Foto: Youtube screenshot Nova.rs

Nataša Kovačević, nekadašnja košarkašica Srbije, odlikovana je od Francuske najvišim priznanjem - ordenom Legije časti i o tome je govorila u emisiji "Među nama".

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni obavestio je Natašu 11. januara da je po odluci predsednika ove zemlje Emanuela Makrona dobila najveće priznanje.

Sa osmehom je govorila o tome kako se oseća zbog ovog ogromnog priznanja.

PROČITAJTE JOŠ

„Jeste velika čast i velika odgovornost. Nije to priznanje za pojedinca, nego čitavog kolektiva. Hteo bih da se zahvalim ambasadi Francuske koja me je nominovala za orden i neverovatnim ljudima iz Francuske košarkaške federacije, Ministarstva sporta i KSS i mojih velikih ljudi iz „Sinesporta“. To je kolektivan rad na unapređenju i još većeg učvršćenja višedecenijskog prijateljstva. Moj prvi kontakt sa ljudima iz Francuske bio je u trenutku kada se dogodila nesreća u toku je bilo EP u Sloveniji, oni su se oglasili da će stati uz mene. Još nisu bili sigurni na koji način, ali mi je podrška veoma značila u tim teškim trenucima. Na kraju će se ispostaviti da ću ja magičnu nogu, sportsku protezu raditi baš u Parizu sa kojom ću se vratiti na parket. I tako kreće čitava priča i dugogodišnja saradnja. Ne mogu da pronađem prave reči da objasnim njihovu ljubav, srdačnost i prijateljstvo, tu podršku koju su mi dali“, rekla je Kovačevićeva u emsiji „Među nama“.

Ona je govorila i o spomeniku utemljivačima srpske i jugoslovenske košarke koji je postavljen na Kalemegdanu.

„Podizanje spomenika na Malom Kalemegdanu je bio kolektivan rad. To je spomenik ekipi koja se plasirala na prvo Svetsko prvenstvo u Buenos Ajresu, čiji je trener bio Francuz Anri Hel. Jako sam ponosna na taj spomenik koji će stajati zauvek na istorijskom mestu kao što je Kalemegdan i to će biti podsetnik prijateljstva. U budućnosti vidim sebe u sportu, u košarci. I danas radim u KSS i vodim fondaciju koja se bavi sportistima, to priznanje je velika obaveza i trudiću se da ostatak života živim u skladu sa priznanjem“.

Njena fondacija radi na nabavljanju velikog broja aktivnih proteza.

„To je akcija koju fondacija planira da pokrene i da se uveže uz premijeru filma ‘Skok’, koju svi čekamo. Zdravlje nam je na prvom mestu, pa čekamo sigurne epidemiloške uslove. To je projekat pomoću kog ćemo prikupiti proteze za decu do 15 godina. Mislim da je to velika stvar jer sva deca koje dožive amputacije zaslužuju normalan i aktivan život. Postoji nekoliko različitih vrsta proteza, ima onih za ljude koji se ne kreću toliko, namenjene su starijim ljudima koji se kreću samo po kući i do toaleta. To je osnova svega. Aktivnu protezu nosim i sama, omogućava vam da živite život što normalnije, da budete uključeni u društvo bez poteškoća, bez bolova u nozi. One su nažalost veoma skupe i nisu dostupne svima, pokušaćemo da nabavimo što više njih“, rekla je naša bivša košarkašica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar