je brzo NBA teren zamenio evropskim. Kako u Barseloni nije sve baš najbolje funkcionisalo došao je u Partizan, gde je zablistao, ali teško da će se vraćati u NBA, iako ta opcija i dalje stoji otvorena.

Za šestog i sedmog pika se može reći da su opravdali očekivanja, pošto u svojim timovima, koji se pritom bore za najviše ciljeve, imaju važne uloge. Najpre je tu Markus Smart iz Bostona, a onda i Džulijus Rendl iz Njujorka.

Nakon njih slede tri promašaja – Nik Stauskas (kuša se razvojnoj ligi, krivi Duška Ivanovića za gubitak volje), Noa Vonle (trejdovan u januaru i odmah otpušten) i Elfrid Pejton, koji je pošao put Portorika.

Mekdermota smo već spomenuli kao 11. pika, a nakon njega idu Zek Lavin, koji je uspeo da se iskristališe kao jedan od lidera svojih ekipa (trenutno u Čikagu), a onda i Ti Džej Voren, koji je trenutno u Finiksu, ali bez zapaženih rezultata u karijeri.

Na 15. poziciji na draftu bio je Adrijen Pejn, koji je izgubio život tokom 2022. godine.

Čak je i Jusuf Nurkić biran daleko pre Jokića. Prognoziralo se da bi mogao da bude daleko korisniji od Jokića i da bi mogao bolje da se snađe u NBA, ali ga je Nikola zasenio i bacio u potpuno drugi plan i to baš u Denveru, koji je tih godina bio prepun sa centrima.

Od 17. do 25. pika su uglavnom košarkaši koji su miljama daleko od Jokića, pa krenimo redom: Džejms Jang, Tajler Enis, Geri Heris, Bruno Kaboklo, Mič Mekgeri (posle košarkše se vratio kuglanju), Džordan Adams (igrao u Siriji i Venecueli), Rodni Hud i Šabaz Nejpir (igra za Armani trenutno).

Sa 25. mesta u ligu je došao Klint Kapela, koji trenutno nastupa za Atlantu zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem, koji je bio 27. pik te godine. Obojica imaju solidne karijere u NBA, ali u poređenju sa Jokićem…

Foto:AP Photo/David Banks

Između njih dvojice upao je i Pi Džej Hertson, koji već šest godina ne igra košarku.

Od 28. do 40. pika malo koje ime će vam biti poznato. Tada su redom bitani Si Džej Vilkoks (nema ga u košarci već godinama), Džoš Hestis (bez kluba), Kajl Anderson, Dejmijen Ingliš (dve titule Evrokupa, nastupa za Gran Kanariju), Kej Džej Mekdenijels, Džo Heris, Klentoni Irli (pravi globtroter, igra u Mongoliji), Džarnel Stoks, Džoni O’Brajant (igrao za Crvenu zvezdu), Deandre Denijels, Spenser Dinvidi (možda i najbolji u ovoj grupi), Džeremi Grent (igrao sa Jokićem, ima zlato sa OI u Tokiju, trenutno je u Portlandu) i Glen Robinson III (pobednik takmičenja u zakucavanju 2017. godine).

I posle svih njih Nikola Jokić. I to za vreme reklama. Neverovatno, zar ne?

Sve navedeno u ovom tekstu je samo dokaz da se na mala vrata može ući na veliku scenu, a onda na njoj zablistati bez obzira na to ko veruje i koliko u vas, koje granice vam daju i koliko potencijala vie u vama.

PROČITAJTE JOŠ:

Bitno je samo da radite i verujete u sebe, a onda će i magija koju nosite u sebi doći do izražaja.

Nikola Jokić samo je jedan primer kako sasvim običan, bucmasti momak, može da izraste u jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

A onda tek postaje nebitno šta će zlonamerni kritičari pričati, jer rezultati i uspesi ne lažu, pogotovo ne u Jokićevom slučaju.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar