EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država u najjačem sastavu doći će u Pariz, a sve osim olimpijskog zlata za ovogodišnji drim tim moglo bi se označiti kao neuspeh.

Amerikanci već dva uzastopna svetska prvenstva nisu videli zlato, a vala ni medalju, a u Manili su izgubili u borbi za bronzu od Kanade.

Jasno je da SAD na svetska prvenstva ne šalje uvek najjače sastave, ali Olimpijske igre su poseban motiv, pogotovo ako dolaze nakon nekih neuspeha, kao sada.

U Parizu drim tim, verovatno i najjači, bar na papiru, u 21. veku, predvodiće Lebron Džejms, koji je na zalasku karijere, ali to se prema njegovim brojkama koje beleži u NBA ligi ne može baš zaključiti. Džejms ima 24,9 poena uz 7,2 skoka i 7,8 asistencija u proseku ove sezone, ima je nedavno napunio 39 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Lebronovo telo je i dalje spremno za velike napore, povrede se dešavaju, ali ne toliko često kod njega, a sigurno da će imati veliku želju da se na svojim poslednjim Olimpijskim igrama oprosti kako treba.

Džejms je i sam nedavno izjavio da želi da igra u Parizu, ali da ne očekuje da će biti lider tima, bar na parketu, jer sada su tu i neki drugi momci koji će se mnogo pitati.

Ako je verovati američkim izvorima i medijima, sigurni za nastup u Parizu su i Stef Kari, Džejson Tejtum, Kevin Durent, kao i Džoel Embid.

Kari je najbolji šuter svih vremena, i ove sezone vuče Golden Stejt i nema sumnje da je njegovo mesto u prvoj petorci zagarantovano. Tejtum igra za Boston, koji je najbolji tim trenutno u NBA, a upravo se od ovog 25-godišnjaka očekuje da povuče u Parizu kada i ako bude gusto.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Tejtum ima prosek od 26,9 poena uz 8,5 skokova i 4,9 asistencija, pa je u širem izboru za MVP nagradu.

Što se tiče Durenta, on je takođe u poznim igračkim godinama, kao i Lebron, ali uvek kada je igrao za reprezentaciju bio je među najboljima na parketu. Upravo je Durent, uz penzionisanog Karmela Entonija, košarkaš sa najviše zlatnih medalja sa olimpijskih igara – po tri imaju obojica, ali Karmelo ima i jednu bronzu. Čak 18 Amerikanaca ima po dve zlatne medalje sa olimpijskih igara.

Durent igra sjajnu sezonu za Finiks, koji se takođe bori za plej-of, kao i prednost domaćeg terena u istom, a ima prosek od 27,9 poena, 6,6 skokova i 5,7 asistencija.

Prvu petorku trebalo bi da upotpuni Embid, koji je mogao da igra i za Kamerun i za Francusku, ali se ipak odlučio za SAD. Embid je ove sezone imao meč na kojem je ubacio 70 poena, bio je prvi u trci za MVP nagradu, ali je povredio koleno i sada mu je cela sezona pod znakom pitanja. Problemi sa kolenom mogu da dovedu u pitanje i njegov nastup u Parizu, ali svi znamo da Embid žudi za trofejima i uspesima, pa je maksimalno naoštren da igra.

Foto: Tanjug / AP Photo/ David Zalubowski

Za sada, najavljeno je da će sa klupe ulaziti Devin Buker i Džru Holidej. O Bukerovim šuterskim sposobnostima suvišno je pričati, svakome je spreman da zatrpa koš, dok je Holidej specijalista za odbranu i jedan od najboljih defanzivaca u celoj NBA ligi.

Ako se sve ovo obistini, ostaje još pet slobodnih mesta u avionu za Pariz.

Mestima u reprezentaciji trenutno su najbliži Tajris Haliburton i Entoni Edvards na bekovskim pozicijama, odnosno Entoni Dejvis i Bem Adebajo u unutrašnjoj liniji.

Međutim, u priči su još i Džeret Alen, Paolo Bankero, Dezmond Bejn, Skoti Barns, Majkal Bridžis, Džejlen Braun, Džejlen Branson, Džimi Batler, Aleks Karuzo, Dieron Foks, Pol Džordž, Aron Gordon, Džejms Harden, Džoš Hart, Tajler Hirou, Brendon Ingram, Čet Holmgren, Kajri Irving, Džeren Džekson Džunior, Kem Džonson, Voker Kesler, Kavaj Lenard, Dejmijan Lilard, Donovan Mičel, Kris Pol, Bobi Portis, Ostin Rivs, Dankan Robinson, Trej Jang i Derik Vajt.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Da li biste vi znali koga da odaberete i povedete u Pariz, a kome morate da se zahvalite? Teške, ali slatke muke.

Taj posao pripašće Stivu Keru i njegovim pomoćnicima, koji će morati da poslože kockice.

Amerikanci su osvojili sedam zlata na poslednjih osam olimpijskih igara, a jedini su njihov niz od Barselone 1992.godine prekinuli Argentinci 2004. godine u Atini.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko god da su jaki na papiru, nisu nepobedivi.

Očekuje se da na Olimpijskim igrama u Parizu i Srbija bude u najjačem sastavu, ali to će zavisiti od odluka Nikole Jokića, Vasilija Micića, Vladimira Lučića i Nikole Kalinića. Uz njih možemo da gledamo Bogdana Bogdanovića, Nikolu Jovića, Marka Gudurića, Aleksu Avramovića, Filipa Petruševa, Vanju Marinkovića, Ognjena Dobrića…

Plasman na Olimpijske igre obezbedilo je osam od 12 selekcija – SAD, Srbija, Nemačka, Južni Sudan, Japan, Australija, Francuska i Kanada. Kroz kvalifikacione turnire dobićemo još četiri učesnika.

Nikola Jokić Foto: Thorsten Baering / imago sportfotodienst / Profimedia

Francuska se takođe čeka sa ozbiljno jakim sastavom u kojem bi mogao da bude i Viktor Vembanjama. Nemačka je svetski šampion sa NBA zvezdama, Španija uvek i svuda svakoga može da pobedi, Australija takođe ima igrače iz NBA lige…

Sve u svemu, Amerikanci odavno zvučnija imena nisu vodili na neko takmičenje, tako da će sve prštati u Parizu, bar kada je o košarci reč.


O Olimpijskim igrama nedavno je pričao Erik Mekalum, američki košarkaš koji već dugo igra u Evropi.

„Srbija. Nikola Jokić! Niko ne može da čuva tog čoveka. Džoel Embid nije igrao u Denveru od 2019. Zašto? To mi kaže – niko ne može da čuva Jokića. A imaju i mnoge druge igrače. Imaju Bogdanovića, kao i one koji igraju u Evroligi i koji vas iznenade. Videli ste na Svetskom prvenstvu sa Aleksom (Avramovićem). On možda ne bi ni prošao u 12 da su svi došli, a sjajan je igrač. To govori o talentu i širini koji Srbija ima“, poručio je Mekalum.

Istakao je u prvi plan timski duh „orlova“ kao bitnu razliku.

„I to može da bude teško, posebno ako vade loptu spolja, jer Jokić je majstor igre. Naravno da SAD ima veći talenat, ali oni nikada nisu igrali zajedno. Mnogi Srbi, Litvanci, Francuzi su igrali zajedno od mlađih kategorija. Tu stiže hemija, poznaje se sistem trenera, sve to te nosi na viši nivo. Igraju kao ludi.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar