Fot: Starsport

Serija u kojoj Partizan ima više raspoloženih igrača, ali jedan se posebno izdvaja

Pred početak finalne serije ABA lige svima je bilo jasno da Partizan i Crvena zvezda verovatno u nikada jačem sastavu nisu bili u direktnoj borbi za regionalni trofej.

I treneri su napominjali da će detalji odlučivati pobednika, a obično u takvim duelima ključnu ulogu imaju igrači koji nisu lideri ekipe (jer oni obično odrade svoj posao kako treba), već vrebaju iz senke.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan je još jednom pokazao koliko je domaći teren bitan u ABA ligi, dva puta je pobeđivao Zvezdu u finalu i sada je na korak od prve titule u regionlnom takmičenju u poslednjih 10 godina.

Ipak, deluje da to ne bi bilo moguće bez učinka Alena Smailagića, koji je bio „x-faktor“ za crno-bele u prve dve utakmice finalne serije.

Imao je tokom sezone Smailagić nekoliko blistavih momenata, ali je falilo kontinuiteta u dobrim igrama. Međutim, kako se sezona bliži kraju izgleda sve bolje i opasnije na terenu, pa se rad sa Željkom Obradovićem i te kako oseti.

Smailagić je isprva bio zamišljen kao opcija na krilnom centru, ali kako je Balša Koprivica imao veoma problematičnu sezonu (zbog povreda i bolesti), Smajli je dobio ulogu centra i minutažu koju je kvalitetno iskoristio.

Već u seriji Top 8 faze Evrolige protiv Reala, Smailagić je pokazao da nije slučajno bio u NBA, a sada je u finalu ABA lige protiv najvećeg rivala pokazao raskošan talenat i neupitan kvalitet koji poseduje.

U prvom meču Partizan je slavio sa 88:80, a kritični periodi za crno-bele bili su u drugom poluvremenu, kada je Zvezda istopila prednost i ozbiljno napala preokret. Međutim, tada se pojavio Smailagić, koji je u trećoj deonici upisao svih 11 poena, uz tri ofanzivna skoka i jednu blokadu.

Apsolutno se može reći da su neki njegovi poeni bili ključni u odbijanju Zvezdinog naleta, a utakmicu je okončao sa indeksom korisnosti 13 za svega 14 minuta na parketu.

U drugom duelu je malo promenio ploču, pa je odlučio da već u prvom poluvremenu pokaže šta zna. Tokom prvih 20 minuta igre sakupio je 15 poena, sa toliko je i završio utakmicu, dok je iz igre šutirao 7/11. Na kraju je imao i tri skoka, za ponovni indeks 13.

Foto: Starsport

Znao je u svakom trenutku šta želi na terenu, imao je jasne instrukcije od Obradovića i položio je još jedan ispit.

„Odigrao je veoma dobro. Pogotovo u drugom poluvremenu kada je bio na četvorci, potreban je na toj poziciji. Zek je bio na velikoj minutaži. Nikad ne planiram unapred izmene. Ledej je odigrao neverovatno prvo poluvreme. U svakom slučaju Smailagića ćemo koristiti i na četiri i na pet“, rekao je Obradović Nakon prvog meča u finalnoj seriji ABA.

I upravo ta polivalentnost može da bude ključna u seriji protiv Zvezde, koja baš i nema mnogo raspoložene unutrašnje igrače, bar kada je reč o dosadašnjem toku finala.

Odlično se uklapa i kada je sa Matijasom Lesorom u petorci, ali i kada mora da se nosi sa Zvezdinim centrima, koji nisu izrazito jači, krupniji i dominantniji u odnosu na njega.

Smailagić je naučio kada treba da raširi u napadu, kada treba da traži dubinu, kada može da napadne licem, a kada treba loptu da prepusti nekom drugom.

Bitan faktor u ovoj priči je i samopouzdanje, koje je bez sumnje stekao tokom ove sezone i tu se možda i najbolje može videti Obradovićev pečat.

PROČITAJTE JOŠ:

Ume Smailagić i te kako da zabrlja na terenu, zakasni u odbrani ili donese pogrešnu i brzopletu odluku u napadu, ali sve to pada u vodu kada je njegov uticaj na igru onakakv kakav je bio protiv Zvezde u prva dva meča.

Sada se u Partizanu nadaju da od njega mogu dobiti sličnu produkciju u nastavku serije, koja bi mogla da kruniše zaista posebnu sezonu za crno-bele.

Treći meč finala je u nedelju (20.30) u hali „Aleksandar Nikolić“, ako crveno-beli slave i četvrta utakmica igraće se na istom mestu u utorak (19.00), dok bi eventualna majstorica bila u Areni, 22. juna (20.00).

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze i koš kojim je Zvezda načela Olimpijakos

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar