Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrušev Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ako se za nekoga kaže da je budući NBA as, pa čak i da bi mogao da ima sjajniju budućnost od Nikole Jokića, onda njegovo ime baš treba zapamtiti - Filip Petrušev.

Momak koji je pažnju srpske košarkaške javnosti skrenuo još u srednjoškolskim danima u SAD, hrabro je zakoračio na seniorsku scenu, rešen da ostavi trag.

Smiren, usmeren, pametan, bez „aviona, kamiona“ u glavi, napravio je pravi potez u vreme pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

Dok se nije znalo kako će početi predstojeća NBA sezona, kad će i šta će biti sa ovogodišnjim draftom, vratio se u Beograd. Ali ovaj put na nešto duži period. Filip Petrušev je krajem jula zadužio opremu Mege i – zablistao u rodnom gradu, u seniorskoj košarci, sa samo 20 godina (rođen 15. aprila 2000, visok 211 cm).

Igra na poziciji centra, kao i Nikola Jokić, i to radi fantastično. Gotovo svakim potezom na parketu ostavlja utisak. Što bi Dejan Milojević, neko ko i te kako zna sa mladim igračima, rekao, igra veoma jednostavno, ne komplikuje, a to je u košarci najteže, iako deluje najlakše, ali je zapravo suprotno.

Srpska košarka pod komandom trenera Mege Vlade Jovanovića brusi biser koji preti da još više zasija, dok iz SAD pomno prate svaki korak, jer znaju kakav talenat je stasavao u tamošnjem NCAA. Odigrao je odlično poslednje dve sezone za tim univerziteta Gonzaga i kao da je u dresu Mege samo nastavio sa tim partijama.

Upravo su izdanja u dresu „malog velikog“ kluba i Nikolu Jokića lansirala u NBA pre pet godina. Petrušev možda stasom ne podseća na najboljeg centra najjače lige na svetu, niti je Jokić bio u koledž košarci, ali su im brojke u ABA ligi i te kako slične. Čak su neki paramteri i na strani aktuelnog centra Mege.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Trenutno u regionalnoj ligi ima prosek od 21 poena po meču i 5,4 skokova, uz prosečan indeks 22,8. Poređenja radi, Jokić je u sezoni 2014/15. imao 15,4 poena, 9,3 skoka, 3,5 asistencija i indeks 22 po utakmici.

Naravno, daleko od toga da su brojke govore sve u košarci, ali… Često mogu da otkriju mnogo toga i jasno pokazuju kakve partije Filip Petrušev pruža u Jadranskoj ligi.

Funkcioniše sjajno u tandemu sa Markom Simonovićem, još jednom NBA „prospektom“, pa Mega igra prilično atipično za današnju košarku sa dve klasične „petice“, odnosno „tornjevima blizancima“.

„Tražio sam sredinu u kojoj ću imati mesta da igram, da se razvijam, da igram jake utakmice i jaku ligu, i da zadržim opciju za draft. Kada tražite klub u Evropi koji radi mnogo dobro sa mladim igračima i daje im šansu, i koji igra dobru košarku protiv jakih ekipa, samo jedna ekipa pada na pamet, a to je Mega, i verujem da su Mega i ABA liga pravi izbor u ovom trenutku”, rekao je letos Petrušev za Nova.rs.

Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrušev Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Šansu je oberučke ugrabio… Predvodio je Megu do četvrte pozicije na tabeli sa učinkom 3-2, na parketu provodeću u proseku 30 minuta.

Na svakoj od pet utakmica imao je dvocifren košgeterski učinak, najbolji u poslednjem meču sa Mornarom kome je ubacio 29 poena uz šut za dva 13/18, 1/3 trojke. Protiv Barana je upisao i pet skokova i čak tri blokade za indeks 28.

Definitivno mu je to bila najbolja ABA partija, a prethodno je i protiv Crvene zvezde pokazao sav potencijal sa dabl-dablom od 22 poena i 11 uhvaćenih lopti.

I u prva tri duela nije imao indeks korisnosti ispod 20 (jednom 20, dvaput 21), protiv Igokee (17p, 7sk, 2as), Zadra (18p, 4sk) i Cibone (19p, 10sk).

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

I’m looking for a back up center for @filip3petrusev and this guy walked in and said he’s a fan of Mega and that he knows how to play – so I’m signing him up. You never know…he may break some basketball records in the future. ????????? #BeoBasket #sportsmanagement #myclient #NikolaJokic #jokara #basketball #basketballplayers @kkmegabemax Bas sam trazio rezervnog centra za @filip3petrusev kad se pojavio ovaj momak i rekao da bi zeleo da igra basket, kao i da voli Megu, pa sam ga odmah potpisao. ?? Ko zna, mozda i bude nesto od njega u kosarci. ?????? #kosarka #najboljisportnasvetu #malivelikiklub

Објава коју дели Miško Ražnatović (@misko4raznatovic) дана

Čak se i Miško Ražnatović, alfa i omega Mege, našalio kako bi Jokić mogao da bude zamena za Petruševa.

“Baš sam tražio rezervnog centra za Filipa Petruševa, kada se pojavio ovaj momak i rekao da bi želeo da igra basket, kao da voli Megu, pa sam ga odmah potpisao. Ko zna, možda i bude nešto od njega u košarci”, našalio se Ražnatović na Instagramu.

Ako u NBA na prvu loptu nisu znali šta su dobili sa Jokićem i šta mogu da očekuju, a postao je as Denvera sve što jeste u međuvremenu, onda u slučaju Filipa Petruševa i te kako znaju šta mogu da dobiju u najjačoj ligi na svetu.

“Što se mene tiče, što pre bih u NBA (smeh). Šalim se… Ako ne ove, onda sledeće godine, to je neka moja želja i mislim da je to realno. Za sada sam maksimalno koncentrisan na Megu, pa iskreno, nemam mnogo vremena ni da razmišljam o tome”, poručio je Petrušev, između ostalog, ranije u intervjuu za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare