Foto: Tanjug/Carmen Mandato/Pool Photo via AP

Znate onu situaciju kad ste klinac koji ode na lokalno terenče i onda budete srećni jer vas neko od starijih pozove da igrate sa njima? E tako danas izgleda NBA liga.

Ne shvatate ili vas baš briga što igrate samo zato što njima fali igrač. Vi dobili svoju šansu, verovatno vam neće ni dodati loptu, ali nema veze, tu ste.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako danas izgleda NBA, zato što vidimo da se pola ekipa sastavlja tako što samo još domare ne zovu da obuku dres i zaduže opremu i patike.

Prethodnih dana smo viđali, pa može se slobodno reći cirkus, u najjačoj ligi na svetu, u kojoj se ekipe bore da na terenu i klupi imaju po osam igrača – minimum da bi uopšte mogli da igraju.

Istovremeno, NBA forsira klubove da ne pomeraju i otkazuju utakmice jer je govor novca ipak jači, iako se gledaocima servira „truo“ proizvod, a igrači su preforsirani i u mnogo većoj opasnosti od povreda.

To vam je kao kad odete na posao, vaš kolega se ispostavi bolestan, pa njegov posao spadne na vaša leđa dok vam šef ponavlja: druže, ne zanima me, posao mora da se završi.

Prve dve nedelje NBA sezone su bile turbulentne, a prošle nedelje smo videli širenje virusa među igračima u ligi, a povrede se gomilaju.

„Nema planova da se pauzira sezona“, rekao je Majk Bas, portparol NBA za više medija u nedelju. Ovo pitanje se čak nije ni spomenulo u razgovoru komesara Adama Silvera i upravnog borda NBA.

Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

Dakle, oni po svaku cenu žele da se sezona nastavi. Jasno je da bi to hteli i navijači i svi mi koji volimo košarku, ali po koju cenu?

Po cenu da kad se neki košarkaš povredi, njemu dođe Silver i kaže „pa slušaj, mi nemamo ništa s tim što si se ti povredio, nesrećan slučaj“, a nema veze što je taj isti igrač juče i prekjuče igrao po 45 minuta jer u rosteru ima još šestoricu, sedmoricu pored sebe.

Kako to izgleda u praksi videli smo jesenas kad je Džimi Batler delovao kao isceđen sunđer jer mu na terenu nije bilo ni Gorana Dragića, ni Bama Adebaja tokom jednog dela finala sa Lejkersima.

Razlika je što je tada ceo NBA bio u „mehuru“, pa nije bilo zaraze koronavirusom. Sada, kada su se klubovi vratili u svoje dvorane za regularnu sezonu, problemi su počeli.

Ne možete očekivati da će neko svojevoljno da se zatvori u kuću i da u njoj bude bez ikakvih kontakata sa spoljnim svetom, naročito kad za sebe misli „pa ja sam zvezda i imam 100 miliona dolara na računu“. To prosto ne ide. Najskoriji primer je Kajri Irving koji je ležerno slavio rođendan sa porodicom u nekom noćnom klubu.

Dan, dva kasnije, liga izdaje saopštenje kojim menja COVID-19 protokole i zabranjuje igračima da izlaze van u predstojećim nedeljama, dok god po rasporedu treba da igraju u svojoj dvorani.

Pored toga, sve vreme na utakmicama moraju da nose maske, u halu na dan mečeva ne mogu da dolaze više od tri sata ranije, niti da na timskim sastancima borave duže od desetak minuta.

„Ja sam odrastao čovek i radiću ono što hoću da radim. Ako hoću da odem i vidim porodicu, videću porodicu. Ne mogu oni da mi pričaju šta ću da radim. Ako je tako ozbiljno, onda ne treba ni da igramo“, rekao je tim povodom veteran Džordž Hil.

NBA je isto promenila i pravila zagrevanja, dolaska u dvoranu pred utakmice i slično. Kao da neko pritiska ono „panik“ dugme na nuklearnom reaktoru koji je već počeo da se topi.

