Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Mirotić sa sirenom doneo pobedu Barseloni nad CSKA, a Vilbekin trojkom trijumf Makabiju protiv Olimpijakosa. Micić vodio Anadolu Efes do slavlja u Berlinu

Ludu noć u Evroligi najavio je duel CSKA i Barselone u kojoj su oba tima kidala živce svojim navijačima, ali i oduševljavala ljubitelje košarke širom Evrope.

Da će do poslednjeg zvuka sirene biti rezultatski napeto bilo je jasno od prvog podbacivanja. Kako je vreme na semaforu isticalo, tako je rasla neizvesnost koja je kuliminirala u poslednjih pet sekundi.

Prvo je bek šampiona Evrope Majk Džejms (12 poena) iz desnog ugla trojkom naciljao produžetak (80:80). Ali radost i nada domaćina trajala su tek jedan minut koliko je trebalo treneru Barselone Svetislavu Pešiću da na tajm autu iscrta Nikoli Mirotiću kako da izvrše završni napad na „armiju“. Fantastični Nikola (23 poena) primio je loptu u visini kapice, krenuo ka levom uglu, a zatim, svojstveno njemu, „fejdavaj“ šutem pocepao mrežicu i srca navijača CSKA, ujedno upisao ime Barselone na listu sigurnih učesnika četvrtfinala plej-ofa.

PROČITAJTE JOŠ

Tek što se završila drama u Moskvi, počela je u Tel Avivu… Olimpijakos, bez povređenog Nikole Milutinova, bio je udaljen od pobede samo 10,4 sekunde. Ali Skoti Vilbekin je trojkom „navio“ na maksimum potenciometar u „Menora Mivtahim areni“.

Pokušao je Olimpijakos opet da je utiša kao što je to činio tokom većeg dela drugog poluvremena kada je topio dvocifrenu prednost Makabija. Ipak Šakili Mekisik se spetljao. Umesto u koš, prosledio je loptu u ruke Ilajdže Brajanta…

U sudaru dva tim sa do 26. kola najlošijim skorom, Bajern je slavio u Sank Peterburgu i tako ostavio Zenit da sam drži „fenjer“ na dnu tabele. Konačnih 77:68 za Bavarce ne otkrivaju kolika je neizvesnost bila i na ovom meču, jer je samo 3,30 minuta pre kraja na semaforu sijalo 68:68. A, onda je Greg Monro (26 poena) poveo goste u nezadrživ finiš…

Na kraju, u senci tri pomenute neizvesne završnice ostala je rutinska šetnja Berlinom Anadolu Efesa protiv Albe (99:86). Lidera Evrolige predvo je još jednom odlični srpski reprezentativac Vasilije Micić (23 poena, 5 skokova, 9 asistencija) sa gotovo perfektnim šutem (5-4 za dva, 2-2 za tri, 9-9 sl. bacanja).

REZULTATI 26. KOLA
Utorak
Real – Panatinaikos 96:78
Četvrtak
Zenit – Bajern 68:77
CSKA – Barselona 80:82
Alba – Anadolu Efes 86:99
Makabi – Olimpijakos 71:70
Baskonija – C. zvezda 71:56
Petak
Himki – Asvel 18.00
Žaligiris – Olimpija Milano 19.00
Valensija – Fenerbahče 21.00