Samo da se i u NBA ne desi neka „černobiljska katastrofa“. Suviše je to velika i ozbiljna organizacija da bi se tako poigravala sa svojim kredibilitetom. A opet to radi.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Prošlog četvrtka je Set Kari povučen sa klupe Filadelfije usred utakmice, jer je tada stigao pozitivan test na koronavirus.

Utakmica je nastavljena, kao da se ništa nije desilo. Kao kad na času nevaljalo dete pošaljete u ćošak i nastavite čas.

Čak je i trener Dok Rivers nakon toga tražio odlaganje utakmica, jer zna da, kad mu je pola postave „pobrisano“ nema mnogo šansi ni protiv jačih evroligaša (ok, realno ima), a ne protiv NBA ekipa.

Tako je aktiviran Majk Skot da bi se popunio broj, kao ono dete sa početka teksta. Fila je odigrala svoj meč sa Denver Nagetsima i izgubila. Rivers je u slično vreme napomenuo ono o čemu i mi ovde pišemo.

Dok Rivers; Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

„Koronavirus je stvorio ovo, ali on nije naša briga sada. Nas brinu povrede“, rekao je Rivers. Stvorena je atmosfera u kojoj su klubovima prioritet upravo povrede, a upravi NBA lige korona.

I onda liga postupa u skladu sa svojim, a klubovi sa svojim prioritetima, pa klubovi traže odlaganja da ne bi gubili, a liga traži da se igra, jer… pare.

Liga istovremeno hoće da zatvara i sve koji su imali kontakta sa zaraženima, ali i da može da se igra, pa kako?

Boston, Vašington, Majami, svi su imali problema da se sastave, u sredu popodne je stigla informacija o odlaganju utakmice Atlante i Vizardsa baš zbog virusa.

Foto: Tanjug / AP Photo/Jose Juarez

Dalas i Nju Orleans nisu odigrali svoj meč, kao ni Boston i Čikago, a u petak ni Vizardsi i Sansi nisu sakupili po osam igrača, pa su odloženi njihovi okršaji sa Pistonsima i Voriorsima.

Samo prošlog vikenda su povređeni Bogdan Bogdanović (koleno), Tomas Brajant (ligamenti) i Rasel Vestbruk (kvadriceps)… Ovakav bilten se neće smanjivati, jer su povrede očekivane u sportu, ali onda NBA ili mora da popusti mere karantina da košarkaši ne bi bili njeni zatvorenici, ili da sve opet zatvori u „mehur“ bar na neko vreme.

U suprotnom dovodi sebe do tačke pucanja, osim ako ne žele Adam Silver i ostali da skinu odela i počnu da „pikaju“ basket.

„Januar će biti najgori mesec. Optimistični smo po pitanju onoga što nas čeka u februaru, nakon što prođemo kroz najmračnije dane“, rekao je baš Silver.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Clayton-King

Po onome što smo videli na početku sezone, ovakva procena deluje previše optimistično, naročito što i igrači imaju svoje metode da se pobune protiv odluka NBA.

Uz to, brojke u Americi nisu takve da obećavaju neki boljitak, jer je decembar bio najgori mesec u pogledu smrtnosti od koronavirusa, a januar možda bude i gori.

U tom periodu, baš Atlanta je najavila da će vratiti deo navijača na tribine, iako i Amerikanci „kukaju“ kako će masovna vakcinacija protiv korone početi tek za nekoliko meseci.

Kad se sve to sagleda sa strane, deluje kao da polako, ali sigurno i NBA dolazi u istu situaciju u kojoj su prošle godine i jesenas bile evropske lige, što u fudbalu, što u košarci.

Mnogo moćnije i skuplje takmičenje je uvelo neke mere koje deluju kao da će samo zabašuriti gubitak kontrole nad virusom i situacijom koju nije ni mogao da kontroliše, osim u spomenutom mehuru.

Na tako nešto igrači izvesno neće pristati opet pre plej-ofa (možda ni tada), a ne nađe li NBA održivo rešenje, gledaćemo sezonu za zaborav. Ako uopšte i budemo imali šta da gledamo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar